På andra sidan… Bryr vi oss om varandra överhuvudtaget?

På andra sidan... Bryr vi oss om varandra överhuvudtaget?

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Tiden går – och klockan slår. Jovisst. Men de senaste åren är det som om klockan tickar i otakt. Sedan 1980-talet – så länge jag kan minnas – har vi entusiastiskt lyssnat på, och pratat om, den snabba utvecklingen i samhället. En bra utveckling vari allt blir lättare, snabbare och bättre för alla. Så har det också varit. Världen har blivit mindre, möjligheterna större och fler, och de senaste decennierna har välfärden bara ökat. Det gäller både vår ekonomiska välfärd och personliga frihet. Ett stort tack för det. Det är bara som om vi nu börjar glömma bort det viktigaste: oss själva och varandra! Det kan lätt låta jobbigt filosofiskt – men inte här. Läs vidare!

Trenden är den samma i hela världen. I dag måste allt digitaliseras och effektiviseras. Först var dessa två koncept kärnan i allt för privata företag. Sedan följde offentliga institutioner efter. Nu har så turen kommit till privata hem – även i Spanien. Här ska också allt nu digitaliseras och effektiviseras. Det finns fördelar och nackdelar med allting – även digitaliseringen. Men jag blir orolig när jag ser och hör om folk som gör allt hemma – arbetar, studerar och dessutom har sitt nöjesliv hemma; alltid klistrade vid en skärm – utan (slö) tid för prat och umgänge ansikte mot ansikte med levande människor.

Det är klart att vi, under rådande coronakris, tvingas vara mindre sociala – alltså sociala på riktigt – och nödgade till arbete, studier, inköp och kommunikation via digitala verktyg. Det är okej. Det är också okej att man, när man är sjuk, kan arbeta hemifrån eller följa sin utbildning via distansundervisning. Men i längden finns det ingenting mer givande, inspirerande och livsbekräftande än att ha bra folk runt omkring sig. Det hoppas jag innerligen att vi aldrig glömmer bort – speciellt just nu. I dag erbjuds nämligen fler kurser och utbildningar online än någonsin tidigare – alltså utbildningar som läses hemifrån, i ensamhet och i avskildhet framför en skärm. Samma utveckling ses i näringslivet, där allt fler företag tycks tro att det är för allas bästa att det arbetas hemifrån. Det sker – återigen – i ensamhet och avskildhet, isolation om du vill kalla det för det, framför en skärm.

Utvecklingen går så snabbt att regeringen redan antagit en lag med riktlinjer och rättigheter för löntagare som arbetar hemifrån. Det måste vara många som tror att det är smart. Jag tycker att det är både osmart och ohälsosamt, och tråkigt. Vad händer då med klassfesten och julmiddagen med jobbet? – Ska dessa också hållas online framöver?

Vi stannar hemma lite till – eller rättare sagt: vi fortsätter med de saker som alltid gjorts ute bland andra, men som nu allt oftare sker i hemmet. Att begrepp som ”Coffee To Go” och ”Take Away Food” skulle lyckas ta sig in i det spanska medvetandet hade jag aldrig trott. Jag hade heller aldrig kunnat föreställa mig att rutinen med morgonbesök till caféet på hörnet med kaffe, tidningsläsning och lite skvaller med andra cafébesökare skulle bytas ut mot kaffe som man tar med sig, eller som dricks i farten – typiskt medan man läser nyhetstidningarnas rubriker eller kollar sin Facebook på mobilen. Det samma gäller när jag ser spanska familjer beställa hämtmat. Att spanjorer skulle börja beställa och äta halvdyr restaurangmat i sina egna hem är helt främmande för mig. Spanjorerna är ju Europas mest levnadsglada och sociala folk, som vi lever mitt bland. 

Jag tycker, helt klart, att efter Take Away-middagen så är det NetFlix-tid. Det är imponerande vad man får för 12 euro i månaden – det råder inga tvivel kring det. Men återigen: det är hemma, hemma, hemma. Film ska ses på bio, sa man en gång i tiden. Det håller jag fast vid – speciellt om det blir på hångelraden. Men biograferna blöder, för allt fler föredrar att titta på film hemma. Precis som med trenden att äta hemma, studera hemma och arbeta hemifrån – ensam, eller nästan helt utan folk runt omkring sig.

”Ensam” är också nyckelordet när man tittar på tidens nya lågprishotell. Man bokar sitt rum online, laddar ned en app, får en kod skickad till sig, som en maskin scannar vid ankomst. Samma maskin ”spottar” sedan ut nyckelkortet samt en korg med ett toalettkit. Välkommen till Hotell 2021 – helt utan mänsklig kontakt. En del anser, återigen, att detta är smart. Jag anser i stället att det är en skrämmande kall och tom upplevelse. Därför rubriken: Bryr vi oss om varandra överhuvudtaget? Det gjorde man i alla fall förr. 

Nyligen påmindes jag om min gamla pappas första resa till Spanien. Jag avundas inte en 30-timmars bussresa till Calella, strax norr om Barcelona. Jag avundas dock den personliga närheten som uppstod under resan – speciellt på hotellet. De resande samt hotellpersonalen pratade lättsamt med varandra och barnen sparkade boll ihop med personalens barn sent på kvällen. När bussen efter åtta härliga dagar styrde norrut igen, sa den trevliga personalen ett ordentligt adjö till de festliga skandinaverna. De hade haft det underbart – tillsammans!

Det var då det. Vi kan inte vrida tillbaka tiden – men vi kan vrida upp för den sociala samvaron. När vi kommer ut på andra sidan av denna corona-tid hoppas jag innerligen att alla beger sig ut ur hem-isoleringen, som ju faktiskt hade ett alldeles för hårt grepp om oss också före coronakrisen. Jag hoppas att vi kommer att sätta värde på att vi har varandra – både på kontoret, i skolan och på universitetet, på caféet samt på gator och torg. För som jag skrev bara några rader tidigare: det finns ingenting mer givande, inspirerande och livsbekräftande än att ha bra folk runt omkring sig.

Av Henrik Andersen

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco