Teknologiparken i Málaga – en växande stad-i-staden

 
Om du bor i närheten av Málaga har du garanterat kört förbi avfart 61 mot Parque Tecnológico de Andalucía (PTA), som under flera år haft ett massivt tryck både morgon och kväll, när de drygt 20 000 personer som arbetar där ska till och från arbetet.
 
PTA är med andra ord inte en plats som man kommer till om man inte har ett ärende där. Så En Suecos utsända avtalade ett besök med Aline Daniel, som är ansvarig för internationella projekt i PTA, för att ta reda på vad denna teknologipark, som sysselsätter så många, egentligen är. Just den dag när jag besökte PTA var trafiken inget problem, då det var mitt i semestertider. Där jag kör längs de fina avenyerna känns det som om jag kör inne på ett stort universitetscampus. En liten flod rinner genom en del av det stora området och det är ganska frodigt med mycket välvårdad natur. Arkitekturen kännetecknas av modernism – det är många glasfasader och stålkonstruktioner, utan att parken på något sätt framstår som industriell. Företagare pilar mellan byggnaderna med take-away-muggar, laptops och portföljer i händerna.
 
Parkeringsplatserna växer inte på träd och jag måste bort till en tom grusplan med bilen innan jag kan styra näsan mot PTA:s huvudkontor, som ligger i en byggnad som inretts som en äkta, spansk finca med den klassiska, arabiskinspirerade pation i mitten, där det hela tiden rinner vatten i små kanaler längs hela pation. Kontrasten är stor till den modernistiska atmosfär som jag precis gått igenom.
 
Aline Daniel tar emot på första våningen och vi sätter oss i en tom möteslokal. Hon har varit anställd hos PTA i 10 år och berättar om parkens utveckling:
”PTA grundades 1998 men man hade inte förväntat sig att den skulle växa så här mycket, och på en del områden, bland annat när det kommer till trafiken, har det varit svårt att hänga med. Infarten till parken från motorvägen har varit notiriskt känd för att ta lång tid att komma igenom både morgon och kväll, vilket skapar besvär för de anställda. Dock har man nu gjort ännu en fil, så att det under speciellt belastade tidpunkter finns tre filer i stället för två. Det har underlättat situationen mycket, men det är inte en lösning som är hållbar i längden”, berättar hon och frågan om att tunnelbanan skulle nå hela vägen till parken möts med ett stort axelryck. PTA:s närmaste tunnelbanestation ligger 8 km bort från där vi sitter och de ständiga förseningarna i Málagas tunnelbaneprojekt visar inget hopp på att det blir en tunnelbanestation i parken under närmaste framtid.
 
Är det lätt att locka tillräckligt kvalificerad arbetskraft till företagen i PTA?
”Vi har ett nära samarbete med Málagas universitet och vi känner till kundernas behov. Faktiskt är vi med och skapar framtidens utbildningar med bakgrund av sektorernas framtida behov, som speciellt handlar om det som man kallar ’disruptive technology’, det vill säga blockchain-teknologi, artificiell intelligens (AI) och big data”, avslutar Aline Daniel.
 

Historisk överblick och industrier

Idén om en teknologipark i Málaga föddes 1988 när Junta de Andalucía och Málagas kommunfullmäktiga tillsammans skrev under ett avtal om att skapa en sådan park. År 1995 inrättades ett avtal med den internationella organisationen för teknologiparker (IASP) och att dessa skulle ha huvudkontor i just PTA. Sedan 2005 har PTA även varit huvudkvarter för det andalusiska teknologinätverket (RETA).
 
De sektorer som är mest representerade i PTA är: informationsteknologi (elektronik, information, datorteknologi och telekommunikation) som ihop med ingenjörsvetenskap, konsultverksamheter och rådgivningsfirmor samt redovisning står för drygt en tredjedel av det totala antalet företag. Av skandinaviska företag i PTA kan nämnas svenska Ericsson, danska bestseller och norska Novoshore.

PTA i siffror

646 företag
20 000 anställda
10 caféer
5 restauranger
1 skola och 2 förskolor
Utöver detta finns även: hotell, bensinstation och helikopterplatta.

PTA i ännu större siffror

PTA står för mellan 6–9 procent av Málagaprovinsens BNP. Sedan projektet började har 790,5 miljoner euro investerats i PTA. 613 miljoner från privata företag och 177,5 miljoner från offentliga investeringar. Den totala omsättningen för de företag som finns baserade i PTA överstiger 1 600 miljoner euro.

Framtidens PTA

PTA själv spår en tillväxt som innebär att det år 2028, tre decennier efter start, kommer att finnas fler än 1 000 företag och 30 000 anställda i parken. Det är redan nu konkurrens om lokalerna i PTA. Faktiskt är parkens kontor så fulla att man håller på att bygga ut. Två byggnader är i projektfasen och ytterligare en håller på att byggas. Denna kommer att utöka PTA:s kontorsyta med 3 800 m2.
Av Text och foto: Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.