Möt kvinnan bakom titeln Sveriges honorärkonsul: Isabel Pascual Villamor

Möt kvinnan bakom titeln Sveriges honorärkonsul: Isabel Pascual Villamor

Berätta om dig själv – vem är det vi möter när vi möter Isabel?

Jag är en person som värderar familjen oerhört högt. Jag är också en mycket arbetsam person – jag tycker om att jobba och jag tycker verkligen om det jag gör. Dessutom är jag mycket social, glad och utåtriktad. Folk tror inte på mig när jag säger att jag var blyg när jag var liten, men det var jag.

Jag är född i Santa Cruz de Tenerife, men mina rötter kommer från annat håll; min mamma kommer från Salamanca och pappa, som dog när jag var 12 år, kom från Extremadura – han jobbade för Telefónica, varför vi bodde i Santa Cruz de Tenerife en tid.

Vad har du för bakgrund?

Jag har studerat företagsekonomi, bland annat på universitetet i Málaga. Jag har en bra akademisk erfarenhet och tycker om att studera. På den tiden när jag gick på universitetet var det en av mina lärare som rekommenderade mig att ta en masterutbildning i EU-rätt, ekonomi och politik i Bryssel. Själv ville jag egentligen ut och börja jobba, men jag sökte till utbildningen och stipendium i alla fall. Och gissa om jag blev förvånad när jag fick det! Det ledde till ett intensivt år i hjärtat av Europa – och ett fantastiskt år! Sedan arbetade jag kort inom finansbranschen innan jag började jobba med bidrag och finansiering för utveckling i Europeiska kommissionen. 

Hur var det att bo och arbeta i Bryssel?

Bryssel är staden där allting rör sig snabbt, många kommer och går. Det var verkligen en spännande period!

Varför stannade du inte i Bryssel?

Jag kom till en punkt när jag kände att ”detta är inte platsen att bli vuxen på för mig”. Det var helt enkelt inte där jag ville bilda familj, det var för rörligt (ej rörigt. red. anm.) För mig var Bryssel, som jag sa – en fantastisk erfarenhet, men för en viss period i livet.

Hade du direkt siktet inställt på Málaga?

Faktum är att jag fick ett jobberbjudande från Málaga. Jag såg (och ser!) mycket potential i Málaga som en ekonomisk och internationell hub. Dessutom hade jag ju studerat här!

När jag kom till Málaga började jag arbeta för Promálaga – ett kommunalt bolag som arbetar med att främja entreprenörsanda, innovationsprojekt, tekniska investeringar inom forskning och utveckling. Då jobbade jag med europeiska projekt, och i dag både nationellt och internationellt, samt även med startups* för StartupCity Málaga. 

Vill du förklara Málaga som ekonomisk och internationell hub?

Jag tror inte på att man måste flytta dit där företagen och jobben finns. I stället har utvecklingen gjort att det är företagen som får söka sig dit talangen finns – och det finns talang i Málaga! Och talangen söker sig dit där det finns livskvalitet – och Málaga, med kulturen, klimatet, Medelhavet och stränderna, teknologiparken och alla möjligheter, erbjuder livskvalitet!

Jag ser Málaga mer konkurrenskraftig internationellt än nationellt. Bland annat förs en riktigt bra och givande kommunikation med London.

Vad innebär ditt arbete i dag?

Som innovationschef verkar jag bland annat som katalysator för startups, och arbetar med ett nätverk av europeiska städer.

Vad är det med Málaga som gör staden bra för startups?

Det finns tre viktiga delar:

1)    Infrastrukturen – den är som för en storstad, men Málaga är en mellanstor stad. Det ger fantastiska fördelar; närheten till internationella flyg, snabbtåg, hamn och inte att förglömma 5G, gör att entreprenörer och företag tycker att Málaga är mycket intressant.

2)    Livskvaliteten – Málaga erbjuder bra klimat, kustliv, internationella skolor, säkerhet – både juridiskt och hälsomässigt. Málaga har en bra balans mellan allt detta.

3)    En internationell miljö – Málaga är en öppen stad som får alla att känna sig hemma. Hit hittar positiva investerare som är intresserade i lokala, nära projekt. Ju mer jag ser själen i ekosystemet som finns här, desto mer tror jag på Málaga.

Du är också honorärkonsul, hur kommer det sig att du valt detta uppdrag?

