Valencia – På vandring i det förflutna – och i framtiden

Valencia - På vandring i det förflutna – och i framtiden

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Valencia är huvudstaden i provinsen med samma namn, som ligger i den autonoma regionen Valencia. Hit kom romarna år 138 f.Kr. och grundlade en koloni vid mynningen av floden Turia, ovanpå ruinerna av en gammal iberisk bosättning. Därefter följde några århundraden med germansk invandring tills staden invaderades av morerna år 714.

Under arabernas styre utvecklade sig Valencia till att bli en rik och betydelsefull hamnstad, varifrån det exporterades papper, siden, skinn, keramik och glas. Staden fick namnet Medina al-Turab (sand-staden), ett passande namn även i dag. Med sig i sina flyttlass förde morerna med sig bland annat ris, och det var de som skapade grunden för det som har blivit den världsberömda maträtten paella. Valencia har nu en betydlig risproduktion och Spanien är i dag det land i Europa som producerar mest ris, efter Italien.

På senare tid har staden upplevt en stor ökning av turister. År 2018 landade 18 procent fler utländska turister på Valencias flygplats jämfört med året innan. Ska man tro turistbroschyrerna finns det ingen annan stad i Spanien med ett lika brett utbud av sevärdheter som Valencia. Staden bjuder på många intressanta kontraster med sitt monumentala arv och sina futuristiska byggnader som leder tankarna till operahuset i Sydney.

Katastrofen, chocken och ”trösten”

Den 14 oktober 1957 svämmade Río Turia över sina bredder och stora delar av staden låg under vatten. Nästan 100 människor sägs ha drunknat i vattenmassorna. Valencia var under chock.

För att undvika att katastrofen skulle upprepas konstruerades en ny kanal för floden söder om staden. Därmed delades Valencia i två av en 12 km lång torrlagd flodbädd, och ingen visste vad man skulle göra med den. Idéerna var många. Det sägs att Franco ville bygga Spaniens finaste motorväg genom den gamla staden. Men, och naturligtvis, protesterade invånarna, som ville ha ett plåster på såret efter att ha förlorat familj och vänner i vattenmassorna. De ville ha en park! Och det blev en park. Europas största. Här finns allt från golfbanor och fotbollsplaner till museer, utställningslokaler och konserthus. Inne mellan olika grönområden och små torg ligger caféer, barer och lekplatser. Det är tydligt att stadens invånare tycker om denna natursköna pärla mitt i centrum – här finns inga bilar och här finns många aktiviteter för alla åldrar.

Parkens mest iögonfallande område är de futuristiska, ultramoderna byggnaderna som ligger närmast sjön, La Ciudad de las Artes y las Ciencias.  Här har Valencias egna stjärnarkitekter Santiago Calatrava och Félix Candela fått skapa fritt på det 350 000 kvadratmeter stora området. Mest känt är nog konserthuset Palau de les Artes samt akvariet Oceanografico. 

Kompakt, levande och färgstarkt 

Vi lämnar den mångfaldiga parken vid Torres de Serranos, en av Europas äldsta gotiska stadsportar. Den var en del av den gamla stadsmuren och stod färdig år 1391. Från toppen av tornen har man en fin utsikt över stora delar av Valencia.

Från denna stadsport är det bara ett stenkast till El Mercat, den färgstarka saluhallen med många små butiker och bodar. Förutom det stora utbudet av fisk, kött, frukt och grönsaker finns det även specialbutiker med bland annat kaffe och te, valenciskt hantverk och souvenirer. 

Iglesia de Santo Tomás Apostol y San Felipe Neri påbörjades 1727 och stod färdig 1736. Den vackra kyrkan, byggd i rött tegel, inhyser bland annat konstverk av José Vergara Espinosa och Vicente López.

Palau del Marqués de Dosaigües leder direkt tankarna till kungliga fester, vackra frisyrer, Marie Antoinette och glasyr. Byggnaden stod färdig i slutet av 1500-talet och totalrenoverades år 1740. Innanför den överdådigt dekorerade fasaden får man en bra idé om hur stadens elit levde för några hundra år sedan. År 1954 flyttades Museo de Cerámica hit och bjuder nu på ett stort utbud av keramik, varav några krukor kan dateras ända till neolitisk tid.

El Ayuntamiento, Valencias kommunhus, stod färdig i sin nuvarande form 1931. Det är möjligt för besökare att besöka byggnaden; det är verkligen en upplevelse att stå på balkongen på andra våningen, med den spanska, valenciska och EU-flaggan över huvudet och blicka ut över Plaza del Ayuntamiento.  

Vid Plaza del Toros ligger den enorma tjurfäktningsarenan, som stod färdig 1859. Detta är en av Spaniens största och den har plats för ca 12 000 personer på läktarna. Även om allt fler spanjorer tar avstånd från tjurfäktning, så har denna ”sport” (som tidigare karaktäriserades som konst) fortfarande stor plats i många spanjorers hjärtan. 

Las Fallas

Valencias största händelse äger rum 15-19 mars varje år. Inför dessa dagar har många av stadens kreativa invånare spenderat många timmar av sin fritid till att göra ”los niñots”. Dessa är gigantiska dockor som normalt skapas som karikatyrer av kända personer. De djärva figurerna bärs sedan runt i staden under festlig stämning samtidigt som det är fritt fram för alla barn att kasta smällare. Under Las Fallas sista dag bränns dockorna på ett enormt bål, och många tusen timmars arbete går upp i rök, bokstavligt talat. Dock väljs varje år en docka ut och denna skonas, och förvaras sedan på museum, tillsammans med andra förstaprisvinnare från tidigare år. Där, på museet, är den sedan garanterad ett näst intill evigt liv…


Fakta: Valencia är Spaniens tredje största stad, efter Madrid och Barcelona, och huvudstad i den autonoma regionen Valencia. Staden har ca 1 500 000 invånare. El Graco, som är en av världens mest trafikerade hamnar, ligger här. Hamnen hanterar ca 20 procent av Spaniens export. 

https://www.youtube.com/watch?v=NkV2OtlGUmU

Av Rikke Iuell Printz

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco