7 orsaker till att sticka

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

1. Kan motverka depression

Att sticka är en aktivitet som ökar känslan av avslappning och välmående. När du stickar koncentrerar du dig på det och får på så sätt en paus från problem och tunga tankar.

I den internationella undersökningen ”Knitting and Well-being” bekräftar över 3 000 stickare från 31 länder att ett garnnystan och två stickor kan lösa problem som huvudet inte klarar av själv. 87 procent av deltagarna, som led av depression, sa att stickandet fick dem att känna sig gladare. Och mer än hälften av deltagarna kände sig inte bara gladare utan till och med mycket gladare med en stickning i händerna.

Att sticka är hälsosamt. Visste du att det kan reducera stress och smärta?

I sin bok Lifting Depression skriver psykologen och författaren Kelly Lambert att den glädje och känsla av kontroll som man får genom att planera och implementera någonting kan hjälpa till att motverka depression. Hon skriver också att läkare i slutet av 1800-talet ordinerade ”stickning på recept” till kvinnor som kände stress och/eller ångest, detta då stickandet hade en lugnande effekt. Av samma orsak användes stickande som terapi efter första världskriget till soldater med nervproblem.

2. Bättre minne

Att sticka får våra tankar fokuserade på någonting specifikt och vi håller koncentrationen inom ett bestämt område. Som en extra effekt förbättras även minnet. Forskare vid Mayo Clinic i Rochester, Minnesota, har tidigare kommit fram till slutsatsen att människor som håller sina hjärnor aktiva genom t ex korsord eller stickning, minskar risken för minnesrelaterade problem med en tredjedel. 

3. Meditativ effekt

Om du är helt nybörjare när det kommer till att sticka behöver du med största sannolikhet lägga lite extra energi på att lära dig att sticka, som man behöver med alla nya aktiviteter. Men med övning, och när det ”sitter i fingrarna” kommer stickandet att ha en meditativ effekt, då handlingen är så repetitiv. Undersökningar visar att stickande kan ha samma effekt som lugn yoga – man slappnar av och både hjärtrytmen och blodtrycket sänks.

4. Tränar synen

Att sticka är ett lätt sätt att förbättra ögonhälsan på. De rörelser som dina ögon gör, från sida till sida, kan hjälpa till med att förbättra din syn och samtidigt smörja dina ögon naturligt. Detta kan minska risken för kroniska sjukdomar som gråstarr.

5. Reducerar smärta

Stress kan förvärra smärta, och då stickande reducerar stressnivån i kroppen reduceras även upplevelsen av smärta. Kronisk smärta kan lindras när din hjärna koncentrerar sig på denna manuella aktivitet. Distraktion hjälper till att reducera smärta och när både händer och ögon är upptagna har hjärnan inte tid att känna så mycket. När man rör händerna cirkulerar också blodet.

Sticka – det ger flera hälsofördelar!

Kom ihåg att ta regelbundna pauser från stickandet och ändra din position emellanåt, för att undvika stickrelaterade problem – det är lätt att slukas upp i stickandet när du väl kommit igång. 

6. Ökar finmotoriken och koordineringen

Genom att sticka förbättrar du samspelet mellan ögon och händer, vilket hjälper att bevara finmotoriken och koordinationsförmågan. Om det är ett komplicerat mönster och små stickor eller om du stickar med stora stickor har ingen betydelse. Att flytta garnet med en sticka och därefter den andra är mycket effektivt för att förbättra din hjärnkoordination. Om du väljer ett komplicerat stickprojekt ökar du din egen snabbhet och koncentration.

7. Stärker självförtroendet

Att sticka är en mer eller mindre utmaning som innebär att du snabbt ser resultat på de mål du satt. Att övervinna svårigheter längs vägen och därefter avsluta med ett nytt klädesplagg ger dig en positiv känsla, oavsett om det är en gåva till någon annan eller till dig själv.

Av Ingvild Mørkved

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco