Olle Waller är mannen som blivit Fråga Olle med hela Sverige. Fråga Olle var ett svenskt tv-program vari Olle medverkade som sex och samlevnadsexpert och dit kända och okända gäster bjöds in för att både få svar på egna frågor samt svara på andras frågor kring sex och samlevnad. Det första avsnittet av det populära svenska programmet sändes år 2000 och därefter har det följt inte färre än 13 säsonger, radioprogram och flera dokumentärer, med sama namn.
En Sueco träffade på Olle i Fuengirola och bjöd på en kaffe i solskenet.
Olle är på Costa del Sol på semester i två månader. Att han har hittat hit hör ihop med en Italienresa han gjorde tillsammans med sin son och dennes flickvän. Men då Italien inte riktigt kändes rätt för honom valde han att styra kosan västerut för sin kommande semester och hamnade på Costa el Sol, som han tyckte om direkt. Det var i höstas. Sedan blev det en kortare resa också till påsk och nu är han alltså här igen.
Det som lockar på Costa del Sol säger han är mötena med människorna, den goda maten och stämningen. Men bara lata dagar blir det inte. Bara för att Olle har uppnått pensionsålder betyder det inte att han lagt jobbet åt sidan. Nyligen träffade han en grupp ungdomar från Svenska skolan i Fuengirola för en föreläsning och efterföljande prat med frågor och svar kring sex och samlevnad och dagen efter vårt möte ska han till ett av traktens callcenter, där det arbetar många unga svenskar, och föreläsa även där. Också hemma i Sverige fortsätter han att arbeta, om än i lugnare takt än tidigare.
Stökiga ungdomar ledde vägen
Att bli sexualupplysare var ingenting Olle hade tankarna på när han som ung planerade sitt yrkesliv. Bakom sig har han nämligen 24 år som lärare. Men det var genom läraryrket, när han arbetade med stökiga elever, som han upptäckte att det var lättare att nå fram till dem i undervisningen om han var öppen i diskussionen kring sex och samlevnad. På 1970-talet gjorde han ett radioprogram vari han talade med ungdomar om sex och under 1980-talets HIV/AIDS-våg började han ha informations- och samtalsgrupper i gymnasieskolor – samtal om ångest och oro inför förändringar med HIV/AIDS. Därefter började han efterfrågas som föreläsare.
Lång svensk tradition med öppenhet
Olle berättar att svenskar är vanligtvis talar öppnare än andra nationaliteter kring sex.
”Vi har en lång tradition att prata om sex och samlevnad, men det betyder inte att svenskar ligger runt mer än andar, utan just som jag sa att vi talar öppnare om det. Man får komma ihåg att sexualundervisning har varit obligatoriskt i den svenska skolan sedan redan 1955 att RFSU bildades för hela 82 år sedan!”, berätta han. Sedan förklara han att han tydligt märkt skillnader mellan länder när han rest runt och arbetat. Ett exempel på skillnaden mellan länder ger han när han berättar om sina resor till Ryssland, där han föreläste samt var med och öppnade elva ungdomsmottagningar i Sankt Petersburg.
”Det var intressant att se reaktionerna under föreläsningarna. För medan vi i Sverige har normaliserat och utvecklat ett vardagligt språk kring sex och samlevnad så blev det antingen i medicinska termer eller slarvigt, nästan fult gatuspråk, när det översattes till ryska”, minns han.
Sitt egna privatliv privat
Som förväntat har Olle inga svårigheter att tala kring sex och samlevnad. Men det är klart, han har föreläst och utbildat inom ämnet i nästan hela hans yrkesliv. Han har också förmågan att tala om ämnet som någonting som man kan prata om vid middagsbordet. Dock är han medveten om att det är ett ämne som ofta generar, varför han inför föreläsningar alltid samlar in frågor från deltagarna i förväg, så att även de blygaste ska få sin fråga hörd.
Hans person inger förtroende och han är lika trevlig som han framstår genom radio och tv. Han rak och öppen, lugn med ett milt leende och snälla ögon. Han talar sakligt och tydligt samt använder ord utan krusiduller.
Så inte undra på att han lätt att tala om ett ämne som får de flesta att skruva på sig. Olle är också professionell som mediaperson och vet precis vad han vill berätta, och någonting han ogärna talar om är hans privata liv.
Samma nu som då
Under årens lopp har Olle kunnat notera en sak, nämligen att frågorna han får under sina föreläsningar inte har förändrats nämnvärt.
