Dessa bilder, såsom många andra, har dock visats vara falska eller modifierade sanningar. Svanarna i Venedig är i själva verket bilder från Burano och delfinerna var filmade på Sardinien.
Sann är det dock bland annat nyheter som spridits från Dorset, där man glatt konstaterat att beståndet av sjöhästar ökat, och på lokalt plan kan blickarna riktas till bland annat centrala Fuengirola, dit ugglor återvänt och hoar om natten. Men oavsett om de lyckospridande nyheterna är falska eller sanna är verkligheten allt annat än glädjanden.
”Snart riskerar vi ha fler masker än maneter i Medelhavet”,
var rubriken på en artikel i National Geographic den 8 juni i år.
Faktum är att krisen för världshaven blir allt mer akut. Varje år hamnar 8 miljoner ton plastavfall i våra hav (varav mellan 70 000-130 000 ton i Europeiska vatten, enl. WWF), och nu i coronapandemin, när användandet av masker samt plasthandskar ökat betydligt, ses en ny källa till allvarliga föroreningar. Från franska Côte d’Azur har organisationen Opération Mer Propre (Operation Rent Hav) rapporterat om att havet utanför kusten är fullt av masker och plasthandskar. Men vi behöver inte resa till Franska Rivieran för att se det som benämns som början på en ny typ av föroreningar. Det räcker med att gå till stranden här på Costa del Sol och titta ned i vattnet, så går det inte att undgå synen av begagnade masker och plasthandskar, speciellt vid vågbrytare med massa stenbumlingar. Majoriteten av de förorenande artiklarna har inte kastats i havet direkt, utan på marken eller slarvigt i sopbehållare, därifrån de med vinden förts till avloppssystem och vattendrag, och vidare ut i havet.
Denna nya typ av förorening förväntas orsaka bestående problem, som redan uppskattas vara utom räckhåll att räddas över hela världen. Än mer akut är situationen för vårt närmaste hav, Medelhavet, då detta hav, på grund av sin natur, inte kan förnya sig i samma hastighet som andra hav, så konsekvenserna här bli än allvarligare.
Här i Spanien hörs desperata uppmaningar från inte bara miljöorganisationer utan även från kommuner om att vara noggrann med att slänga och sortera skyddshandskar och masker rätt. För boende på Costa del Sol klargör Alberto Martínez, biolog och doktor i miljölära, som för närvarande arbetar med professorer och forskare vid Málagas universitet i utbildning om hållbarhet, att engångsartiklar som masker och handskar i t ex plast, latex eller vinyl måste kastas i den grå sopbehållaren för organiskt avfall. Men trots detta har problemet bara vuxit sedan hälsovårdsministeriet införde masktvång på allmän plats där säkerhetsavstånd till andra inte kan hållas liksom på alla allmänna inomhusutrymmen.
Från miljöorganisationen Greenpeace hörs också oro, även för framtiden. Där är man rädd för att det ökade behovet av engångsplastartiklar kan komma att bli ett argument för plastindustrin att fortsätta massproducera dessa och liknande engångsartiklar även i framtiden, trots den stora kontamination som man vet att plastindustrin orsakar i naturen.
Flera miljöorganisationer vädjar nu om att uppmärksamma klimatkrisen i världen, som de fruktar kan bli bestående samt en allvarligare kris än den som coronapandemin orsakar. I Spanien har nyligen ett förslag om en ny avfallslag godkänts, en lag som bland annat uttrycker en skatt på engångsplatsartiklar samt förbud mot mikroplaster i kosmetika samt personliga hygienartiklar m.m. Dock kommer det att dröja till sommaren 2021 innan lagen kan godkännas, och till dess fruktar miljöorganisationer att situationen kommer att förvärras avsevärt till konsekvens av coronaviruset.
Inte bara haven lider under coronapandemin. I Afrika växer oron för bergsgorillorna, vars DNA är mycket likt människans, varför man fruktar att beståndet av gorillor riskerar att smittas Covid-19.
Andra hot mot landlevande djur har sett ibland annat Colombia, där nedstängningen begränsat vildmarksvaktares arbete vilket underlättat för tjuvjakt, med resultat att tjuvjakt på vilda jaguarer och pumor ökat. Samma effekt har rapporterats i bland annat Asien och Afrika. Men det vilda djurlivet hotas även av den minskade turismen som coronpandemin inneburit med hårda reserestriktioner. I bland annat Sydafrika och Kenya hotas vildmarksparker och andra vildmarksbevarande program av ekonomisk kollaps på grund av att deras största intäktskälla utgörs av just turism.
Källor: National Geographic, The Guardian, WWF, BBC, Sur,
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001