Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Ofta får organisationer som hjälper hundar all uppmärksamhet, men denna gång tar vi en titt på en av de organisationer som hjälper en annan art fyrbenta vänner, nämligen de herrelösa katterna. Inne bakom höga murarna till ett gammalt hus i Mijas lurar ett hav av kattögon på mig när Mari Luz, organisationens föreståndare, hälsar mig välkommen.

Denna lilla organisation hjälper varje år 50-80 katter med att hitta bra hem.

”Många av katterna som vi får in här till oss är gatukatter som aldrig vant sig vid människor. Dessa katter är de som är svårast att få placerade”, berättar Mari Luz, som kommer till huset varje dag för att städa, mata, ställa fram rent vatten samt dosera medicin. Det där med medicin återkommer vi till lite längre fram. 

Ingen vill adoptera en äldre katt

För tillfället bor det 60 katter i huset. Via ett nätverk av andra kattorganisationer hittar Mari Luz nya hem till de övergivna katterna. Då och då skickas katter till familjer utomlands, trots att Mari Luz föredrar att katterna adopteras till hem i närheten, så att hon kan försäkra sig om att familjen är ordentligt förberedd samt hålla lite kontakt med dem. Dock kan det vara svårt att få en vuxen katt placerad i Spanien. 

”Jag tror att spanjorerna är felinformerade när det gäller katter. De frågar alltid efter kattungar men det är mycket jobb med en kattunge, och en katts personlighet är egentligen inte helt utvecklad förrän katten är ca 6 månader gammal. Därför är det mycket lättare att adoptera en vuxen katt, och då kan man också vara mer säker på att kattens personlighet passa familjen”, förklarar Mari Luz.

Karantän

Vi går in i huset, där ännu fler katter ligger skönt i bäddar och på soffor. De flesta kan röra sig fritt ut och in i huset. Dock är det några rum som hålls stängda. Mari Luz förklarar att orsaken till detta är att katterna i dessa stängda rum testats positiva för det som man på svenska kallar katt-AIDS. Sjukdomen smittar bara mellan katter och endast via blod. Så när katter slåss och river varandra blir detta ett problem. Därför hålls de smittade katterna separerade från de friska katterna. Men inne i de avskilda rummen kan Mari Luz i lugn och ro dosera medicin till katterna som behöver det.

Dessa katter ser ganska nöjda ut och det går inte att se någon skillnad på dem och de friska katterna utanför. Mari Luz förklarar: ”Katterna kan leva ett långt och gott liv trots att de har denna sjukdom. Men skulle de bo på gatan under eländiga förhållanden så skulle de lida. Men för en katt som tas om hand och får rätt vård innebär sjukdomen bara att deras immunförsvar är lite svagare än normalt.”

Frivillig hjälp

 Liksom med alla andra organisationer som inte har några ekonomiska intäkter är Huella Felina Mijas beroende av volontärer. Mari Luz har kontakt med flera som hjälper henne med kattkolonier i närområdet.

”Som volontär hjälper vi naturligtvis till. De personer som hjälper oss med kolonierna får hjälp med att kontrollera dessa och sterilisera katterna, så att det inte blir fler hemlösa katter i området”, förklarar hon.

Fakta om katt-AIDS

Katt-AIDS är en virussjukdom som orsakas av ett retrovirus. Katt-AIDS heter också kattimmundefektvirus (förkortas FIV, från det engelska Feline Immunodeficiency Virus) och tillhör samma familj humane immundefektvirus (HIV), som kan orsaka AIDS hos människor. Det är viktigt att veta att katt-AIDS endastsmittar mellan katter.

Källa: www.netdyrlaege.dk


Maria Luz Delgado Ivlesiast på gräsplanen med några av de 60 katterna som just nu bor hos Asociación Huella Felina Mijas.

Så kan du hjälpa

Det kostar ca 50 euro för en välgörenhetsorganisation att sterilisera eller kastrera en katt, beroende på vilket avtal de har med veterinär.

Du kan hjälpa Asociación Huella Felina Mijas genom en donation till: ES45 2103 0251 7300 3001 1938 eller via PayPal på: huellafelinamijas@hotmail.com

Det är också alltid behov av volontärer. Kontakta gärna Mari Luz per e-mail eller på Facebook ”Asociación Huella Felina Mijas”.

Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco