Monica Richter – en eldsjäl som brinner för golf och gemenskap

Monica Richter – en eldsjäl som brinner för golf och gemenskap

För nästan exakt 10 år sedan satt jag här på En Suecos redaktion med Monica Richter. Då talade vi om det då nystartade Golf i Solen, i vilken hon arrangerade golf för golfspelande skandinaver på Costa del Sol. Golfen var någonting som hon brann för och som låg henne varmt om hjärtat.

Sedan dess har det blivit inte färre än 65 145 spelade ronder och i dag sitter jag här igen tillsammans med Monica. Och denna gång får jag lov att säga grattis till 10-årsjubiléet!

Du startade Golf i Solen för 10 år sedan, vad är det som driver dig?

Jag tycker om att göra någonting för andra, någonting som andra uppskattar. Jag tycker själv om golf, golfen var anledningen till att vi köpte bostad vid Mijas Golf på 70-talet. Och så är Golf i Solen mer än golf, det är även socialt och mycket trevligt. Många medlemmar talar om Golf i Solen som en familj.

Jag vill poängtera att jag inte gör detta för att tjäna pengar på det. Ingen får betalt för arbete i Golf i Solen och det är lika för alla, mig inkluderat. Jag gör det för att jag tycker att det är roligt. Allt som kommer in från medlemsavgifter går tillbaka till medlemmarna, t ex de trevliga luncherna vi har i samband med golftävlingar.

Det enda som man kan se som ett ”tack för hjälpen” är att personen som är tävlingsledare en dag spelar gratis den dagen.

Hur mycket arbetar du med Golf i Solen?

När det är golfsäsong är det ett heltidsjobb, men jag är ju inte ensam om det, vi har ju också tävlingsledarna. Totalt är vi tio personer.

Men det är en hel del mer arbete än att arrangera golftävlingar. Medlemsregister ska skötas, scorekort och handicap ska registreras, medlemskort ska skickas ut, medlemskontakt osv.

Under sommaren har vi speluppehåll, men då fortsätter arbetet, om än i mindre skala, med planering, medlemskontakt etc. Jag har t ex redan planerna för större delen av 2023 färdiga.

Med det sagt ska det tilläggas att vi har en sommartävling. Denna sträcker sig över två dagar och banan vi spelar på alternerar mellan de skandinaviska länderna.

Hur många medlemmar är ni?

Sedan starten fram till att covidandemin bröt ut har Golf i Solen legat på ett medlemsantal på runt 1 000 medlemmar. Innan pandemin var vi 1 200. När pandemisituationen sedan gjorde det möjligt att börja spela igen var vi bara 300 aktiva medlemmar, och i dag har vi 700 medlemmar.

Det är 10-årsjubileum för Golf i Solen, hur firas detta?

Golf i Solen startades den 8 februari 2012, så vi har firat med en golftävling den 7 och 9 februari. Firandet delades upp på grund av pandemin.

Dessutom, som en markering för Golf i Solens jubileumsår har medlemmarna också hyllat mig med en bänk vid tee 10 på golfbanan Santana.

Vad är det med golf som du tycker så mycket om?

Jag har en inneboende tävlingsinstinkt på så sätt att jag vill bli bra på det jag gör och sedan bli bättre på det. Därför tycker jag om golf, för i golfen spelar man hela tiden mot sig själv och sitt handicap. Det gör att man kan spela med vem som helst oavsett den andra personens handicap.

Vad gör du om 10 år?

Fortsätter med Golf i Solen såklart!Nu skrattar Monica lättsamt, som att det är en självklarhet att hon och jag sitter här om 10 år igen, för att då prata om Golf i Solens 20-årsjubileum!

