Från det att vi här på redaktionen är färdiga med att redigera magasinet tills det att du sitter med det tryckta magasinet i din hand händer det väldans massa. Här får du en inblick i processen.
 
När alla artiklar har skrivits och levererats, och hela magasinet satts upp digitalt – varje artikel som en fil, skickas filerna till tryckeriet. Tryckeriet i sin tur återkommer då inom kort till oss med provtryck på stora pappersark och dessa går vi igenom här på kontoret – journalisterna tittar efter om tryckfelsnisse varit i farten medan grafikerna granskar detaljer i layout och annonser. Därefter rättas de sista sakerna till och tryckeriet får de rättade filerna.
 
På tryckeriet startas den stora aluminiummaskinen och åtta sidor av magasinet åt gången graveras med laser in på in på stora aluminiumplåtar (planchas). Därefter tvättas plåtarna så att ingen smuts finns kvar varefter det läggs på en gummibeläggning, så att plåtarna kan hanteras utan att det blir märken. Att ”printa” en aluminiumplåt tar ca 6 minuter.
 
Varje plåt printas i fyra versionen – en till varje färg. Först trycks nämligen gult, sedan rött, blått och tillslut svart. Varje färg har sin plåt, de ser helt olika ut, och tillsammans skapar de fyra färgerna alla färger i magasinet.
Aluminiumplåtarna sätts sedan in i varsin färgmaskin och det vita pappret printas först i den ena färgen och så den andra, och tillslut kommer pappret ut som färdiga sidor i full färg.
 
I den ena änden av tryckerimaskinen står Jesús. Han står just för tillfället och tar stickprov på var 200-500:e sida och kontrollerar om det blivit några färgförändringar. Varje sida har nämligen en färgkod som scannas digitalt för att säkra att färgerna uppfyller de bestämda kraven – för En Suecos del handlar det om mycket skarpa färger.
 
Färgen fylls på i stora kar ovanpå tryckmaskinen. Jesús berättar att när scannern upptäcker en färgförändring beror det oftast på att det är för lite färg kvar i färgbehållaren. Då behöver han fylla på mer färg och de sidor som har påverkats, sidorna sedan senaste stickprovet, ska kasseras innan tryckeriet kan startas igen.
 
Att trycka En Sueco, som utkommer i 12 500 exemplar, tar lite över 14 timmar, La Danesa med sina 10 500 exemplar tar 14 timmar och Det Norske Magasinet, med en upplaga på 8 000 exemplar, tar lite kortare tid.
 
När alla sidorna har tryckts läggs de noga på pallar som lastas på en lastbil och så körs de till Granada, där alla sidor sätts ihop och limmas. En Sueco är ju ett relativt tjockt magasin så det går inte att häfta ihop sidorna.
 
När allt detta arbete är gjort fraktas de färdiga magasinen till Norrbom Marketings kontor i Centro Idea, Mijas, och när magasinen kommer fram börjar distributionen till hela kusten direkt.
 
Vi på Norrbom Marketing hoppas att du finner mycket läsglädje i detta färdiga resultat av det tryckta magasinet.
 
Av Redaktionen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.