Möt Dan Olsson med sinne för golf och näsa för vin

Möt Dan Olsson med sinne för golf och näsa för vin

Vistas man på Costa del Sol och spelat några av de många golftävlingar som arrangeras eller är med i någon av de svenska föreningarna har man med största sannolikhet stött på Dan Olsson, hans sambo Lisbeth Nordby Jönis och deras firma Golf y Vinos. Då känner man honom som oerhört vinkunnig, speciellt gällande spanska men även utländska, och som golflärare, vars elevskara genom åren nu närmare sig 7 000 personer. Men vem är Dan och hur kommer det sig att han håller vinglaset så väl i ena handen och golfklubban så säkert i den andra?

Varför har du kommit att kombinera vin och golf?

Det är ingenting som blev till med en tydlig målbild. Första gången jag spelade golf var i mitten av 70-talet, när några vänner frågade om jag ville följa med ut på golfbanan. Jag hade aldrig spelat tidigare och var med inofficiellt, så jag fick inte spela första hålet. Men på andra hålet fick jag boll och klubba, och så sa de varifrån jag skulle slå. Jag lyckades slå upp bollen på greenen direkt. 

Det var där det började. Jag hade fallenhet för bollsporter och i golfen tyckte jag direkt om tävlandet med mig själv – att jag med små förändringar och detaljer kunde förbättra spelet. Efter ca tre år nådde jag elitspelarnivå och sedan proffs. Med det sagt så är golf en mekanisk rörelse, så i princip alla kan spela golf – det handlar om träning.

Vinet – det var samma vänner. Vi bildade en vinklubb -75 som började med en utbildning hos Systembolaget, där vi fick lära oss om mat och vin, och intresset växte.

Till historien hör att jag efter skolan gick en reseledarutbildning som tog mig till Mallorca -72. Det grundade för att jag 20 år senare kom till Costa del Sol med golfresor, där jag höll golfskolor. Sedan började jag arrangerade golfskolor i egen regi i samarbete med Parador i Málaga, som jag kom att vara trogen i 20 år. Och om kvällarna blev det vinprovning och -skola – vilket ju passar utmärkt i Spanien. Det ena ledde till det andra och utvecklades till Golf y Vinos – resor med golf och vin, samt vår butik och vindistributionen också, måste ju tilläggas.

Fallenhet för bollsporter?

Ja, innan golfen höll jag på med flera idrotter på elitnivå, bl.a. badminton, fotboll, ishockey och handboll, men även schack och karate. Jag kunde inte välja – mina kompisar höll på med många olika saker och jag ville vara med överallt, och satsade inte 100 procent innan jag hittade golfen.

Är du tävlingsmänniska?

Ja i allt, även t ex frågesporter och Fia med Knuff! Att tävla är kul, oavsett vad det är. Men med det sagt, jag är ingen dålig förlorare.

Vad ligger bakom dina framgångar som egenföretagare?

Vi, Lisbeth och jag, har ett väldigt brett kontaktnät. Via Systembolaget kom jag i kontakt med en amerikan, Tom Perry, i Rioja, med kontakter hos regionens 50 viktigaste bodegor. Det öppnade oerhört många dörrar. Vi började resa dit med 8-16-24 personer från Sverige, med samma koncept som vi haft tidigare – golf på dagarna och vin på eftermiddagarna, men nu besökte vi bodegorna. Till och med Systembolaget skickade sin personal för att besöka bodegorna tillsammans med mig. 

Det hela har bara varit en resa framåt, från första golfslaget till där vi är i dag. Och vi reser fortfarande till Rioja varje år, i skördetid. Där är vi med och plockar druvor i skörden hos Miguel Merino, som i dag gör Spaniens bästa viner.

Och butiken samt distributionen; vi samarbetar med riktigt många restauranger där vi tar fram viner till deras menyer, viner som kyparna sedan kan rekommendera till gästerna; och butiken är öppen för alla, även privatpersoner. Vi arrangerar också vinprovningar och vinskola. 

Åter till frågan; förutom kontaktnät är det också drivkraften och viljan att nå mål, och lite att jag vill göra det omöjliga möjligt. Samt att jag försöker att vara positiv och har goda vänner runt omkring mig som uppmuntrar, kommer med goda idéer, ger komplimanger m.m. 

Hur har det senaste varit året?

Vi ligger precis och kippar efter andan. Många av restaurangerna som vi samarbetat med har stängt. De som har öppet får bara ha begränsat antal gäster och måste stänga kl. 18. Vin är inte någonting som man sitter och dricker mer än något glas till lunch, till skillnad från middagar, då det normalt är större sällskap och mer vin. Så vi går miste om kvällsförsäljningsprogrammet, som egentligen hela vårt företag bygger på, när vi inte reser. 

Som tur är har jag kunnat resa till Sverige och hålla vinskola där, och tack och lov har vi en trogen kundkrets privatpersoner och golftävlingsarrangörer, med viner som priser. Dessa håller oss vid liv. 

Det har varit och är fortfarande en mycket tuff tid, men vi ser ljuset – det kan väl inte bli sämre?

Hur är det att jobba med sin partner?

Vi har levt och jobbat med varandra i 20 år. Lisbeth är jätteduktig. Hon är duktig på vin och tycker om att spela golf. Vi har också rest i stora delar av världen tillsammans, med både golf och vin. Vi satt nyligen och räknade, och kom fram till att vi har drygt 1 200 hotellnätter på olika ställen i världen bakom oss. Kvar har vi bland annat Australien och Nya Zeeland. 

Att leva med varandra så här fungerar jättebra! Vi delar så många upplevelser tillsammans och vi älskar att resa. Men mycket av resorna är jobb – jobbet kräver mycket förberedelser. Sedan finns det naturligtvis saker som man retar sig på hos varandra, men ingen av oss är långsynt. 

Hur träffades ni?

Faktiskt genom Magnus Härenstam! Jag hade golfskola med honom. En kväll över ett glas vin, han tyckte om Riojaviner, beslutade han sig för att direkt boka nästa resa hit. Men när det närmade sig tiden för den andra resan kunde han inte resa på grund av inspelningar, så hans fru kom hit med en väninna i stället – Lisbeth. Det sa klick så det stod härliga till! Men vi var gifta på varsitt håll, så det tog några år innan hon flyttade hit till mig.

Magnus Härenstam gav mig förövrigt en väldig komplimang – sa att jag är den bästa pedagogen han träffat. Tänk att få det med sig från mannen som lärt hela Sverige läsa, skriva och räkna (med Fem myror är fler än fyra elefanter).

Har ni kvar någon koppling till Sverige?

Ja, de varmaste månaderna varje sommar spenderar vi på Mollösund, där vi har ett jättemysigt näste. Där firar vi, i augusti, alltid en klassisk kräftskiva med alla våra vänner. Kan det bli bättre – västkusten med havskräftor och räkor är ju fantastiskt, och till det passar ju en Verdejo eller Albariño mycket bra!

Var ser du framtiden?

Var vi bor ser jag mer säsongsbetonat. Vi flyttar nog inte 100 procent till Sverige, Spanien har sin dragningskraft – dels närheten till vinet och golfen, men också ljuset! 

Och jobba – hur länge fortsätter du?

Vi har bägge uppnått svensk pensionsålder. Planen innan ’corona’ var att låta någon överta verksamheten, och bara njuta. Men pandemin har sparkat undan benen för oss så nu ska vi få företaget att överleva. Sedan får vi se. Säkert finns det någon, kanske en sommelier, som vill förverkliga drömmen om sol och värme – liksom vi en gång. Sedan kanske vi fortsätter som konsulter. Jag vill nog alltid hålla på med någonting; golf kan jag lära ut så länge jag kan gå och vin kan jag lära ut ännu längre. Politik är också kul och det kan jag tänka mig att engagera mig i. 

Om det inte blivit golf och vin, vad hade det då blivit?

Faktiskt sökte jag estetisk linje när det var dags att välja i skolan – jag spelade teater när jag var mindre. Så teater hade det nog blivit. Tyvärr var vi bara fem sökanden och det krävdes nio. Det blev teknisk linje i stället. Jag visste inte riktigt vad jag ville. Sedan reste jag till Mallorca och nu är vi här. 

Man vet aldrig vart ett steg i en annan riktning tar en, men jag tycker om det som blivit!


Kort info

Namn: Dan Olsson

Född: 1955

Bor: Campo Mijas

Familj: Sambo Lisbeth, två egna söner och två bonusdöttrar.

Gör: Äger och driver Golf y Vinos.


10 snabba till Dan

1) Hur tillbringar du en perfekt söndag?

I sängen till ca 9-10, sedan frukost, studerar vilka matcher det är på tipset, och spelar ett litet system. Sedan ned till beachen om det är sol och fint väder. Och en LUS!!!

Om det inte är strålande väder kanske en runda golf med polare.

2) Vilket är det konstigaste någon sagt om dig?

Svårt att säga vad det kan vara, men troligtvis någon svartsjuk eller avundsjuk på någon prestation man gjort som sagt något dumt.

3) När grät du senast?

Typ varje dag när jag blir berörd av idrottsprestationer eller en känslomässig film.

4) Vem skulle spela huvudrollen i filmen om ditt liv?

Liam Nielsen.

5) Vilket är ditt favoritvin?

Ja du, ett bra lagrat Syrah-vin, kan vara från var som helst, kanske helst Sydafrika.

6) Har du någon förebild?

Det finns olika men för ögonblicket ingen speciell.

7) Ångrar du någonting i ditt liv?

Inte ångrar, men är det något så är det nog alla gånger som man undrar vad som hänt om jag hade valt henne eller henne eller … osv.

8) Vad måste du ha i din necessär – förutom det uppenbara som tandborste och tandkräm.

Nagelklippare.

9) Största golfupplevelse?

Blir nog i så fall den första HIO jag gjorde, nu har jag gjort 3!

10) Bästa tips för att bli bra på golf?

Finns ingen genväg, träna mycket närspel och vara ödmjuk.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.