Mäklarspalten: Är Idealista.com likvärdigt med Hemnet.se?

Mäklarspalten: Är Idealista.com likvärdigt med Hemnet.se?

I slutet av 2020 köpte en svensk fond upp Idealista, en spansk bostadsportal som de flesta skandinaver säkert har hört talas om. Väldigt många av våra förfrågningar kommer just från denna portal. Det är givetvis väldigt positivt att marknadsföringen fungerar och har nått ut, men hur bra är sidan när det gäller uppdaterade objekt, priser och annan viktig information som alltid är 100 procent korrekt på Hemnet?

Det som skiljer Idealista.com från Hemnet.se är att vem som helst kan lägga upp ett antal annonser gratis, även om de inte har ett registrerat mäklarföretag. Vad innebär detta?

Jo, det läggs upp många felaktiga annonser med tvivelaktig information, och i vissa fall kan det visa sig att bostaden inte alls är till salu. Detta är vilseledande för en skandinav som är van vid att annonserade bostäder faktiskt är till salu.


Jag kan berätta om ett exempel som hände mig förra året. En trogen kund som letar hus i ett speciellt område skickade en länk till mig från Idealista. Hon var väldigt upprymd för ett hus på just den gatan hon önskar köpa hade precis publicerats. Denna annons hade lagts upp av en firma utan fysisk kontorsadress, bara en hotmail-adress. Jag tittade på länken och bilderna var undermåliga, tagna med en mobiltelefon, priset låg på 1,3 miljoner euro. När jag tittade närmare insåg jag att detta var ett hus som vi haft till salu för något år sedan för 900 000 euro, men den norske ägaren hade bestämt sig för att hyra ut i stället för att sälja. Jag kontaktade ägaren för att höra om han kanske ville annonsera med oss igen, vi tar ju professionella foton, gör beskrivning på sju språk, 3D-video och ritningar etc. När jag ringde upp honom blev han väldigt förvånad, han hade inga större planer på att sälja sitt hus förrän till efter sommaren. Det visade sig att ägarens fru hade sagt till sin städerska och trädgårdsmästare, att de kanske skulle sälja snart.


Städerskan har en vän som agerar mäklare och tillsammans kom de överens om att ta bilder, lägga upp en kort beskrivning och publicera på Idealista. Jag kontaktade hotmail-adressen direkt och frågade om de var säkra på att huset var till salu. Jag fick ett svar att, jo, det var det. Dock var det väldigt viktigt, underströk hon flera gånger, att kommissionen vid en försäljning (som alltid betalas av ägaren här i Spanien), skulle delas på tre, dvs StartGroup som introducerat kunden, den som lagt upp annonsen på Idealista och städerskan. Snabba cash kanske de trodde… Dessutom sa hon att ägaren BARA ville sälja genom dem. Uppenbarligen hade de inte koll på att man behöver ett påskrivet avtal som stipulerar pris och kommission, för att kunna annonsera och sedermera sälja en bostad.


Min första fråga var så klart om de kunde visa mig ett påskrivet säljkontrakt från säljaren innan jag besvärade mig, vilket de inte kunde. Fast det spelade ingen roll sa kvinnan, de var så goda vänner med damen som bodde i huset (som inte står som ägare av bostaden) så det skulle inte vara några problem (!). Ni kan nog själva tänka er hur den norska ägaren reagerade när jag visade den förskräckligt dåliga presentationen som låg ute på nätet, av hans otroligt vackra villa. Väldigt komplicerat blev det också när jag skulle försöka förklara för den svenska intressenten som är van vid att allt som annonseras faktiskt är till salu.


Detta är så klart ett väldigt olyckligt exempel. Annonsen försvann snabbt från Idealista, jag ska träffa ägaren i nästa vecka för att förbereda en professionell annonsering till rätt marknadspris och ett uppdragskontrakt påskrivet av båda parter. Jag verifierar då att ägarförhållandena fortfarande stämmer, så att rätt ägare skriver under på mitt uppdrag.


Lagen i Andalusien är tuff för mäklare och en felaktig annons kan ge höga böter. Problemet är att det görs få inspektioner, och de som görs blir just på etablerade mäklarkontor. Alla frilans-”mäklare” som jobbar hemifrån och bara har en mobil är det svårare för inspektörerna att få tag i, så de kan i princip lägga upp en massa skräpannonser utan risk.


Vem blir lidande? Givetvis kunder som blir lurade att tro att det finns fantastiska objekt till salu och klickar på en länk till en oseriös mäklare. Det ger också en helt förvriden bild av marknaden.
De andra stora förlorarna på detta är de etablerade mäklarna. Vi lägger stora summor pengar på lokaler och på personal som tar in bra objekt och kontrollerar all dokumentation innan de läggs ut på internet, samt gör ordentlig marknadsföring i många länder. När våra annonser kommer ut försvinner de i ett hav av oseriösa lockannonser med lägre priser och helt felaktig info.
Det enda sättet är att få rätt information är att ta kontakt med en etablerad mäklare som jobbar i det området du är intresserad av.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.