7 steg till en bra vår

7 steg till en bra vår

Just nu upplever jag att världen är helt omskakad och ur balans, och det råder en stor osäkerhet kring vad framtiden för med sig. Blir världen den samma igen och vilka konsekvenser får det för oss alla?

Trots det upplever jag att de flesta av oss gör vårt bästa för att upprätthålla en bra vardag genom att fortsätta med våra dagliga sysslor och plikter.


Oavsett vad så står våren inför dörren. Denna tid på året stannar vi ofta upp och funderar över hur vi kan möta våren och sommaren så hela och friska som möjligt.

Många av oss har några små skavanker som vi gärna vill ge lite omsorg med hälsosam mat, kosttillskott och fysisk träning. ”The show must go on” – det har mitt liv lärt mig.

I denna artikel har jag valt att fokusera på kosten, håravfall, celluliter, ett bra sexliv, stress, sömn och glädje.

Kosten

En bra idé kan vara att ta en närmare titt på vad du äter till vardags. Det finns många olika kostriktningar. Det är viktigt att välja den kost, eller kostriktning, som tilltalar dig mest. Många av oss vill gärna gå ned de där svåra, överflödiga 5 kg som retar oss precis när vi ska i de lättare kläderna. 

En av de trender som jag själv tycker låter tilltalande, hälsosam och överkomlig samt totalt ofarlig är kuren som kallas 5:2.

Teorin går ut på att du äter normalt i fem dagar i veckan och så håller du två dagars lätt fasta, då kvinnor får äta 500 kalorier och män 600 kalorier. Du kan hitta mer om detta på internet och det finns även böcker skrivna i ämnet.

Håravfall

Någonting som verkligen kan ge oss kvinnor panik och sänka vårt självförtroende är om vi plötsligt börjar tappa hår. Jag tror att vi uppfattar vårt hår som ”glorian” kring vårt huvud. Normalt tappar vi alla ca 50-100 hårstrån om dagen.

Det kan finnas många orsaker till håravfall som t ex hormonförändringar, för låg ämnesomsättning, läkemedel, stress, sjukdom, dåliga matvanor samt ärftlighet m.m. Är det en sjukdom som är orsaken måste du naturligtvis tala med din läkare, och annars finns det en mängd saker som du kan göra själv.

Bra kosttillskott: 

 • Biotin och Zink kan ha stor betydelse för håravfall.
 • L- Lysine som är en aminosyra kan vara bra för ökad hårväxt.
 • MSM (methylsulfonylmethane) har visat sig ofta både stärka håret och öka hårväxten.
 • En kombination av B-vitaminer, som de flesta har brist på, kan också göra underverk för hårväxten.

Ha lite tålamod om du börjar ovanstående. Det kan ta lite tid innan du märker effekten på allvar.

Celluliter

När kvinnor fyller 30 börjar de flesta se de första tecknen på celluliter. De kan uppstå var som helst på kroppen, oavsett vikt och fysiskt tillstånd. Ofta handlar det om ärftliga faktorer. Det har studerats under många år men utan riktigt bra resultat. Celluliter kan oftast inte tränas bort, och försvinner som regel inte heller genom att man håller en diet.

För att minska celluliterna eller hålla dem borta är det viktigt att du undviker övervikt. Naturligtvis är det också viktigt med en viss form av fysisk träning. Jag tror att vissa former av yoga och pilates är något av det bästa för att förebygga och minska celluliter. 

När det kommer till kosten finns det några saker som du ska undvika för stora mängder av för att stoppa utvecklingen av celluliter. Så var försiktig med för mycket salt och socker samt håll dig till en kostplan som t ex paleo – med få kolhydrater. Håll dig kanske till en anti-inflammatorisk konstplan. Ät mycket ekologiskt. 

Bra kosttillskott är: 

 • Produkter med collagen.
 • C-vitaminer.
 • A-vitamin hjälper till med att bilda collagen och återuppbygga elasticiteten i huden.
 • Gotu cola kan stimulera kapillärerna och förbättra cirkulationen i vävnaden.

Ett bra sexliv

Dr. Steve Nelson sa en gång: ”En liten sexlust är ett tecken på att en person är sjuk.”

Kanske är det lite hårda ord. Jag tror att inte bara sex utan äkta kärlek är en mycket viktig del i våra liv. Deepak Chopra skriver i en av sina böcker att den sexuella energin är universumets skapande kraft och allt som lever har sitt ursprung i den sexuella energin. 

I den ayurvediska läran finns det beskrivet olika former av kost för att ge näring till en god sexualitet, som bland annat färsk frukt och grönsaker, gärna avokado, fullkornsprodukter, honung, mandlar och nötter samt mejeriprodukter från djur som lever ett gott liv. Choklad påverkar också ditt lyckohormon – serotonin. Undvik för mycket alkohol, processad mat, djupfryst och konstgjorda sötningsmedel.

Bra kosttillskott är:

 •  Ginseng
 • Ashwaganda passar både kvinnor och män riktigt bra.
 • Maca har blivit mycket känt de senaste åren. Det ökar både din energi och sexlust. Den kallas ofta peruansk ginseng. Finns både som pulver och i kapslar.
 • E-vitaminer är nödvändigt för bildandet av sexhormoner.
 • Zink måste kommas ihåg, speciellt för män.
 • En kombination av aminosyran L-Arginine och aminosyran Taurin ihop med Pycnogenol, hjälper kraftigt till med att öka den sexuella njutningen.

Stress

Stress verkar nästan vara en folksjukdom och som världen ser ut i dag, med allt högre prestationskrav, med så mycket information flödande till oss i en värld som är ur balans, och otillräcklig matkvalitet, kan det kännas övervälmande. Det är emellertid någonting som vi måste bekämpa så gott vi kan. Stressreaktioner skapar fysiologiska förändringar som skadar kroppen och påskyndar åldrande. Stress kan leda till inflammationer, som tros kan leda till andra sjukdomar, samt antas öka din risk för hjärtinfarkt med upp till 27 procent.

Bra kosttillskott är: 

 • En bra multivitamin/mineralprodukt kan minska både stress och nervositet.
 • Vid stress förbrukar kroppen mycket C-vitamin, så ta gärna extra C-vitamintillskott.
 • Magnesium används också mycket om du är i en stressad situation. Då det kan vara ett av de bästa vapnen mot stress.
 • B-vitaminer hjälper också till att sänka din stressnivå och många i västvärlden har brist på B-vitamin.
 • I en studie har Ashwaganda visat sig kunna reducera en stressnivå med upp till 28 procent. Den stöttar funktionen av binjurarna.
 • Rhodiola är en växt och det anti-stressmedel som jag föredrar. Rhodiola ger dig energi och minskar din stress.
 • Citronmeliss kan vara en bra idé och hjälper också till att ge dig en bra sömn. Finns både som te samt i kapslar.

Sömn

Den naturliga sömnen är viktig på alla sätt och vis och mycket regenererande. Det är viktigt att få tillräckligt med sömn. Det är ett vetenskapligt faktum att en timmes sömn före midnatt är lika mycket värd som två timmars sömn efter midnatt. Det är viktigt att ha en bra madrass i sängen. Se till att sova i ett utvädrat sovrum. Ät inte för tungt vid middagen och ät minst ett par timmar innan sängdags. Du bör lära dig att koppla bort alla dagens många intryck. Är det mycket ljud runt omkring dig när du ska sova kan det vara en bra idé att lyssna på avslappnande musik. Använd eventuellt öronproppar.

Undvik stimulanser som alkohol, kaffe och söt mat.

Bra kosttillskott är: 

 • B-vitaminer. De finns i många bra kombinationer. De ska helst tas på morgonen.
 • D-vitaminer kan vara bra hjälp.
 • En kombination av kalk, magnesium och kisel kan också ha bra effekt på sömnen.
 • Melatonin kan bara bra hjälp.
 • Valeriana och humle, eventuellt i kombination med varandra, kan vara bra att ta strax innan det är dags att sova.
 • Kamomill har en lugnande effekt och kan gärna njutas som en kopp te innan sängdags.

Glädje

Du känner säkert till den inre bubblan av glädje som fyller dig när du antingen är mitt i någonting alldeles fantastiskt eller när du plötsligt kommer att tänka på någonting som gör dig glad. Positiva känslor bidrar till att du andas bra och känner dig i harmoni och balans. Personligen tror jag att glädje kan bidra till att ge dig en härlig vardag samt hjälpa till att läka ditt liv. 

Många forskare, vetenskapsmän och vanliga personer tror att sjukdom kan bero på både psykiska och känslomässiga orsaker, som t ex negativa tankar, vrede stress m.m. Många tenderar att böja sig vid alla hinder och svårigheter som står i deras väg. När du stöter på ett hinder eller faller ned i ett hål måste du tvinga dina tankar på andra banor. Det kanske låter både svårt och ytligt, men kom ihåg att det med tiden har blivit en erkänd kunskap att lika lockar lika, så då kan det vara värt att öva sig på att tänka positiva tankar. Öva dig på att skapa goda tankar.

Säg till dig själv, som det första du gör om morgonen när du vaknar att: ”Denna dag är en bra dag!” Stärk din tacksamhet och var uppmärksam på alla saker runt omkring dig som är värda att vara tacksam för. Förlåt de människor som du anser har gjort dig ont. Inte så mycket för deras skull utan för att du på så sätt själv får frid och kan gå vidare i ditt liv.

Ge upp alla former av självkritik. Ställ dig framför spegeln varje dag och tala om för dig själv att du älskar dig själv.

Bara du har kontrollen över ditt sinne, och du har mycket mer kraft än du anar!

Av Anni Dahms

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.