Skottår

2020 är skottår. Detta innebär att året får en extra dag jämfört med ett normalt år. Den extra dagen läggs till i februari, som alltså får 29 dagar istället för 28. ”Skott” betyder nämligen ”någonting som skjuts in”. Att lägga in en extra dag vart fjärde år görs för att hålla kalenderåret i fas med årstiderna. Jorden hinner nämligen inte runt solen på 365 dagar, utan behöver strax under 365 dagar och 6 timmar för att nå helt runt. Skulle skottdagen inte läggas in skulle årstider, datum för solstånd och dagjämningar m.m., förskjutas mer än 24 dagar i kalendern inom loppet av 100 år.

Ett astronomiskt år är 365,24219878 dygn.

Bästa resmålet 

Som varje år har den välrenommerade reseguiden Lonely Planet utsett årets bästa stad att resa till, och i år har valet fallit på Salzburg, i Österrike. Salzburg är en mycket vacker stad, känd för att vara Wolfgang Amadeus Mozarts födelseplats, sin barockarkitektur, historia och som en inkörsport till alperna, och dess gamla stad är upptagen på Unescos världsarvslista sedan 1996. Men anledningen till utnämnandet av Lonely Planet grundas på att stadens festival, Salzburger Festspiele, i år har 100-årsjubileum, och festivalen förväntas bli någonting alldeles speciellt. Salzburger Festspiele är en festival som varje sommar, med start i juli, bjuder på konserter, föreställningar och mycket mer med fokus på opera, drama och klassisk musik.

100 % organiskt land

Det lilla landet Bhutan, i Himalaya, mellan Indien och Kina, har ett högt mål för 2020, nämligen att göra landets jordbrukssystem 100 procent organiskt och bli världens första 100 procent organiska land. I det lilla buddhistiska kungadömet är de flesta av landets ca 750 000 invånare bönder och målet att bli 100 procent organiskt återspeglas i kulturen – hållbar utveckling, bevarande av miljö och kultur. För övrigt mäter man i Bhutan inte välstånd som vi i väst gör. Sedan 1971 har landet avvisat BNP som enda sätt att mäta välstånd. Istället mäts välstånd genom formella principer för nationens lycka, med andra ord Bruttonationallycka (GNH) och medborgarnas samt naturens andliga, fysiska, sociala och miljömässiga hälsa.

Facebooks vara eller icke vara

Många har under det senaste decenniet förutspått att Facebook skulle vara ett minne blott när år 2020 slutar, men som det verkar nu i starten av året kan vi nog konstatera att det ska mycket till för att denna sociala medie-jätte ska gå i graven inom tolv månader. Några av argumenten för att vi kommer att få dras med Facebook ett tag till är bland annat att: A) Alla vi känner finns på Facebook – så varför byta…, B) Många roar sig, flera timmar om dagen, med att spela Facebook-spel, C) Det är möjligt att logga in på nästan varje webbtjänst genom att använda sitt Facebookkonto, D) Många företagare, speciellt mindre, ser Facebook som ett utmärkt marknadsföringsnätverk (liksom för att samla in information om användare), liksom undersökningsinstitut m.m. använder det för att finna respondenter etc. E) Under tredje kvartalet 2019 hade Facebook 2,45 miljarder aktiva användare i månaden – det är inte troligt att så många människor bestämmer sig för att logga ut under 2020.

Mocktails blir mainstream 

Kärt barn har många namn och av allt att döma blir årets kärlek i baren ”mocktails”, eller om man föredrar att säga ”virgin drinks” eller ”zero-proof”, alltså alkoholfria drinkar. Ett tunt alkoholfritt utbud på drinklistan är ett minne blott när allt fler alternativ till alkohol dyker upp. Och det handlar inte bara om fruktdrinkar och alkoholfritt öl, vin och bubbel; senaste tiden har marknaden presenterats för flera alternativ av bland annat alkoholfri gin, whisky, vodka och rom. Så nu finns möjligheterna att njuta av alla drinklistans alternativ som alkoholfria.

En Sueco har tidigare skrivit om just mocktails, läs artikeln här: https://www.ensueco.com/5565-alkoholfri-sommar-haer-aer-alternativen

En Suecos nya webbplats lanseras

Det har blivit dags för En Sueco att få en ny webbplats. Riktigt många på Costa del Sol läser magasinet i tryck varje månad men det har också många följare i Sverige samt många vill hålla sig uppdaterade kring nyheter, händelser m.m. på internet, varför webbplatsen är ett viktigt redskap – vilket besökssiffrorna tydligt visar. Nya www.ensueco.com kommer även erbjuda ett ännu bättre kommunikationsmedel mellan företag, butiker och restauranger m.m. som vill nå ut till läsarna, som vill veta mer om nya möjligheter, upplevelser och bra erbjudanden. Nya www.ensueco.com kommer dessutom att vara optimalt anpassad till enheter som mobiltelefoner och surfplattor.


Detta förväntas också hända 2020

  • Indien tros bli färdigt med ett optiskt jätte fibernätverk som ansluter 600 miljoner invånare till internet.
  • Kina vill landa en sond på månens bortre sida, även kallad ”månens mörka sida”.
  • PlayStation 5 släpps i slutet av året.
  • Jordens befolkningsmängd förväntas öka 1,05 procent jämfört med 2019, från 7 713 468 100 till 7 794 798 739 personer.
  • En majoritet av världens rikaste människor tror på börsfall 2020. En orsak till detta är geopolitiska spänningarna i form av handelskrig och presidentval i USA.

Michelinstjärnor på Costa del Sol 2020

** Bardal (Ronda)

** Skina (Marbella)

* El Lago (Marbella)

* José Carlos García (Málaga) 

* Messina (Marbella)

* Sollo (Fuengirola)


Källor:

www.natgeo.se

www.lonelyplanet.com

www.mightynatural.com

www.statista.com

www.quora.com

www.forbes.com

www.quantumrun.com

www.fplus.se

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.