Det är fenicierna som gett namn åt denna pärla till spansk stad. De var duktiga handelsmän och navigatörer som kom hit sjövägen från Kartago, som ligger i dagens Tunisien i Nordafrika. Fenicierna seglade längre än någon annan gjort innan dem. De dominerade medelhavsområdet under många hundra år och anlade handelsstationer som med tiden blev rika städer. De var dåtidens vikingar, bortsett från att de, tvärtemot våra förfäder, aldrig sysselsatte sig med att plundra.
Cartagena är en trång och strategiskt belägen stad full med vackra monument som berättar historien om en viktig och gammal sjöfartsstad, som i dag huserar drygt 225 000 invånare.
Det har hittats delar av den puniska muren, från år 229 f.Kr., i staden, och detta är det äldsta fynd som gjorts där. Men det är den romerska teatern, byggd under det första århundradet f.Kr. som är Cartagenas absoluta huvudattraktion. På den tiden hade Cartagena blivit en romersk koloni under kejsare Augustus. Här kämpade gladiatorer mot gladiatorer eller mot farliga djur till jublet från de 6 000 åskådare som fick plats i den stora amfiteatern. Under 1500-talet förstördes dock delar av teatern i av en brand varefter de föll i glömska, och den återfanns inte förrän 1987. Efter en folkomröstning beslutades att den skulle byggas upp igen.
En stor del av det romerska Cartagena ligger fortfarande begravt och arkeologer gör fortfarande, med jämna mellanrum, spännande fynd. Parque Arqueológico del Molinete öppnades för allmänheten 2012, och här grävs det fortfarande fram höga hus, romerska bad och vackra monument. Parken ligger på toppen av en liten backe i hjärtat av Cartagena, och därifrån är det lätt att orientera sig i den kompakta staden.
Casa de la Fortuna innehåller rester av ett romerskt bostadshus, även detta från det första århundradet f.Kr. – det måste ha varit hektiskt för romarna när Cartagena skulle urbaniseras! Huset mäter 204 m2 och tillhörde nog en väldigt förmögen familj, och det innehåller bland annat väggmålningar samt fina mosaiker.
Cartagena har många fina museer, bland annat Museo Arquelógico, Museo Nacional de Arqueología Subacática och Museo de la Guerra Civil (under det spanska inbördeskriget (1936-1939) var Cartagena huvudsäte för republikanernas flotta).
Religion har också hjälpt till med att försköna staden och särskilt vacker är Basílica de la Caridad, som ligger nedanför Parque Arqueológico del Molinete. Jag hade sådan tur att jag fick delta vid ett bröllop med den överdådiga interiören som kuliss, vilket var en upplevelse.
Cartagena är fortfarande en viktig sjöfartsstad och har varit huvudsäte för den spanska marinen sedan 1700-talet. Detta återspeglas i många av stadens monument. Nere vid hamnen står bland annat en vacker staty, Marinero de Reemplazo – en sliten sjöman som just återvänt hem. Lite längre bort hittas Héroes de Cavite, ett monument som rests för att hedra hjältarna från Cavite efter det spansk-amerikanska kriget 1898, som resulterade i att Amerika fick kontroll över tidigare spanska kolonier i Västindien och Stilla havet.
Tycker du om att strosa runt är Cartagena en fantastisk stad att besöka. Här ligger arkitektoniska pärlor på rad. Stadens ”guldålder, som började under andra halvan av 1800-talet och sedan fortsatte in på 1900-talet, resulterade i olika byggnader som det tagits väl hand om. Gran Hotel, som byggdes under perioden 1907-1916, ska vara den mest representativa byggnaden för den modernistiska perioden i hela Murciaregionen.
Besöket i Cartagena avslutas denna gång med en cortado på Calle Mayor, som myllrar av liv. Detta är den bilfria, charmiga gatan som ringlar sig genom staden. Här ligger caféer, barer samt butiker på rad och stadens invånare sitter avslappnat och njuter i solen under livliga samtal. Själv spenderas tiden på att smälta allt som setts – aldrig har önskan om att kunna spola tillbaka tiden varit större…
www.cartagenapuertodeculturas.com
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001
Please share your location to continue.
Check our help guide for more info.