Carola Lidén – På fyra hjul i Europa

Carola Lidén - På fyra hjul i Europa

När utbrändheten slog till gav hon sig ut på sitt livs äventyr

Foto: Carola Lidén privat

Carola Lidén var framgångsrik företagare med egen klädbutik, make och två barn, fint hus i Umeå och sommarstuga, och i allmänhet ett liv som många nog skulle avundas. Men det höga tempot tog på krafterna och efter skilsmässa samt efter att ha gått in i väggen för tredje gången, insåg hon att det var dags att ändra livsstil. Hennes liv var fullt av måsten – måste jobba för att ha råd med villan, och måste, och måste. Carola var 47 år och tänkte på när hennes mamma blivit sängliggande på grund av sjukdom när hon var 48 år, så hon beslutade sig för att göra en drastisk förändring för att inte hamna i samma situation.

I dag, sex år senare, har hon sålt både hus och sommarhus samt avvecklat företaget, och hon njuter av att ensam upptäcka Europa med husbilen ”Axel”.

Ärvde en gammal husbil

”Jag hade haft det tufft och jag mådde verkligen dåligt. När jag fick ärva pappas gamla husbil och en liten summa pengar såg jag chansen att göra en förändring i mitt liv. Jag beslutade mig för att renovera husbilen, köra till Italien, köpa en liten lägenhet som jag sett till salu och se om jag trivdes där samt se om det gick att leva där för nästan inga pengar alls. Så jag körde med husbilen till Italien, men när jag kom fram visade det sig att lägenheten redan var såld”, berättar Carola om början på sitt husbilsäventyr.

Det är ingen stor husbil det handlar om – en Fiat Hymer Camp 56 av årsmodell 1990, klassad som lätt lastbil, som går att köra med vanligt körkort för bil. Totalt handlar det om 13 kvadratmetrar, så litet är det, men Carola har sett till att ta vara på varje litet skrymsle. Hon har rivit ut all gammal inredning och trots det blygsamma utrymmet har hon både säng, soffa, skrivbord och kök. Det är ”compact living” till max med välplanerad förvaring och det finns till och med ett litet garage för en cykel. Det är också installerat solceller på taket, så Carola är i stort sett självförsörjande på elektricitet. På taket finns även plats för att lägga ut en filt, så har hon en egen härlig solterrass.

Hela Europa i stället för bara Italien

Naturligtvis kändes det snopet att lägenheten i Italien var såld. Carola tog sig en funderare och beslutade sig för att nu ge sig ut på vägarna i Europa i stället. I dag har hon kört inte mindre än 30 000 kilometer, besökt inte färre än 14 länder, däribland Spanien och Costa del Sol. När En Suecos journalist får en pratstund med Carola befinner hon sig dock i Santa Pola, i Alicante, där hon står parkerad med havet som närmaste granne.

Allt annat än ensamt

Att resa själv är just vad Carola vill. Hon beskriver sig som en introvert person och efter allt som hon har gått igenom de senaste åren är denna resa precis det hon vill. ”Jag behöver det här. Nu får jag tid att uppleva, känna och reflektera. Och även om jag reser själv är det inte ensamt. Ofta är folk nyfikna och kommer fram och pratar, och så kan jag ju själv ta kontakt, men jag trivs med att vara själv”, förklarar hon och fortsätter: ”Det är också vanligt att jag möter samma husbilsmänniskor längs vägen, och man tipsar varandra om platser att besöka och att stå på. Och så har jag mina två barn! De har stöttat mig i detta från början, annars hade jag inte rest. De har också hälsat på mig och min dotter har rest med mig en bit.”

