La Concepción – Málagas vackra historiska botaniska trädgård

La Concepción – Málagas vackra historiska botaniska trädgård

La Concepción ligger strax norr om Málaga, på ett hörn mellan två motorvägar. Men när denna vackra trädgård byggdes 1855 låg den långt bort från staden och vägen till La Concepción gick i botten av i Guadalmedinas flodbädd. Till en början var detta ett område med massa fruktträd och det var därför jordbruksmark, men 1855 köpte den framgångsrika affärsmannen Jorge Loring en bit mark där, och så började han att bygga hus och plantera exotiska träd på sin mark. Senare byggdes trädgården ut av de efterföljande ägarna och i dag är den som en subtropisk oas där man kan spendera en skön dag med att promenera runt i de vackra omgivningarna, och till och med njuta av en medhavd picknick. La Concepción är verkligen värt ett besök.

I dag är det dessutom lätt att hitta dit. Man kör bara längs motorvägen A 7 mot Antequera och sväng höger efter 5–10 km, när man ser en skylt som pekar mot La Concepción. Adressen är: Camino del Jardin Botánico 3, Málaga. Det finns också en buss som går från Málaga centrum till trädgården, och busslinjen heter: Linea Verde mot Jardín Botaníco. Bussen avgår från Málagas busstation fem gånger i timmen varje dag förutom måndagar och kostar 1,40 euro.

Jag har bokat en guidad tur, som kostar runt 16 euro för pensionärer. En guidad tur måste bokas i förväg per telefon på nummer: 951926180.

Man kan även besöka trädgården utan guide, och då får man en karta som är lätt att följa. En vanlig inträdesbiljett kostar 5,20 euro. Trädgården är öppen varje dag förutom måndagar, kl. 9.30 till 17.30 på vintern och fram till kl. 20.30 om sommaren. För mer information, se: www:laconcepcion.malaga.eu.

Den guidade turen börjar vid biljettkontoret och eftersom jag är den enda besökaren när jag är här får jag en trevlig specialbehandling med en guidad tur på 1 timme och 20 minuter. Normalt tar den guidade turen 1 timme. Turen är begränsad till den historiska delen av den botaniska trädgården, det vill säga den del som skapades av de ursprungliga ägarna, Jorge Loring och hans fru Amalia Heredia, som började anlägga trädgården 1855. Trädgården kan också besökas av rullstolsburna.

Låt oss ta en snabb titt på vilka det var som grundade denna botaniska trädgård: Jorge Loring var en av dåtidens stora entreprenörer. Han var både en skicklig affärsman och politiker, och dessutom hade han massa stora tankar, som han också visste hur han skulle förverkliga. Hans pappa var amerikan och pappans kompanjon hette Manuel Agustin Heredia, som också han var en stor affärsman. Jorge kom att gifta sig med Manuel Heredias dotter Amalia, och de två kom att utgöra toppen av Málagas societet. Paret gifte sig 1850 och det var under deras smekmånad runt om i Europa som tanken väcktes att de skulle låta anlägga en botanisk trädgård runt deras bostad. De köpte tomten vid Guadalmedinas västra strand 1855 och började så projektet med bostad och trädgård. Paret fick nio barn.

Jorge Loring etablerade exporten av lokala produkter från Málaga till Nordamerika, särskilt till Massachusetts, där människor älskade att dricka det söta Málaga-vinet: Vino dulce de Málaga. På grund av den framgångsrika handeln med Nordamerika krävdes det en tullbyggnad, och det var Loring som kom att bygga Málagas mycket vackra tullbyggnad, som i dag inhyser det fina Museo de Málaga. Loring byggde även den tekniskt utmanande järnvägen mellan Málaga och Córdoba, samt många gruvor och fabriker. Utöver allt detta tog han även initiativ till att bygga flera sjukhus och skolor. Jorge och Amalia var även ivriga amatörarkeologer, och i sin stora trädgård inrättade de därför ett litet museum för alla de många fina föremål som de hittade. De flesta av dessa kan i dag ses på just Museo de Málaga.

