Livsstilsförändringar – Hur svårt kan det vara

Livsstilsförändringar - Hur svårt kan det vara

En av hans goda vänner var desperat och bad om hjälp. Han hade blivit alltför tjock, hade svårt att klara av sitt fysiska arbete, kände sig 20 år äldre än vad han egentligen är och kände sig djupt deprimerad.

Dok, som min vän kallas bland vänner, hjälpte honom. Mannen fick massage för att få igång hela systemet, fick en enkel kostplan vari de många läskedryckerna varje dag ersattes med massa mineralvatten, samt några lätta och enkla övningar.

Mannen gick ned i vikt och blev nästan samma man som han varit tidigare. Han var så glad och full av energi. 

Men det var några faktorer som han inte hade räknat med, och det var hans familj. Många mexikaner är överviktiga, vilket även gällde hans fru och svärmor. De bodde alla under ett och samma tak, vilket är mycket vanligt. Och när han gick ned i vikt, började de att håna, mobba och reta honom.

Mannen är den enda i hushållet som har inkomst, han jobbar hårt och fysiskt, många timmar varje dag, och så har familjen också en sjuk son som ska tas omhand. Så när han retades, i kombination med den vardag han levde i, orkade han helt enkelt inte med det längre psykiskt, så han började, till familjens tillfredställdhet, så smått att återgå till sin gamla livsstil och samma antal läskedrycker, och är nu tillbaka där han var tidigare.

Ovanstående tycker jag är ett typexempel. Jag känner mannen, som arbetar hårt för att klara av varenda dag och livet. 

Jag tror att många av oss känner igen oss lite i situationen, när vi vill förbättra vår livsstil. Så vill du förbättra någonting i ditt sätt att leva, på ett eller annat sätt, så bör du förbereda dig noga, och var fast besluten på att genomföra förändringen. Berätta inte för andra om det, så behåller du energin själv, och andra får inte chansen att följa med i hur det går för dig så noga.

En annan möjlighet är självklart att du går ihop med några andra som vill samma sak, eventuellt med en expert som kan lära ut och stötta kring hur du förändrar din livsstil.

Kosten

När vi funderar på att förändra vår livsstil är det som regel det vi äter som vi först tar tag i. Det behöver inte handla om några stora förändringar. Det är bättre att göra några få ändringar, och sedan hålla dem under en längre tid. Det har nämligen visat sig att börjar man med att gå hårt ut med en diet så håller den max tre månader, innan man faller tillbaka i gamla vanor. Lite rolig kuriosa visar att män för det mesta vill ha mer motion i vardagen medan kvinnor i större grad vill ha förändrade matvanor. Och just denna tid på året är många kvinnor uppmärksamma på vad de äter, för många önskar en slank linje till badsäsongen.

Vår vän, från början av artikeln, började med att sluta upp med läsk, som intogs i stora proportioner varje dag på grund av värmen och det hårda, fysiska arbetet. Således rekommenderar jag även dig att se över dina egna dryckesvanor. Dricker du drycker med mycket socker, som t ex energidrycker, läsk och sockrade juicer, vin, öl och annan alkohol? Låt bli att byta ut dessa drycker mot light-varianter. I mina ögon är det ännu värre och triggar ditt sötsug. Sluta med dessa dåliga drycker och ersätt dem i stället med hälsosamt vatten, eventuellt ett gott kolsyrat mineralvatten. Vill du fortsätta med vin, så drick ett glas vatten efter varje glas vin och se till att ditt vin är en torr variant. Det finns också många goda teer, som också kan drickas som iste när dagarna är varma. Men låt bli alla med socker. 

Efter att du tagit bort alla onyttiga drycker från din kost är nästa steg att ta bort sockret från din mat. Det kan vara lite mer av ett detektivarbete, då det finns tillsatt socker i nästan all mat. Detta är ett mycket viktigt steg och känns många gånger nästan omöjligt. 

Har du fått bort allt socker, även från kaffet, i ca två veckor, kommer du märka att ditt sötsug är helt borta. 

Nästa steg kan sedan vara att lägga till fler grönsaker i kosten varje dag, eventuellt som smoothies. Dricker du många smoothies bör du komma ihåg att tugga dem i stället för att bara svälja dem. Du kan eventuellt ha i lite proteinpulver i din smoothie.

När det kommer till frukt så bör du inte blanda frukt och grönsaker i dina smoothies. Frukt är bra för hälsan men i början av din livsstilsförändring bör du hålla dig till två frukter om dagen, och se gärna till att en av frukterna är ett äpple, gärna ett Granny Smith. Denna äppelsort är lite syrligare och innehåller massa bra antioxidanter. Undvik banan i början. Bananer tenderar att trigga ett känsligt blodsocker.  

Är du mycket trött och behöver lite gott så unna dig en bit mörk choklad, gärna 92 %. Ät som mest 20 gram om dagen.

Kosttillskott

Ihop med din livsstilsförändring ska du vara uppmärksam på att ta rätt kosttillskott, som kan hjälpa dig i din process samt medverka till ökad energi.

  • Jag rekommenderar alltid en bra multivitamin/mineralprodukt, som finns både i flytande form och som tabletter.
  • Jag känner att nästan alla människor i västvärlden har B-vitaminbrist, varför det är bra att ta ett komplement med en allsidig, bra B-vitaminprodukt.
  • För att förebygga eventuell trötthet rekommenderar jag även en produkt som heter OmniVital, som består av fyra olika örter; nämligen Rosenrot, Schisandra, Astragalus och Rysk Rot. Denna sammansättning arbetar mycket bra ihop med ditt immunförsvar. Med korta pauser tar jag dem nästan alltid, och känner att jag inte kan undvara dem.
  • För oss som har passerat den första ungdomen kan det vara en bra idé att ta ett tillskott med B12. Det finns i flytande form eller som sugtabletter, som man lägger under tungan. Det är viktigt att det tas upp genom munnens slemhinnor, som underlättar upptagligheten, då vårt tarmsystem inte alltid innehåller tillräckligt av de enzymer som krävs för att uppta B12.
  • Ät tillräckligt med proteiner, eventuellt i pulverform. Fråga t ex hos din hälsokost vilket protein som passar dig bäst.
  • Ta extra D-vitamintillskott. Det ger energi, boostar immunförsvaret, är bra för skelettet och har även en mängd andra bra effekter.
  • Magnesium är ett av de mineral som vi nästan alltid har brist på. Väl en lättupptaglig produkt. Magnesium hjälper skelettet och verkar muskelavslappnande. Lider du av sömnproblem kan magnesium med fördel tas på kvällen.
  • Omega 3 hör också till de viktigaste kosttillskotten. Det finns både som fiskolja i kapselform eller flytande. Är du vegetarian eller vegan så finns det bra Omega 3 oljor från alger. Även linfröolja innehåller massa Omega 3-oljor. Omega 3 hjälper till att stabilisera ditt blodsocker, hjälper din hjärnfunktion samt hela ditt kretslopp och hjärta.
  • Har du fyllt 40 år rekommenderar jag även en Q10 produkt. Det hjälper mitokondrierna i deras energiproduktion.

Tips till din livsstilsförändring

Se till att få en bra och tillräckligt lång nattsömn, samt att sovrummet är väl vädrat. Sov utan mobiltelefonen, iPad, tv m.m. Där du sover ska vara en plats där du slappnar av och sover utan störningar.

Låt sovrummet vara mörkt, så återställer du ditt melatonin, som också kan vara en idé att ta som kosttillskott.

Har du svårt att sova kan det hjälpa att dricka ett lugnande te, antingen te på passionsblomma, Valeriana eller kamomill.  

Om det är möjligt kan det ofta vara en bra idé att vila lite mitt på dagen. Det ger dig extra välmående, energi och kraft till sista halvan av dagen.

Får du för lite sömn riskerar du att lättare bryta din nya livsstil, för att du är trött.

Undvik stress i mesta möjliga mån. Stress är någonting av det värsta som kan få bort dig från din livsstil. Blir jag själv utsatt för stress kommer jag ofta på mig själv på väg till kylskåpet efter någonting gott att äta eller dricka, utan överhuvudtaget en enda tanke på min livsstilsförändring. Som tur är sker detta alltmer sällan och jag lyckas många gånger stoppa mig själv på väg till kylskåpet.

Alla vet vi att motion är bra, men är du inte van att motionera råder jag dig från att kasta dig ut i hård motion. Det stressar nämligen dina binjurar och hela kroppen. Se hellre till att få lite mjuk motion. En promenad i stället för att springa. Det var en gång en klok man som sa att löpare springer ifrån sig själva. 

En cykeltur utan racerhjul kan också vara skönt. Även yoga kan vara bra för både kropp, sinne och själ. Dans är också vara en härlig motionsform.

Men det allra viktigaste är lugnet, glädjen och harmonin i dig själv. Älska dig själv och tacka dig själv samt universumet för varje dag som du klarar dina livsstilsförändringar.

När andra i din omgivning också börja förändra sin livsstil, se till att stötta dem, låt bli misstro, retsamhet, överdrivna leenden, och annat som på något sätt kan ha en negativ och förminskande effekt.  

Av Anni Dahms

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.