Kort info

Namn: Monica Richter
Född: 1943 i Helsingborg
Bor: Utanför Trelleborg samt vid Mijas golf
Familj: Make Palle Richter samt barn och barnbarn
Bakgrund: Monica har under sina yrkesverksamma år arbetat som lärare i matematik och kemi. I slutet av 80-talet, när datorerna kom, läste hon data, vilket hon kom att arbeta med i tio år, varav de sista åren som platschef på Elektronikcentrum i Kristianstad.

Övrigt: När Monica inte spelar golf eller arbetar med Golf i Solen arbetar hon gärna i trädgården.

Kort om Golf i Solen

Golf i Solen är en skandinavisk golfklubb som är öppen för alla skandinaviska golfare. Den kan ses som en social verksamhet där medlemmarna spelar golf tillsammans, äter tillsammans i samband med golfen (ingår i medlemsavgiften) och umgås i trevlig samvaro. Mellan september till maj arrangeras tävlingar 4-5 gånger i veckan på olika golfbanor på Costa del Sol.

Som medlem får man möjlighet att spela massa golf. Ett medlemskap i Golf i Solen ger även oerhört förmånliga rabatter på olika golfbanor på kusten samt andra medlemsförmåner hos t ex restauranger, privat vårdcentral, på Golfhäftet, hyrbil, golfshop, vinbutik, nordisk matbutik och fysioterapi.

Golf i Solen är med i Svenska Golfförbundet och följer deras handicaps- och verksamhetssystem. I klubben spelar alla med samma regler och handicapssystem. Läs mer på: golfisolen.eu

Några ord om Monica Richter

”I tio år har Monica förgyllt vår tillvaro här på Golfkusten. Hon har skapat tävlingar, bokat tider, byggt datasystem och sett till så att vi andra bara kunnat njuta och ägna oss åt vår golf. Monica är The leading lady of golf på Costa del Sol. Monica är Golf i Solen!” – Ulf Ekström

”Jag har inte varit med alla 10 år som Monica drivit Golf i Solen men det tog inte lång tid att förstå vilket stort jobb som hon lägger ned för att få allt detta att fungera… trodde jag. Efter ytterligare en tid insåg jag att tiden och engagemanget hon lägger ned för att alla vi Golf i Solen-medlemmar ska kunna spela golftävlingar fyra gånger i vecka är ENORMT!

Förutom utvecklingen av tävlingar i antal och form med tillhörande sociala värden har Monica genom åren även utvecklat den tekniska och digitala processen som en modern förening kräver.

I dag är Golf i Solen registrerad som en golfklubb i Svenska Golfförbundet och kan utnyttja alla tekniska fördelar som detta ger för bokning, scoreregistrering och handicapuppföljning.

En enkel jämförelse är en normal nordisk golfklubb, hur många drivs av en person och dessutom på ideell basis? – Just det, ingen.” – Björn Mörlund

”Jag blev både skrämd och imponerad vid mitt första möte med Monica. Hon sa högt och tydligt ifrån till en annan vuxen, i andra personers närvaro, vilket fel hen hade gjort. Konfliktskygg som jag är, blev jag också imponerad. Beundran har bara blivit större och större med åren! Monica gör ett arbete motsvarande ett heltidsjobb, minst, för att skapa en lätt, trevlig och rimlig golf för oss skandinaver!

All ära till denna fantastiska dam och ett stort tack till hennes man Palle, för att hon får hålla på med detta. Hoppas att hon fortsätter många år till!

Det ska till många för att fylla Monicas skor!” – Monica Stener

”Det ligger mycket arbete bakom en så aktiv organisation som Golf i Solen. Monica tar det absoluta huvudansvaret för detta med glädje och entusiasm och helt ideellt. Hon är en pålitlig och sann vän. Jag är glad över att ha henne som vän och att få vara en av hennes vänner.” – Lena Holm ”Monica är en hederskvinna som skapar glädje, vänskap, upplevelser, reflektion, entusiasm och sammanhållning. Tack för allt du gör för oss golfare här på Costa del Sol” – Juul Arne Norum

Foto: Mugge Fischer, mugge@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.