Fredrik de Jounge – Tenoren från Skärplinge njuter livet i Estepona

Fredrik de Jounge - Tenoren från Skärplinge njuter livet i Estepona

Varm och hjärtlig

Det råder nödläge i hela Spanien denna dag som min intervju med Fredrik de Jounge är inplanerad. Men Fredrik hindras inte av det; vi tar intervjun per telefon och det visar sig att hans varma och hjärtliga personlighet tar sig igenom telefonluren.

Jobbar smart

Han har stått på operascener i hela Europa och förgyllt otaliga operaaftnar med sin tenorstämma. Sedan tre år bor han i Estepona, därifrån han också arbetar när han inte är på resande fot. Fredrik har nämligen inte ett traditionellt 9-5-jobb. Han arbetar när han är behövd och utan begränsningar av några kontor. Han säger själv att han inte jobbar hårt utan i stället smart. Han är i dag hälsoentreprenör och hjälper människor till ett hälsosammare liv med hjälp av balanserade kosttillskott och en balansolja. 

Lämnade familjegården

I barndomshemmet var tanken att Fredrik skulle ta över familjens gård – ett gästgiveri med även skogs- och jordbruk i Skärplinge, i norra Uppland, där familjen bott och arbetat i sex generationer. Men redan mycket tidigt fångades Fredrik av sångens värld. Han var bara 5-6 år när han fick känsla för att sjunga, då hans farmor lärde honom sånger och psalmer, som bland annat ”Morgon mellan fjällen”, som blev hans favorit. Som 11-åring började han sjunga i Österlövsta kyrka och så blev det också sånglektioner vid Växjö Folkhögskola. Och nog kan det sägas att det var där som det gläntades på dörren till operavärlden. Det var nämligen på folkhögskolan som en lärare tipsade honom om en audition till vidare studier i Stockholm. 

Operaliv annat än glamour

När Fredrik var 17 år var det så dags för honom att lämna Skärplinge. Nu förde livet honom till studier vid Folkhögskolor, Musikhögskolan samt Operahögskolan i Stockholm. Som 19-åring debuterade han på Ystadsoperan varefter han påbörjade studier vid Ingesunds musikskola och återvände ett år senare till huvudstaden där fick arbete på Stockholmsoperan som påklädare, någonting som han förklarar var lärorikt.

”Året var nu 1984. Jag fick se stressen och allt arbete bakom scen – det publiken aldrig får se. Utåt ses Operan som fint och glamoröst, men jag fick tidigt lära mig att livet bakom kulisserna består både av stress och prestation”, berättar Fredrik, som också fick vittna många hårda kommentarer av sådana som armbågar sig fram i livet. Men så förklarar han att det inte behöver vara så – en bra regissör kan i stället stärka gruppen och skapa gemenskap.

Scendrömmen förverkligades

Fredriks dröm om att själv stå i operans rampljus förverkligades snart, när han fick kliva upp på Stockholmsoperans scen, där hans första roll var i Elektra. Sedan följde flera scener; bland andra Folkoperan och Jerusalem Opera Festival innan stegen styrdes till Helsingfors National Opera och sedan till Schweiz. Och nu kan listan göras lång; det blev vidare studier i Salzburg, Wien och New York samt gästuppträdande på Operan i Stockholm, Festspelen i Salzburg, Operan i Leipzig, Operafestivalen i Savonlinna, St. Petersburgs Rimskij-Korsakov Teater samt vid statsteatrarna i Biel och Hamburg, och boplats under åren hade han i bland annat i USA, Finland, Tyskland, Österrike och Schweiz.

”Det var arbete 24/7. Jag var medveten om att mitt liv på Europas scener gjorde ett fast förhållande omöjligt, men artistlivet var härligt – att få dela med sig av upplevelser. Jag sjunger och har alltid sjungit med hjärtat, och jag tycker om att beröra. Och det är det som jag är mest stolt över – att jag har berört människor.”

Bekväm i ”My Way”

Fredrik bor i dag i Estepona, och jag undrar om han är ensam, men det säger han att han inte är, han är bekväm i sitt liv. Inte heller finns det någonting i hans karriär som han önskar ha ogjort och förklarar det med: ”Jag har lärt mig någonting av allt som jag gjort. Se t ex på kritik; sedan 18 års ålder har jag vuxit upp med kritik, men jag har lärt mig att en åsikt bara är en åsikt och inte någonting med kraft. Visst har jag gråtit av kommentarer, men jag har alltid lärt mig någonting, och med åren lärde jag mig att jag går min väg och lever mitt liv på mitt sätt. Just som min favoritsång ’My Way’.” 

Nu kommer vi in på ämnet om dumma kommentarer på sociala medier och Fredrik uttrycker att han inte förstår behovet av att skriva elaka kommentarer, och att han själv bara vill sprida glädje.

Fin klang i ”My Estepona”

Glädje och välmående är också vad Fredrik fokuserar på i dag. För tre år sedan, när han var bara 54 år, fick han nämligen en stroke, under dramatiska förhållanden. 

”Det var mitt under en föreställning med Fantomen på Operan på Cirkus i Stockholm. Jag minns att det blev svart och kraftlöst. Jag fördes till sjukhus där jag opererades akut, och när jag vaknade upp fick jag veta att jag drabbats av en stroke”, berättar Fredrik och fortsätter: ”Efteråt var det en chock att märka att kroppen inte längre var den samma som innan. Det visade sig att stroken påverkat min sång, så att jag inte kunde gå tillbaka på operascenen.” 

Det var nu som Fredrik beslutade sig för att flytta till Spanien, här han spenderat några månader varje år mellan 2003-2007. Valet föll direkt på Estepona, det är där han trivs bäst.

”Estepona är en fin stad med själ… dessutom har ’My Estepona’, fin klang”, säger han med ett stort leende, som verkligen känns hela vägen genom telefonen. 

Jag får känslan av att det egentligen inte är Estepona som har fin klang utan att det är Fredrik som tillför fin klang till tillvaro, oavsett var han befinner sig.

Leva livet!

När jag avslutande frågar vad Fredrik ska göra resten av sitt liv svarar han: ”Jag ska leva livet! Göra det som faller mig! I dagsläget innebär det att hjälpa människor finna balans i deras liv.”


Kort info:

Namn: Fredrik de Jounge

Född: 1963 i Skärplinge

Bor: Estepona

Gör: Hälsoentreprenör och operasångare

Annat: Fredrik tycker om att bjuda på sig själv och bjuder gärna vänner på middag – ”Jag tycker om att andra har det bra”, förklarar han. 

Dessutom tycker han om att läsa, vilket han gärna gör på sin terrass. 


Fredrik de Jounge på scen

Mest spelade opera: Barberaren i Sevilla.

Favoritopera: La Bohème – för att den är så vacker.

Har medverkat i över 3 000 föreställningar.

Har haft över 60 olika roller.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.