Sunt förnuft

Kanske tänker du som läsare nu att det är dumdristigt att ge sig ut på vägarna helt själv, men Carola håller inte med: ”Sunt förnuft. Man får se till att inte försätta sig i farliga situationer, att ställa sig på säkra platser och prata med andra för tips och råd. Själv använder jag mig av appen ’park4night’, som har mycket användbar information. Jag har faktiskt inte upplevt något obehagligt. Visst har det dykt upp mekaniska problem längs vägen men inte värre än att en lokal mekaniker kunnat hjälpa till, och har det inte gått att kommunicera på engelska har jag tagit hjälp av Google Translate.”

”Downsizing”

Bor man själv i ett hus med förrådsutrymme, garderoberna fulla med kläder, olika porslin till vardag och fest och annat som fyller ett hem, kan det vara svårt att tänka sig att ha hela sitt liv på bara 13 kvadratmeter, men det är det inte för Carola. Hon förklarar att ”Axel” har allt hon behöver. När hon lämnade sitt stora hus gjorde hon en stor utrensning och med tiden har hon insett vilket överflöd av saker hon hade haft, som hon då trodde att hon hade behov av men egentligen varken behövde eller använde, och onödig konsumtion har hon lämnat bakom sig. ”Vad ska man t ex med både blender, mixer och stavmixer till? I dag har jag bara det jag verkligen behöver, inga extra bestick eller kläder bara för att. Under resans gång har jag fortsatt att rensa ut bland sakerna som jag först tog med, saker som jag trodde att jag behövde men som visat sig vara helt onödiga, som t ex flera olika köksredskap. Jag klarar mig med mycket mindre än jag någonsin hade kunnat tro”, berättar Carola.

Frihet

Att minska på det materiella i sitt liv förklarar Carola också som något som många längtar efter: ”Frihet! Att bara ha det jag behöver och bo så här litet – nästan inget att städa, mindre att tänka på, färre bekymmer – det är frihet. Att ’Axel’ är liten gör också att jag får mer frihet i att jag har lättare att ta mig runt i städer och byar jämfört med om jag skulle ha en större husbil. Det finns också en frihet ekonomiskt i att leva som jag gör just nu; jag lever i dag på samma pengar som en fattigpensionär i Sverige, men jag behöver inget mer.”

Framtiden

Carolas dröm är att en dag kunna jobba som digital nomad – varsomhelst ifrån i världen, men där är hon inte ännu. Nästa steg blir i stället ett torp som hon nyligen köpt på västkusten i Sverige. Torpet går helt i stil med hennes minimalistiska livsstil och är inte större än 35 kvadratmeter. Här får hon möjlighet att ge utlopp för sin kreativitet – att snickra, måla och påta i trädgården. Men tro inte att hon ger upp ”Axel” för det. ”Jag kommer att fortsätta att bo i min husbil. Torpet blir en plats att vara under den härliga svenska sommaren, men ”Axel” och jag ska fortsätta att resa i Sverige och Spanien, och nästa mål kanske blir Kroatien!”, avslutar Carola.


Kort info

Namn: Carola Lidén

Född: Umeå

Familj: Två vuxna barn

Bor: I Europa

Gör: Lever livet


Husbilsapp

Appen som Carola använder sig av för att bland annat hitta avgiftsfria vägar, övernattningsplatser och ta del av andras rekommendationer heter ”park4night” och du hittar den här: https://park4night.com/


Vill du göra som Carola

Det kan kännas omöjligt att ge upp sitt vardagsliv. Carola vill dock uppmana dem som är missnöjda med sina liv att ge sig ut om de får en möjlighet. ”Åk i väg på din livs resa!”


Följ Carola Lidén på Instagram: instagram.com/carola_liden/


Ansvar

Carola betonar vikten av att ta ansvar när man är ute med husbil: ”Jag vet att många stör sig på husbilsfolk och jag kan förstå det, för många ställer sig var som helst, skräpar ner, tar mycket plats med bord och stolar etc. Själv visar jag alltid hänsyn, ställer mig där jag inte stör, tömmer bara septiktanken på tillåten plats, gör inte mycket väsen av mig och hälsar alltid med ett leende på dem jag möter.”

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.