Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Det är juletider och Málaga är den perfekta staden att kickstarta julhumöret i. Här är En Suecos guide till hur du kan komma i julstämning på bara en enda dag i den mysiga staden som visar sig från sin vackraste sida i december, då juliga skyltfönster, fina juleljus och ljusdekorationer smyckar och skapar stämning i det mesta av centrum.
 

Tidlösa churros på Casa Aranda

Börja dagen med spanjorernas favoritfrukost – churros, de friterade degstängerna som serveras med varm choklad att doppa i eller med bara vanligt socker. Det är inte svårt att hitta caféer som serverar churros i Málaga men den mest autentiska platsen för att äta härligheterna är Casa Aranda, som ligger på hörnet av Calle Herrería del Rey och Calla Alhóndiga, precis vid Plaza Félix Sáenz. Här har denna churrería legat sedan 1932, men med åren har den brett ut sig i gränden så att borden i dag även finns utställda i det som av allt att döma har varit en gammal entré till en trappuppgång.
 
Gränden styrs av en här av servitörer, varav de flesta är herrar i vita tröjor, som skyndar fram och tillbaka med kaffekoppar och churros-tallrikar. Man kan fråga sig själv om det finns annat på menyn.
 
Här ska det nämnas att spanjorerna gärna även äterchurros till merienda (mellanmål) liksom att många denna tid på året beger sig in till centrala Málaga för att se juleljusen tändas, för att därefter få sig en fika med churros. Med andra ord finns det alltså många chanser att få sig nyfriterade churros hela dagen lång.
churros

Julmarknad på Muelle Uno

När december poppar små träbodar upp längs kajen på Muelle Uno, Málagas relativt nya och mycket trendiga hamn. Här kan det köpas hantverk och pyssel som är perfekt som julklappar. I allmänhet är detta är mycket mysig marknad som doftar julstämning på långa vägar. Under helgerna är det vanligt med ”snökanoner” som sprider skumflingor och med dem julstämning utöver hamnen.
 

Jamón y vino

Spanjorerna tycker rent allmänt om skinka men till jul hänger det fler skinkor än vanligt över barerna. Slå dig ned på en av Málagas otaliga barer och få dig ett par skivor nyskuren jamón serrano och drick ett glas spanskt vin till. Mer autentiskt än så blir det inte.
 
juleskinker

Köp el Gordo

Jullotteriet el Gordo är något av det mest spanska som finns och lotter till det stora lotteriet säljs överallt på gatorna av lottförsäljare eller i kiosker samt i de lokala barerna. En lott kostar 20 euro och förstapriset uppgår till flera miljoner euro. Läs mer om detta historiska lotteri här i magasinet, i artikeln El Gordo, det stora, spanska jullotteriet.
 

Rostade kastanjer

När du fått nog av sötsaker kan du få lite sälta med en strut rostade kastanjer. Dessa säljs i vart och vartannat gatuhörn i december, och de är lätta att hitta – det är bara att följa doften.
Ristede kastanjer2

Se den vackra julbelysningen när mörkret faller på foto sendt på mail

Gågatan Calle Larios har genom åren blivit känd långt utanför landets gränser för sin speciella julbelysning. Temat i år är ”El Bosque de la Navidad” (Julskogen), och det är en skog med solar, änglar och vackert höstfärgade blad. Det är ljus- och musikshow tre gånger per kväll, närmare bestämt kl. 18.30, 20.00 och 21.30. Musiken som spelas är: All I want for Christmas is you av Mariah Carey, Jingle bell rock av Hillary Duff, En Navidad av Javián, Alex, David Bustamante och Academia OT med Rosana samt Never Back Down (Battlecry) inspelad med Sofia Session med orkester och kör.
 
Julbelysningen är tänd fram till 5 januari.
 

Belén

Varje traditionstrogen spanjor har en belén (julkrubba) i juletider vilket även gäller i Málaga där man i många skyltfönster, på torg samt i kyrkor och till och med i kommunhuset, kan se fina julkrubbor. Självklart har även Málagas katedral en mycket fin julkrubba som är värd att gå in och se.
 
belen

Heliga tre konungar den 6 januari

Spanjorernas jul når sin höjdpunkt den 6 januari när Heliga tre konungar firas. Det är också denna dag som de spanska barnen öppnar sina julklappar, som förhoppningsvis delats ut av de tre konungarna natten innan. Och innan allt detta är det parader genom hela staden då konungarna och andra kända figurer från barnprogram och -filmer delar ut godis till åskådarna från paradens vagnar. Paraden i centrala Málaga, som äger rum om eftermiddagen och kvällen den 5 januari, är mycket populär och det rekommenderas att man väljer att ta tåget in till centrum i stället för bil.
 
tre hellige konger
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@hotmail.com

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco