En föreställning av alkoholism kan vara ett smutsigt, illa skött hem, trasiga kläder, en hemlös och nedgången, fallen människa. så behöver det bestämt inte vara. En alkoholist kan vara du, jag, en familjemedlem, vän eller personen som vi möter på gatan. Alkoholisten kan vara den du minst anar.
 
En Sueco har nyligen gästat Anonyma Alkoholister (AA) när gruppen höll ett av sina öppna möten i Fuengirola. Många av gruppens möten är slutna men med jämna mellanrum hålls öppna möten, då närstående och anhöriga samt andra intresserade får närvara. Dock är det här viktigt att tillägga att den som upplever sig ha problem med alkohol alltid är välkommen.

Så fungerar det

AA fungerar så att deltagare får stöd till nykterhet av varandra samt ur ett 12-stegsprogram, som är det som AA bygger på. Detta 12-stegsprogram finns angivet i boken Anonyma Alkoholister, även kallad ”Stora boken”. Häri beskrivs alkoholism, som den kroniskt medicinska sjukdom det är, och 12-stegsprogrammet, som ger steg-för-steg instruktioner till nykterhet, samt de 12 traditionerna, som beskriver AA:s hållpunkter. I AA finns även mer litteratur samt ett sponsorskap vari en alkoholist som har gjort vissa framsteg i tillfrisknandet delar sin erfarenhet och finns som hjälp för en annan alkoholist som försöker uppnå och bibehålla nykterhet med hjälp av AA.
 
Hos AA finns det ingen hierarki. Det är alltså ingen som är högre eller lägre i rang, mer eller mindre värd än någon annan. Det innebär att det inte heller finns någon bestämd ordförande för gruppmötena – vem som helst i gruppen kan leda ett möte. Och det är just mötena som är hjärtat i AA. De som kommer till mötena är alkoholister med olika lång tids nykterhet som träffas för att dela erfarenheter, vilket hjälper dem i deras nykterhet.

Besök vid ett möte

Mötet som En Suecos journalist deltog i genomsyrades av en stark gemenskap, respekt, mjukhet och ödmjukhet. Här kommer hennes berättelse:
”Vi börjar med att ta plats på varsin stol i en cirkel varefter personen som just denna eftermiddag valt att hålla i mötet hälsar välkommen, berättar att jag som journalist är med denna dag, varefter AA:s grunder läses upp samt temat för dagen ges.
Därefter går ordet mellan deltagarna. Var och en som önskar säga någonting börjar med de så kända orden: ’Hej jag heter xx och jag är alkoholist’. Sedan följer berättelser och tankar. En berättar om ett återfall. En annan om när denne insåg att alkoholen tagit makten över livet. Ytterligare en berättar om hur det nyligen varit under en social sammankomst där andra drack alkohol liksom om hur nykterhet upplevs. Någon presenterar sig och väljer därefter att inte säga någonting och i stället låter ordet gå vidare.
 
Mötet pågår i en timme, som känns som en mycket kort timme. Trots att jag bara varit besökare känner jag en oerhört stark känsla av gemenskap, trygghet och ärlighet, som är omöjlig att sätta ord på. Jag får beskrivet för mig att det är den kraft som gör att AA fungerar för så många. Denna känsla, eller kraft, kan jag tänka mig är lik tryggheten som religiösa har i sin Gud. Men AA är ingen religion, även om de benämner denna ’kraft’ som ’Gud’, men det är bara för att sätta ett ord på det eller som en av deltagarna uttrycker det: ’Gud kan vara tron på sin nykterhet’.”

Ord från medlemmar

AA:s verksamhet bygger på anonymitet, därför kan vi i denna artikel inte ange namn på de personer En Sueco varit i kontakt med, men vi kan återge vad de berättat för oss.
Vad varje person som En Sueco varit i kontakt med uttryckt är att AA räddat deras liv och att AA är en plats där det ges utrymme att berätta om allt och att genom varandras stöd få hjälp i steg framåt. Det vittnas även om att var och en har nått sin personliga absoluta botten innan de lyckats vända sin alkoholism och blivit nyktra. Den absoluta botten för en har varit sjukhusvistelse då dennes liv hängde på en skör tråd på grund av alkoholen, en annan förlorade både familj, hem och arbete på grund av alkoholen. Den personliga botten är olika för alla, men de som i dag är nyktra har alla alltså nått den.
 
En person förklarar att alkoholisten måste inse alkoholismen i hjärtat – vem som helst kan säga att man är alkoholist men ingenting, inte ens AA hjälper, om man inte verkligen menar det. Samma person uttrycker att det krävs en total kapitulation att erkänna alkoholismen, någonting som ofta är en emotionell känsla och inte intellektuell, innan man når nykterhet. En person, som varit nykter under många år och som fortsätter att gå på möten berättar att denne får ett stöd till nykterhet då mötena gör det möjligt att påminnas om hur livet var med alkohol – ren misär. Denne person förklarar att mötena är en stadig påminnelse och stöd. Det förklaras även att det kan ta ett tag innan AA förstås och att man verkligen behöver ”ta in” AA för att göra det, och att det ibland det krävs att man tar ett steg bakåt för att komma framåt.
 
En annan sak som uttrycks är att AA fungerar för att det inte handlar om ett livslångt förbud mot alkohol utan att metoden är framgångsrik för att den går ut på att skjuta upp nästa drink och att man tar ”en dag i taget”, som en annan uttrycker det: ”Konsten är att inte börja dricka igen”.
 
Det berättas för En Suecos journalist att många fortsätter med AA-möten flera tiotals år efter sista drinken, just för att alkoholism är en livslång sjukdom, och att nykterheten inte bara utmanas av alkohol. En person har t ex upplevt abstinens en vecka efter att denne fick bedövning hos tandläkaren och det samma har upplevts av hostmedicin. Allt som påverkar beroendecentret i hjärnan kan alltså sätta igång lusten efter alkohol. Dock upplever flera att det är lättare att leva nykter i Spanien, för att färre här, jämfört med i Sverige, ifrågasätter om man tackar nej till alkohol.
Upprepade gånger nämns det att det AA ger är gemenskap, att mötena ger ro samt att vetskapen om att de andra gått igenom samma sak som en själv skapar tillit.

Detta är AA

AA bildades de 10 juni 1935 i Ohio av börsanalytikern William Griffith Wilson och läkaren Robert Holbrook Smith, som båda hade svåra alkoholproblem. De upptäckte att de kunde hålla sig nyktra med varandras och andra alkoholisters hjälp, och boken Anonyma Alkoholister skrevs av just Wilson.
AA bygger helt på frivillighet och det enda som krävs för att delta är önskan om nykterhet.
AA finns i dag i 180 länder med ca 100 000 grupper. Det är en helt ideell gemenskap utan ekonomiska intressen, det kostar alltså ingenting. Dessutom har AA som policy att inte ta emot någonting gratis, varför det ska betalas hyra för de lokaler som t ex möten hålls i. Det är de tillfrisknande alkoholisternas ansvar att se till att lägga en slant ”i hatten” efter ett möte, om man kan, och dessa bidrag finansierar gruppens omkostnader. Dessutom deltar inte AA i offentliga debatter och framträder varken som förespråkare eller motståndare till någonting annat. Det enda syftet med AA är alltså att hjälpa alkoholister.

AA för skandinaver

AA möten i Fuengirola hålls varje måndag kl. 18 i Svenska kyrkans lokaler. Majoriteten i gruppen är svenskar men även danskar, norrmän och svensktalande finländare är med under mötet när En Suecos journalist deltar.
 
För mer information om möten i Andalusien se: http://www.aaspain.org/meetings/andalucia.html
 
En Suecos journalist uttrycker stort tack till vänligheten och öppenheten som hon mött från AA i Fuengirola i arbetet med denna artikel.
 
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.