Ett starkt immunsystem

Jag har just landat i Málaga efter min resa till Mexiko. Jag har flugit med tre olika plan. Jag kände mig nästan som om jag reste på en rymdstation för överallt, både bland passagerare och flygpersonal, såg jag många som bar luftvägsmasker, antagligen på grund av det farliga coronaviruset som för stunden hotar världshälsan, enligt WHO. Jag kände mig inte speciellt lockad till att prata med dessa människor, vilket jag annars gärna gör under långflygningar. Kanske var det för att jag kände att de gärna ville vara instängda bakom deras små masker eller så kan det också ha varit för att jag var lite orolig över om jag skulle höra och förstå vad de svarade.

Under de kommande veckorna kommer det nog att både slås på trumma och blåsas i horn för att varna och skapa rädsla för detta virus. 

Kanske var det bra att jag inte pratade med någon, för jag vet inte hur mycket en mask skyddar mot virus och bakterier, men vad jag vet är vad ett starkt immunförsvar kan göra för hälsan. Jag hade faktiskt lust att fråga de maskklädda vad de gjorde för deras immunsystem.

Vanligen är influensa en typisk vintersjukdom som alltid sprids dessa månader på året, i hela världen. Som tur är finns det mycket som du själv kan göra för att skydda dig mot influensavirus eller åtminstone mildra det om du smittas. Så kanske kan du avsätta lite tid till att göra någonting bra för dig själv och ditt immunförsvar. 

Influensa är, som de allra flesta av oss vet, ett virus, och virus kan inte behandlas med antibiotika. I stället får du lov att ta väl hand om dig själv med lugn och ro.

Influensa ger feber, ofta relativt hög med upp till 38-49 grader, samt huvudvärk och smärta i muskler och leder. Med influensa följer ofta torrhosta och en orolig, rastlös sömn, ofta med feberyra. När själva influensan är över kan den ofta följas av en olidlig trötthet. 

Influensa sprids genom luften, vanligvis genom hostningar och nysningar samt händer. Du kan utan att veta om det smitta andra då du kan sprida smittan redan dagen innan du själv får symptom och så räknas det med att man också kan smitta minst en dag efter att man blivit feberfri. Och var extra försiktig med barn, som kan smitta flera dagar efter att de tillfrisknat.

Kosten

För att förebygga dessa olika former av influensavirus (vira) så bra som möjligt är det viktigt att tänka på att äta hälsosamt. Ät gärna mycket grönsaker, som bidrar till att verka basande. När du äter basande mat förbättras snart din hälsa. Frukter är hälsosamma och goda, men många frukter innehåller en del fruktos. Har du någorlunda styr på din inre miljö med hänsyn till syra och bas kan du utan oro äta frukt men annars ska du ta det lite lugnt med att äta för mycket frukt. 

En del frukter är dock basande och dessa är t ex citroner och grapefrukt samt vattenmelon och avokado. Avokadon är en av mina favoriter. Den är fantastisk i blendern och bra för bland annat kolesterolet och hjärtat, och innehåller många bra fetter. 

Personligen tycker jag att du ska njuta av alla sorters frukter som t ex körsbär, blåbär, plommon m.m. De är särskilt rika på alla antioxidanter, så länge du även kommer ihåg att äta rikligt med basande grönsaker. De mest basande grönsakerna är gurka, blekselleri, grön och röd paprika, grönkål, spenat och broccoli. Dessa innehåller proteiner, mineraler, vitaminer, antioxidanter och fettsyror. Kom ihåg gurkan. Den är en av de mest basande grönsakerna som jag känner till och den är supergod att ha både i din juicemaskin och blender då den innehåller så mycket vatten. Den är också superbra för din hud. Det bästa är om du alltid ser till att ha mycket av dessa hemma så att du inte måste iväg för att handla när du kommer på vad du är sugen på att äta. Basande grönsaker hjälper dig att bekämpa bakterier och virus samt stärker immunförsvaret. De är också lättupptagliga för kroppen.

Jag ska gå lite närmare in på blekselleri, som även kallas blad- eller stjälkselleri, för jag känner att många undviker denna på grund av dess lite bittra smak, men den är toppen för att boosta immunsystemet. Den är bra för bland annat benskörhet, hjärtat och verkar kolesterolsänkande.

Kom också ihåg att dricka rikligt med vatten, gärna ca 2 liter dagligen. Har du fått dig en influensa bör du vara extra uppmärksam på att dricka tillräckligt med vatten. Många unga dricker aldrig rent vatten, utan får bara i sig det vatten som finns i olika läskedrycker. Se gärna också till att din frukost inkluderar en hälsosam grönsaksjuice.

Undvik eller minimera ditt kaffeintag. Jag har läst om basiskt kaffe men har själv ingen erfarenhet av det. Drick hellre ett örtte eller ett glas citronvatten. Du kan även dricka osötad sojamjölk och mandelmjölk. Jag har, till min glädje, upptäckt att Starbucks på flygplatsen har både varm sojamjölk och varm osötad mandelmjölk. Sistnämnda smakade riktigt gott och kan rekommenderas om du gärna vill ha en lugn stund utan att behöva dricka kaffe.

Kosttillskott

  • Som alltid prioriterar jag en multivitamin/mineralprodukt av hög kvalitet högt, ihop med.
  • Bra essentiella fettämnen av bra kvalitet.
  • Extra C-vitaminer går inte att undvara denna tid på året. Dos är svårt att ange. Vi är alla individuella i våra behov. Själv tar jag 2-3 gram dagligen. Jag tar en produkt med bioflavonoider. C-vitaminet blir lättupptagligt när det även innehåller bioflavonoider. Bioflavonoider kallas även P-vitamin. De finns naturligt i fruktkött. C-vitamin skyddar kroppen från bland annat virus och bakterier. Börjar jag känna av en infektion höjer jag gärna min C-vitamindos direkt. Om du intagit höga doser C-vitamin under en tid och vill minska dosen så bör du trappa ned långsamt. Kroppen vänjer sig nämligen vid de höga doserna.
  • Många människor har D-vitaminbrist. Att ha bra D-vitaminstatus är också ett bra försvar mot virus. Det stärker immunsystemet markant. Tvivlar du kan du mäta din D-vitaminnivå på ett laboratorium. Var speciellt uppmärksam på D-vitamin om du äter kolesterolmedicin.
  • Magnesium har stor betydelse för immunsystemet. Immunsystemets T-celler har behov av magnesium för att bilda ”mördarceller”. Var speciellt noga med magnesium om du har sockersjuka. Det har visat sig att personer med sockersjuka ofta har låga nivåer med magnesium. 
  • Som undantag måste jag nämna namnet på en nyhet – Omni-Immune från märket Biosym. Denna innehåller EpiCor, som är en ingrediens baserad på fermenterad jäst. EpiCor kan definieras som en Whole food-fermentation, dvs. att EpiCor består av naturliga ingredienser i små mängder som beta-glukanerproteiner, fibrer, polyfenoler, vitaminer, aminosyror och många fler metaboliter. Den är fermenterad på ett sätt vari jästen används för att utvinna de många näringsämnena. Ihop med tillsatt sink hjälper produkten till med att upprätthålla ditt immunsystem.
  • Glutation bildas av tre aminosyror, nämligen glutamin, cystein och glycin. Den har många skyddande effekter och har flera viktiga funktioner i immunförsvaret då den regenererar immuncellerna. Normalt finns glutation i alla kroppens celler, men speciellt stora mängder i lever, mjälte och bukspottskörteln samt njurar. Det räknas till en av de viktigaste antioxidanterna och hjälper C-vitaminet med sitt arbete. Det används även i många anti-aging-behandlingar. Tar du annan medicin bör du tala med din läkare innan du börjar med en glutationkur. Annan medicin kan reagera på produkten.

Tips

Att förebygga är bättre än att läka. Det fick vi sjuksköterskestuderande lära oss för ca 45 år sedan och det är fortfarande viktigt. Det kan dock vara svårt att alltid leva så, men vi kan göra vårt bästa i vardagen för att hålla oss glada, hälsosamma och friska, oavsett ålder och eventuella skavanker. En bra daglig övning är att tänka på allt det som du har att vara tacksam för.

Rädsla är vår värsta fiende, så tvinga dina tankar att se allt det positiva som du har runt omkring dig, i stället för att alltid frukta det värsta. Rädsla påverka bland annat ämnesomsättningen och du attraherar det som du är rädd för. Människor som alltid talar om sjukdom attraherar sjukdom.

I boken Hur man spelar livets spel av Florence Scovel Shinn skriver hon: ”Man kan bara uppta bakterier när man vibrerar på samma våglängd som bakterien och rädsla lockar ned människan på bakterienivå.”

Kom ihåg att röra på dig. Utöva den motionsform som du känner är bäst för dig. Om du inte motionerar är det bra att börja med en promenad, som du kan öka lite varje dag. Har du lite besvär med att gå, eller saknar lite stöd, kan ett par vandrarstavar göra underverk. Du kan få professionell hjälp med att ställa in dem rätt.

Se till att få rikligt med god sömn i ett väl vädrat sovrum utan mobiltelefon, dator, tv eller liknande. Undvik sömnpiller och drick i stället en kopp kamomillte. Ha gärna lite positiv läsning att somna på.

Ha bra handhygien. Det finns många bra desinfektionsmedel i handeln till händerna, som kan användas vid många olika tillfällen.  

Av Anni Dahms

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.