Filmer inspelade i Spanien

Filmer inspelade i Spanien

Spanien är ett vidsträckt land med varierande landskap. Stränderna i söder lockar till soldyrkande turister, vågorna på Atlantkusten drar till sig surfare och bergen i inlandet besöks gärna av äventyrare. En sak till som det varierande och ofta dramatiska spanska landskapet passar till är filminspelningar. Förutom den stora inhemska produktionen av film, med stora namn som Pedro Almodóvar, har det även spelats in många internationella storfilmer i landet.

Populär inspelningsplats för Bond

En av världens mest kända filmserier, James Bond, har spelat in delar av flera filmer i Spanien. Bond är en internationell agent med hela världen som sin arbetsplats vilket också tagits fasta på när filmerna har spelats in. I filmen Världen räcker inte till ser vi Pierce Brosnan som Bond. Bland flera andra egenheter som hör till Bond-karaktären, som alltid är full av anekdoter och historier, finns en scen som spelades in i Bilbao. Där kan du se Bond svepa förbi Guggenheim Museum, ta sig in i byggnaden mitt emot, som för tillfället ska föreställa la Banque Suisse de l’Industrie. Efter att ha hoppat ut genom fönstret på byggnaden flyr Bond sen över bron Puente de la Salve över floden Ría de Bilbao. När Sean Connery gjorde comeback i rollen som Bond 1983 i filmen Never Say Never Again spelades flera scener in under vatten vid Los Escullos och El Palmer i provinsen Almería. Die Another Day från 2002 spelades till stor del in i Cádiz och i den filmen fick vi för sista gången se Pierce Brosnan axla rollen som världens mest kända hemliga agent.

guggenheim
Foto: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/90/Guggenheim_museum_Bilbao_HDR-image.jpg>>>>> Source, by Phillip Maiwald (Nikopol), CC-BY-SA-3.0

 

På hemmaplan

En av Spaniens mest kända filmmakare är Pedro Almodóvar och han är även den spanska regissör som rönt störst framgång internationellt. Han slog igenom stort 1988 med filmen Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott. Filmens karaktärer korsar varandras liv med huvudstaden Madrid som bakgrund. Almodóvar har sen dess belönats med två Oscars. En för bästa utländska film för Allt om min mamma och för bästa manus för Tala med henne. Den senare filmen har en något uppseendeväckande intrig där vi får följa Benigno som arbetar på ett sjukhus med att ta hand om en flicka, Alicia som ligger i koma. Hans hängivenhet för att ta hand om henne vet inga gränser och till slut går han för långt. Filmen spelades bland annat in i städerna Córdoba och Lucena.

 

Spagettivästern

Desierto de Tabernas utanför Almería i Spaniens sydöstra del spelades det under åren mellan 1950 till 1980 in över 300 filmer. De flesta var i kategorin västern-filmer och området kallades i folkmun för El Hollywood europeo. Spagettivästern var en egen genre inom Västern-filmen. Det var den Italienskfödde regissören Sergio Leone som gick i spetsen för denna genre. Tillsammans med stora namn som Clint Eastwood spelade han i Spanien in klassiker som För en handfull dollar, För några få dollar mer och Den gode, den onde och den fule. Leone arbetade med en helt ny stil där han kombinerade djärvt och nytänkande foto med specialskriven stämningsskapande musik. Vem känner inte till den visslande signaturmelodin till Den gode, den onde och den fule? Musiken som skapades av Ennio Morricone har blivit som en symbol för västerngenren, spänning och uppgörelser mellan hårda män. Morricone fick senare det prestigefyllda svenska musikpriset, Polarpriset 2010. Att han skapade en helt ny och trendsättande filmmusik hade från början att göra med pengar. Till filmen För en handfull dollar fanns ingen budget till en hel orkester. Det tvingade Morricone att vara nytänkande, vilket sedan påverkade filmmusiken under flera sekel.

 

clint eastwood

Foto: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f3/Clint_Eastwood_-_1960s.JPG>>>>> Source, by eBay, Creative Commons CC0 License;

Temapark

Idag har Desierto de Tabernas blivit som en enda stor temapark. Där finns tre olika filmbyar med västerntema. Byarna är uppbyggda som västernstäder med en huvudgata med bank, sheriff, butiker och en saloon. På dagarna bjuds det på actionspäckade västernshower. Ett museum med gamla filmaffischer finns också i området. Det går även att gå i Clintans fotspår. Då vandrar man på vandringsleder som passerar platser där flera av de kända filmerna spelats in. Det finns även vandringsleder som tar dig till platser av en annan storfilm som spelats in i området, Indiana Jones. Det torra och karga landskapet påminde mycket om det landskap som återfinns i sydvästra delarna av USA och det är också därför de passade så bra till att skildra Vilda Västern.

 

Advertorial

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.