Den guidade turen i trädgården börjar med att vi går upp förbi museet, som är byggt i klassisk grekisk stil. Här kan man inte gå in och titta, för alla objekt har ju flyttats till Museo de Málaga. Men precis nedanför museet finns en mystisk halvrund bänk, som är en sådan där ”hemlighets bänk”, där man kan höra vad som sägs på motsatt sida av bänken. Här har det använts en teknik som användes redan av romarna, kanske till och med av kineserna. Besöker du trädgården med en vän, så testa att sitta på varsin ände av bänken och viska något ner mot hörnet av bänken. Det du säger kan då höras mycket tydligt över i det motsatta hörnet.

I den här trädgården finns det 150 000 växter, så det finns mycket att titta på. I den historiska delen finns det massor av palmer och subtropiska blommor, ett vattenfall, flera sjöar, bassänger med statyer samt en fin bro. Den eleganta chilenska palmen, ett hortensiaträd och jättestora fikusträd med stora rötter pryder också den historiska delen. Det finns också växthus och vid familjen Lorings hus kan man se en fin, lång pergola som är bevuxen med vacker blåregnen – lila wisteria. Här i den sköna skuggan satt familjen om somrarna och drack te i högklassig engelsk stil.

Man kan komma in till husets patio samt ett rum fyllt med rariteter: konstiga möbler i alla slags nyanser samt en dåtida toalett. Men det är bara de som går guidad visning som får besöka rummet, som andra bara kan se från utsidan. Vill man så kan man hyra huset av Málaga kommun för fester och evenemang, men priset är långt ifrån billigt, enligt guiden.

Framför huset har det planerats platanträd, eftersom de ger bra skugga om sommaren, och där på gården fanns det, när det begav sig, både tennisbanor och en liten teater där barnen kunde sätta upp små pjäser. Ja, här levdes det goda livet, och hit kom överklassen på besök, bland andra kejsarinnan av Österrike, kung Alfonso XII och drottning Isabel I av Spanien. Lite lustigt är att man har arrangerat olika scener från familjen liv med Barbiedockor i det som förr var trädgårdsmästarens bostad.

Senare byggdes trädgården ut till sin nuvarande storlek av de efterföljande ägarna, familjen Echevarría. Den nya delen har många fina sevärdheter, inklusive en ”jorden runt resa” med 80 olika trädarter, den gamla administrationsbyggnaden med ett sällsynt botaniskt skåp med rariteter, ett litet konstmuseum med fina akvareller, en del av San Telmo-akvedukten, en gammal tröskplats, ett över 500 år gammalt olivträd, en samling vinstockar som använts till produktion av Málaga-vin, en palmstig med 62 olika sorters palmer, en hibiskusstig, ett växthus med insektsätande växter, en kaktusträdgård, en utsiktsplats med en fin rund byggnad (lusthus) och utsikt ut över staden, en sjö med fontäner, flera bassänger med näckrosor, en dadelstig, ett fågelobservatorium, en bambusamling, en platanträdstig samt en 1,1 km lång vandringsväg som kallas Ruta Forestal, som går från norra sidan av trädgården till den södra.

Det är ett känt faktum att växter avger en mycket positiv energi av lycka och det därför är omöjligt att vara arg när man befinner sig bland så här många växter. Och därför borde det vara ett bra botemedel mot nedstämdhet och livströtthet att besöka en botanisk trädgård, så varför inte snöra på dig dina skor, packa en matsäck (kom ihåg vatten!) och spendera en heldag i den här vackra trädgården som är fylld med alla världens växter? Här kan man promenera runt hela dagen och både mätta sitt behov av promenad och växter.

Det finns också flera fina picknickplatser i trädgården.

PS: Hundar är dock välkomna i trädgården men då måste ägaren skriva under ett dokument.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.