Jag vet inte om det var jag som valde uppdraget eller uppdraget som valde mig! Jag känner Pedro Megías González, som ju är min föregångare, och han la fram mitt namn som förslag, dels för att jag talar engelska och dels för att jag arbetat internationellt, och fortfarande arbetar med internationella kontakter. Dessutom har jag varit i Sverige, mest i Skåne men även i Göteborg och Stockholm, i samband med arbetet för Europeiska kommissionen.

Vad känner du nu, när det gått två år sedan du tog uppdraget som honorärkonsul?

Det är ett stort ansvar – och också en stor ära! Jag håller med om många svenska värderingar och det är hedrande att få representera Sverige! Sverige står ju för öppenhet, framåtanda och nytänkande!

Först kände jag mig nästan lite vimmelkantig och nervös. Nu har jag landat i det. Jobbet här på honorärkonsulatet är lite som på en ambassad, vi finns här för att hjälpa till och informera. Och så sker ju olika saker hela tiden, många unika i sig, så det gäller att hitta lösningar.

Ditt andra år som honorärkonsul skiljer sig, kan tänkas, betydligt från det först, i och med coronapandemin?

De går inte att jämföra. 2019 var ett ”vanligt” år. Då kan uppdraget bland annat innebära fängelsebesök och representation, m.m. 2020 var ett år med mycket komplikationer. Det var svårt med stängda hotell, inställda flygavgångar och många svenskar som blev strandade här i Spanien.

Tack och lov har situationen lättats, men det är fortfarande mycket arbete med att informera och förklara restriktioner och regler som ständigt förändras. 

Har du ångrat att du tog uppdraget?

Inte alls! Ju mer jag kan hjälpa till desto bättre – jag får helt enkelt känna att jag gör någonting bra för andra. 

Uppdraget ger mycket positivt också – jag lär känna många intressanta, duktiga och hjälpsamma personer, bygger nätverk m.m.

Hinner du med både ditt vanliga jobb, uppdraget som honorärkonsul och familj?

Uppdraget åt konsulatet påverkar inte mitt vanliga arbete. Jag tycker om att jobba och ger 150 procent kl. 8-15 på jobbet, och sedan det som krävs kvällar och helger för konsulatet. Men jag glömmer absolut inte bort familjelivet, det är jätteviktigt för mig.


Kort info

Namn: Isabel Pascual Villamor

Född: Santa Cruz de Tenerife

Gör: Sveriges honorärkonsul i Málaga, Granada och de spanska enklaverna Ceuta och Melilla. Hon är även innovationsstrategichef på StartupCity Málaga och investeringschef hos Promálaga.

Familj: Make samt två barn – Pablo och Luz (16 resp. 13 år).


*Startup = ett ungt företag grundat av en eller flera entreprenörer för att utveckla en unik produkt och lansera den på marknaden. (Källa: investopedia.com)


10 snabba till Isabel

1)Har du någon dålig vana?

Jag är mycket strikt mot mig själv. 

2) Vad är din bästa vana?

Det måste vara att jag varje morgon unnar mig 5 minuter till att se soluppgången. Det ”kostar en del” ibland, men det ger den bästa starten på dagen. Det ger en känsla av att livet verkligen är bra. Det är viktigt för mig

3) Vad tycker du bäst om i ditt hem?

Doften! Att komma hem och känna doften ger verkligen en känsla av att det är hemma!

4) Vad gör du när du inte arbetar?

Då är jag med familj och vänner, och jag ser gärna att vi träffas över en god måltid. Så tränar jag också. Jag är inte jättesportig men jag tycker om att röra på mig.

Jag tycker också om stranden, inte att ligga timtals i solen, men att vara på stranden. Och jag badar gärna, senast jag badade i havet var 9 december. Och så tycker jag om att vara i naturen, det ger energi.

5) På en önskelista; vad kommer på plats 1-3?

1 – Att familj och vänner får vara friska och nöjda med livet.

2 – Att barnen får göra det de vill i sina liv, och att de når sina mål.  

3 – Jag är en mycket passionerad person med gnista i livet, och jag önskar att jag får ha kvar energin att göra det jag vill. 

6) Vad gör dig ledsen?

Respektlöshet och elakhet.

7) Vad gör dig glad?

Personer som ställer upp och hjälper varandra.

8) Vad är lycka?

Att dela småsaker med varandra och leva med människor som uppskattar varandra.

9) I en grupp med vänner – vem är du?

Jag är nog den roliga – den som berättar roliga historier med glimten i ögat. Jag tycker om humor.

10) Vad gör du om 10 år?

Ibland funderar jag på hur det skulle vara att leva ett lugnare liv, med tid för fler resor till nya, spännande platser. Men andra gånger vill jag ha precis det som jag har i dag!

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.