”Frågorna är de samma i dag som förr. Killar funderar över deras kroppar och om de är normala. Tjejer frågar om relationer och har frågor kring ’Duger jag’. Skillnaden ligger nog i att tjejer pratar mer med varandra än vad killar gör’”, förklarar Olle och tillägger: ”Dock kan det sägas att det vi bara talade om på 1960-talet är sådant som man gör i dag.”
En fråga som han alltid är noga med att betona under sina föreläsningar är vikten av samtycke.
”Alla handlingar är fel om det saknar samtycke mellan de inblandade parterna, oavsett vad det gäller. Och så ska man inte moralisera. Men när det kommer till moralen har vi alltid en tredje part, som Gisela Helmius sagt: ’Varhelst två människor är tillsammans sexuellt är samhället med som en tredje part’ och menar att samhället påverkar vad vi tänker, gör och säger om sexualitet, när det egentligen bara handlar om de inblandade parterna”, förklarar Olle.
Att tala med ungdomar
Som sexualupplysare är Olle van att tala med ungdomar om sex och samlevnad och under sina yrkesår har han hunnit tänkt en del över det där föräldra-barn-samtalet om Blommor och Bin. Och han vill häva den traditionella bilden om en mor och en dotter, eller en far och son, som sitter och samtalar på en sängkant. Han menar att det kanske inte alls är föräldrarnas roll att ta det samtalet med sina barn.
”Föräldrarna har ju satt ramarna för barnens uppfostran hela deras liv och så plötsligt ska det samtalas på kompisnivå. Dessutom ska samtalet ske mitt under ungdomarnas frigörelseprocess, och då ska plötsligt föräldrarna vara kompisar. Det fungerar inte. Det skapar helt enkelt en konflikt i barnens process mot vuxenlivet. Kanske är det bättre att tänka på att någon annan vuxen som ungdomen har förtroende för är mer lämplig för det samtalet. Föräldrar å sin tur får lita på att de har ’vaccinerat’ sina barn med kärlek och ömhet till att fatta kloka beslut. Viktigt överlag är att tänka på att inte etikettera – att inte offergöra flickor och nämna pojkarna som rövare”, förklarar han, och nämner också att det ska informeras om sex tidigt, redan när banen går i mellanstadiet, även om debutåldern fortfarande är 16-17 år.
Bekväm i sig själv
Som nämndes inledningsvis fortsätter Olle att arbeta men det är inte längre tal om heltidsarbete. I dag arbetar han på uppdrag och är timanställd på Lafa – Enheten för sexualitet och hälsa på Stockholms läns landsting. Man skulle kunna tänkas tro att han skulle vara en klämkäck man som för sig med ungdomliga fraser, men trots sitt arbete med ungdomar försöker han vara åldersadekvat.
”Jag försöker leva i min ålder och varken tala eller bete mig yngre. Jag tycker inte att det är så dumt att vara gammal, om man tänker på alternativet – man ska leva livet medan man har det!”, säger han glatt.
Och trivs med livet gör han. Han har två barn och är både morfar och farfar till tre barnbarn, som han naturligtvis gläds åt. När han inte jobbar lyssnar han gärna på musik, går på teater och opera – favoriten är Puccinis La Bohème. Och så läser han, mycket. Där vi sitter och fikar förklarar han sig som en riktig kulturnörd.
Och kommer han tillbaka till Spanien?
”Egentligen älskar jag Grekland men jag tycker mycket om Spanien också, maten är så god. Så jag kan tänka mig att tillbringa ett antal månader om året vid Medelhavet”, avslutar han, varefter han beger sig iväg till en närliggande bokhandel för att köpa ett spansklexikon, så att han kan börja lära sig språket.
Olle tipsar!
Frågachans.nu är en svensk sida för mellanstadieelever med massa information om kropp, pubertet, relationer och sex och samlevnad. Informationen är korrekt, rolig och lättfattlig. Det är ett tryggt alternativ på internet för de barn och ungdomar att söka information och få svar på sina frågor.
Kort info:
Namn: Olle Ingvar Waller
Född: 1947 i Degerfors
Bor: Stockholm
Gör: Känd som sex- och samlevnadsexpert i programmet Fråga Olle i tv och radio, nu pensionär och timanställd som sexualupplysare hos Lafa
Tycker om: Att läsa och klassisk musik
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001