Ovanstående är en summering av artiklar och intervjuer med gitanos och romer som jag har läst för att jag velat veta mer om vad som gömmer sig bakom myterna och vardagslivet hos de gitanos som jag upplevde i en andalusisk by.
På nätet sökte jag: Romernas historia, kända romer, romska författare, romska målare och liknande för gitanos och zigenare. Där hittade jag romernas intellektuella elit, som inte är liten. Ett nyöppnat bibliotek i Prag presenterar 250 romska författare.
Den första internationella zigenarkongressen hölls i London den 8 april 1971. Där grundades IRU, The International Roma Union. Romernas flagga valdes liksom att sången Gelem, Gelem utsågs till nationalsång.
Jag spelade Gelem, Gelem för en gitano-vän. Efter ett par rader sa han: ”Det är vår sång”. Jag blev mycket förvånad för jag trodde inte att en arbetslös, ung man skulle känna till den. Men romer har kontakter länderna emellan liksom mellan de olika sociala grupperna. Den unga mannens moster är t ex socialrådgivare.
Romerna har själva valt namnet roma som gemensam beteckning. Det skulle ersätta ländernas nedsättande namn som vårat egna zigenare. Roma betyder ”människa” på deras egna språk.
I Spanien kallas romer fortfarande för gitanos, även i officiella sammanhang. Därför skrivs det här i artikeln om gitanos när det handlar om spanska förhållanden och romer när det är mer generellt.
Vågor på vattnet
Romernas sociala slagsida är uppenbar, även i Spanien. År 1968 upptäckte prästen Pedro Puente att nästan alla gitanos i hans församling var analfabeter. Således startade han en särskola som kopplades till den landstäckande organisationen Fundación Secretariado Gitano (FSG). FSG arbetar för att integrera los gitanos i tolv insatsområden. Deras webbplats beskriver dem på både spanska och engelska.
Av Spaniens unga gitanos gick bara 2/3 ut skolan år 2013. År 2007 hade 0,3-1,2 procent universitetsutbildning och 3,1-6,2 procent annan utbildning. Men romerna har haft sina speciella sysselsättningar som bland annat beslag- och kopparsmeder, korgmakare, häståkare och gatuförsäljare. Lösarbetare drabbades hårt under krisen då de anställdes enligt sist-in-först-ut-principen. Jag rös vid synen av de magra människorna som kom från landet för att sälja ett par korgar paprika eller lök på gatan. Kanske har det bidragit till att det nu råder mindre motstånd mot skolgång och utbildning. En ung, studerande zigenare säger i en intervju: ”Mina föräldrar stöttar både mig och mina syskon i att studera.” Det gäller även kvinnor. FAKALI är en organisation för kvinnliga universitetsstuderanden medan KAMIRA är en paraplyorganisation för föreningar som talar för kvinnor på alla nivåer. Av de digitala medierna framgår det att ingen ser minsta problem med att vara gitano och ansvarsfull medborgare.
Myter och fördomar
År 2011 antog Europakommissionen ett ramavtal för integration av romer i EU:s 27 medlemsländer, även de östeuropeiska. Därefter utvecklade de enskilda länderna en nationell strategi. I en utvärdering hösten 2017 visade det sig att inget land hade uppfyllt målen. Trots att Spanien å sin sida delvis lyckades finns det fortfarande utmaningar. I mars i år uppmanade både ECRI, Europarådets kommitté mot rasism och intolerans samt FN Spanien att intensifiera insatserna, bland annat på undervisningsområdet.
På zigenarnas internationella dag den 8 april lanserade FSG kampanjen: ”Jag vill inte ha en segregerad skola”, vilket fortfarande finns. För de flesta gitanos och romer innebär det att vara duktig och träda in på arbetsmarknaden att man simmar mot strömmen av fördomar och myter. Och oavsett de överordnades strävan så är misstankarna och föraktet mot gitanos starka.
En annan vän blev en gång gripen när han gick på ett torg. Det hade just begåtts en stöld och han var den närmaste gitanon. Det tog lång tid innan polisen övertygades om att han hade befunnit sig på helt annan plats exakt när brottet begåtts.
I slutet av 2017 lanserade FSG kampanjen Partir de cero (Att börja från början) med målet att alla ska vara lika oavsett etnicitet, kön eller sexuell läggning. Man kan anmäla sig till kampanjen som privatperson, institution, skola, företag, kommun m.m. Kampanjen har fått mer uppmärksamhet och fler anhängare än förväntat. Dessutom visar Canal Sur ett tv-program Gente Maravillosa, som också det kämpar mot fördomar. I år handlande programmet som sändes den 8 april om fördomar mot gitanos.
Gitano och romerorganisationer kritiserar medierna för att alltid fokusera på negativa nyheter om gitanos. Kampanjer som FSG:s och Canal Surs kan hjälpa till att förändra folks åsikter.
Mitt lilla bidrag är här en lista över händelser under 2018 vari gitanos är huvudpersoner. Jag har hittat dem på sociala medier och kan inte garantera att jag inte missat någonting.
Romska milstenar första kvartalet 2018
Januari: Sara Giménez, advokat och direktör för FSG:s avdelning mot rasism och diskrimination, utnämndes som Spaniens representant i EXRI, Europarådets kommittee mot rasism och intolerans.
24 januari: Första evenemanget i ERIAC:s outreach-program hålls i Sevilla: Nya perspektiv på flamenco. ERIAC är European Roma Center for Art and Culture, grundat i Berlin hösten 2017.
1 februari: José Heredia Maya (1947-2010) får postumt staden Granadas guldmedalj. Han var den första universitetsprofessorn med gitanobakgrund, och dessutom författare, dramatiker och poet.
28 februari: FAKALI, paraplyorganisation för spanska gitanokvinnoföreningar får Cordoba stads Kvinnopris på Andalusiens Dag.
14 mars: 29 studenter hedras i Sevilla av KAMIRA-Amaranti, Föreningen för Gitanokvinnor vid universitetet, för deras ihärdighet med studierna. Susana Diaz höll huvudtalet.
23 mars: II Internationella Kongressen för kvinnliga romer i Barcelona med deltagare från hela Europa. Det var en uppföljning av succén med den första kongressen som hölls i Madrid i augusti 2017.
8 april, romernas internationella dag: Instituto de Cultura Gitana, den spanska statens fond för att främja gitanokultur, delade ut sitt årliga pris. Spaniens regering erkände den 8 april som los gitanos nationaldag.
13 april: Manuel Garcia Algar får doktorsgrad i bioteknologi på Universitat Rovira i Virgili (URV) i Tarragona med ämnet: ”Optical Methods and Nano/Microsystems for Cancer Diagnosis and Terapy”.
Av Anette Tamborg, författare till den danska romanen Marielas Hus, 2017, om livet i en spansk by och gitanokulturen