Emil Filmby – visar upp den riktiga, positiva verklighetsbilden av svenskars liv i Spanien

Emil Filmby – visar upp den riktiga, positiva verklighetsbilden av svenskars liv i Spanien

Han är en före detta BMX-åkare från Örebro, som rest världen runt för att göra tricks med sin cykel och representera sina sponsorer. Efter att flera år själv varit i kamerans fokus, har han nu valt att fokusera på att själv göra film, och just nu arbetar han för fullt med att färdigställa sitt senaste projekt, dokumentärfilmen: Torrevieja – Svenskarnas Paradis.

Kort info:

Namn: Emil Filmby
Född: 1988 i Örebro
Bor: I Stockholm
Familj: Viktoria (sambo) som kommer från Torrvieja
Gör: Dokumentärfilmare
Fritid: Tycker om att resa och äventyr

För en rättvis bild

”Under åren har svenskar i Spanien, framför allt på Costa del Sol, framställts på ett negativt sätt i svensk media. Den bild som målats upp har visserligen inte varit felaktig, men den visar en väldigt liten grupp människor och är knappast representativ för hur spanien-svenskar lever i Spanien generellt.

En av anledningarna till att jag ville göra den här filmen är att jag vill visa upp den riktiga, positiva verklighetsbilden som de allra flesta svenskar upplever i Spanien”, förklarar Emil, som förklarar att han, trots att filmen är inspelad i Torrevieja, på Costa Blanca, är övertygad om att den även är representativ för svenskar på Costa del Sol.

Själv filmat och finansierat

Emil berättar att han, förutom att ha gjort allt arbete med filmen själv även finansierat den helt själv. Och det har inte alltid varit lätt, filmandet har nämligen skett i Torrevieja de två senaste somrarna – som alla vet har denna tid i Spanien präglats av restriktioner på grund av pandemin.

Dessa möter man i filmen

”Jag har gjort strax under 40 intervjuer för den här filmen, vari de medverkande ger sin bild och delar med sig av sina erfarenheter av Torrevieja, som en plats dit svenskar söker sig”, berättar Emil och fortsätter: ”Bland de medverkande finns medlemmar ur den första svenska familjen som bosatte sig i Torrevieja på 60-talet. Vi träffar även entreprenören Gunnar Mattsson, grundaren av Masa International som sålde 2 000 semesterbostäder om året på 80-talet. Medverkar gör även Torreviejas borgmästare Eduardo Dolón, som ger sin bild av svenskarnas betydelse för staden. Även Björn Sandström, som är Sveriges konsul i Torrevieja, är med och intervjuas, liksom många andra svenskar som har hittat sitt paradis i Torrevieja.”

Inte längre bara vinterboende

Genom sitt filmande har Emil sett att de svenskar som i dag söker sig till Spanien till viss del skiljer sig från förr.

”Tidigare var det mest pensionärer som på äldre dagar valde att flytta till Spanien, för att njuta av de sista åren i ett bättre klimat. I dag märks det tydligt att svenskar inte varken vill eller tänker vänta så länge innan de gör sin dröm om en plats i solen till verklighet. Jag har t ex sett att många barnfamiljer nu väljer Spanien i stället för att köpa ett lantställe i Sverige. Dessutom ser det ut som att städer där andra svenskar redan etablerat sig och närhet till en större flygplats är attraktivt för de flesta svenskar”, förklarar Emil, som genom arbetet med filmen också sett att vistelsen i Spanien inte längre bara handlar om halvårsboende: ”Vissa väljer att åka ned en långhelg, somliga spenderar skolloven här och andra, som kan arbeta digitalt, kanske väljer att vara här en månad eller två.” Och så tillägger han: ”Enligt min uppfattning njuter svenskarna i Spanien av att kunna socialisera utomhus, vilket Costa Blancas (och även Costa del Sols) 300+ soldagar om året bjuder in till.”

Filmen snart färdig

Filmen är snart färdig och Emil hoppas nu på att någon tv-kanal eller streamingtjänst ska vilja köpa in filmen och visa den på deras plattform. Han hoppas även att Torrevieja stad ska få upp ögonen för projektet, då det ger en väldigt bra bild av staden, då svenskar och skandinaver är en stor och viktig internationell grupp i Torrevieja.

”Om allt går som det ska hoppas jag att filmen blir tillgänglig under sommaren 2022. Om ingen har köpt in den till dess är min avsikt att ändå anordna en premiärvisning i Torrevieja, då intresset för filmen i området är stort”, avslöjar han.

Emils relation till Spanien

Det är lätt att anta att Emil själv bor i Spanien, men det är bara delvis rätt. Han bor nämligen fortfarande bor i Sverige, men är en av de svenskar som hittat sitt paradis i Spanien, och då framför allt i Torrevieja.

”Spanien har varit mitt andra hem de senaste 14 åren. Att jag hamnade i Torrevieja var egentligen ren slump då jag åkte dit på en familjesemester tillsammans med mina föräldrar. Vi trivdes otroligt bra, vilket gjorde att de började fundera på att äga en egen lägenhet i området. Sagt och gjort, mindre än ett år senare slog de till och köpte. Ett år efter lägenhetsköpet träffade jag min sambo Viktoria, som är halvsvensk och uppväxt i Torrevieja”, berättar Emil.

Turiststad har blivit ett andra hem

Emil fortsätter att förklara hur hans syn på turiststaden Torrevieja har förändrats sedan första gången han var där: ”Eftersom Viktoria är från Torrevieja ändrades min syn på staden relativt snabbt när vi träffades. I mina ögon har Torrevieja gått från att vara en härlig semesterort med sol och bad, till att bli ett andra hem där Viktorias vänner, familj och den spanska livsstilen är en stor del av mitt liv.”

Han berättar även att han tror att det bästa med Spanien för många är klimatet, tillgängligheten och att man fortfarande får relativt mycket för pengarna, men för honom själv är Spanien mer än så: ”För mig personligen är det vädret i kombination med att jag har blivit så väl omhändertagen av min sambos spanska familj. Jag känner mig väldigt lyckligt lottad som får ta del av kulturen och får uppleva den spanska familjära atmosfären och generositeten på så nära håll.”

Har du något tips till dem som drömmer om att flytta till Spanien?

”Jag skulle vilja tipsa om att se filmen när den kommer ut då jag intervjuar många svenskar som redan har gjort denna resa. De är experterna på området och har mycket intressanta tips och råd att komma med.”

Ser du en gemensam nämnare för svenskar som flyttat till Spanien?

”En tydlig gemensam sak som jag sett när jag mött svenskar som har skaffat sig ett nytt liv i Spanien är att alla säger samma sak: nämligen att de önskar att de hade tagit steget att flytta tidigare!”, avslutar Emil.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.