Möt Diego ”Don Diego”

Möt Diego ”Don Diego”

FagnaniRap, scootrar och musikstudio i Fuengirola.

Han var en av de tidiga rapartisterna i Sverige när han i början på 1990-talet intog musikscenen. 1994 vann hans grupp Latin Flavor Rap-SM, vilket blev hans första stora framgång.

Sedan blev det både mer musik och produktion och bland samarbeten med andra artister kan nämnas svenska Timbuktu, Petter och Dogge Doggelito och internationella namn som B-Real (Cypress Hill), DJ Evil E (Ice-T), Kool G Rap samt Chris Rivers.

Jag möter Diego på Costa Scooters, precis ovanför hamnen i Fuengirola. Här har han och hans brorson Daniel nyligen startat scooteruthyrning, och så har de en liten bar i samma lokal där de serverar både kalla och varma drycker. Men det är kanske inte det som är främsta skälet till att de valt just denna lokal, men det kommer vi till lite senare.

”Första gången jag var på Costa del Sol var 2004, då jag var här för att spela in en musikvideo. Jag förälskade mig direkt – stränderna, palmerna, gatorna, det påminner om Argentina. Då föddes planen om att flytta hit, och den har aldrig lämnat mitt hjärta”, berättar Diego, där han sitter mitt emot mig bakom stora mörka solglasögon. Hans attityd är avslappnad och jag får en känsla av att han riktigt njuter av tillvaron här vi sitter i morgonsolen, med palmerna och paseon som en kuliss samtidigt som det spelas salsamusik i bakgrunden.

Flytten till Spanien

”Man måste bara våga ta steget. Det fanns inget som hindrade en flytt för oss – familjen – jag längtade efter det och familjen var med på det, så här är vi”, ler Diego nöjt. I Sverige hade han, förutom musiken, en restaurang i Svedala. Men så kom pandemin varmed han tvingades säga upp stora delar av personalen och tillslut såldes restaurangen i mars 2021. I maj 2021 kom de till Costa del Sol för att undersöka var de skulle öppna verksamheten och i juni 2021 gick flyttlasset.

Tanken att flytta till Spanien var inget som bearbetades och planerades in i minsta detalj under lång tid.

”Jag hade en kompis som flyttade till Kanarieöarna varmed jag tänkte – ’kan han så kan jag’! Det var ju min dröm. Och att det blev scooteruthyrning inspirerades av en kompis som hyr ut fat-bikes. Så vi packade och gav oss iväg. Visst hade vi planerat en del, med familj krävs ju det – t ex boende, jobb och skola. Hade vi väntat, planerat i detalj och känt till allt som vi kom att möta i form av tillstånd och byråkrati för att öppna vår verksamhet, hade vi kanske fått kalla fötter. Men nu är vi här och vi är igång, och barnen stortrivs!”, berättar Diego, som förklarar att han tycker om företagande. Men liksom livet är inte företaget minutiöst planerat. Diego och Daniel är öppna för att lyssna på efterfrågan och tar allt som lärdom.

Integration

Där vi sitter och ser dagen starta i Fuengirola, sakta börjar omkringliggande restauranger och butiker att öppna, är det omöjligt att inte komma in på integration – ett ämne som Diego inte behöver tänka två sekunder extra kring.

”Man måste komma ur sin trygghetszon och våga sig ut i samhället. Jag gör samma sak här nu som jag gjorde när jag kom som invandrare till Sverige – jag försöker att integrera mig. Jag är glad att jag redan har språket. Men man ska samtidigt inte glömma bort sina rötter. Jag tror att det är viktigt att lära sig spanska, kulturen och seder samtidigt som det för t ex svenskar i Spanien är viktigt att fortsätta tala svenska och dela sin kultur med sina barn. När jag kom till Sverige var det viktigt för mig att anpassa mig och integrera mig i Sverige, men tack vare att mina föräldrar höll kvar vid vårt språk och traditioner har jag mycket argentinskt kvar i mig”, förklarar Diego som tillägger att han också är tacksam för det han har med sig från Sverige, som är ett bra och tryggt land som också bidragit till att skapat hans identitet.

Planerar ny studio

Nu återvänder vi till ämnet lokalen för scooterverksamheten. Det finns nämligen fler planer för den än vad ögat först ser. För även om Diego med familj och hans brorson jobbar med scooteruthyrning samt njuter av klimatet på härliga Costa del Sol så finns musiken i honom och det är något som han utan tvekan vill fortsätta med, och då är lokalen perfekt. I källaren till scooteruthyrningen ska det nämligen byggas en musikstudio, så att han kan fortsätta med att producera musik. Diego själv har redan pratat med Dogge Doggelito om att komma ned för att jobba och Daniel, som den manager han är för Diego, är i kontakt med flera andra artister som det planeras samarbeten med.

”Det finns behov av en bra studio”, säger Diego, som tillsammans med Daniel både producerar och hittar artisterna till att spela in låtarna som han skriver.

Tog ett steg tillbaka

Under toppen av sin artistkarriär hade Dieago samarbeten, också med egen etikett, med skivbolag som Sthlm Reg/Universal, MNW Bonnier Flejva Records samt Legados Music. Men han kom till ett vägskäl.

”Som artist är det jättemycket jobb. Det kanske ser lättsamt ut, men många ser inte jobbet bakom. Det är mycket arbete med att först skapa en platta och sedan marknadsföra den. Jag kom till en punkt när jag ställdes inför ett val. Musikkarriären tog all min tid men jag ville vara delaktig i mina barns uppväxt och liv, så jag valde familjelivet, varför jag klev in i studion i stället för artisterilivet”, förklarar Diego, som är ödmjuk för den artistkarriär han har bakom sig. Han är medveten om att det för varje artist som lyckas finns tusentals som försökt men inte lyckats, även om de egentligen är jätteduktiga. För honom själv fanns det dock inga alternativ. ”Jag skulle lyckas. Det var det enda jag tänkte på. Jag lade ned oändligt många timmar på musiken. Det är mycket slit bakom att lyckas”, berättar han.

Kort biografi

Diego Fagnani föddes i Buenos Aires 1972. 1977 flydde hans familj militärdiktaturen, först till Brasilien, innan de kom till Sverige, där familjen slog sig ned i Malmö 1978. ”Det var annorlunda att komma som invandrare till Sverige på 70-talet jämfört med i dag. Då var invandrare mycket fattigare, för man fick inte alls lika mycket hjälp som i dag, och invandrares kvalifikationer och professioner togs inte till vara på. Pappa gick t ex från att ha haft en hög tjänst i Argentina till hårt kroppsarbete i Sverige”, berättar Diego.

Som nioåring var Diego en av få som antogs till musikskolan i Malmö. Som ung tonåring var han en duktig dansare men så tog musiken över och han började rappa tillsammans med sina vänner. 1993 bildade han rapgruppen Latin Flavor.

Kort info

Namn: Diego Javier Fagnani

Artistnamn: Don Diego

Född: I Buenos Aires, Argentina, 1972

Bor: I Fuengirola

Familj: Fru och tre barn

Gör: Musiker och producent samt driver den nystartad scooteruthyrning ”Costa Scooters” tillsammans med sin brorson Daniel, som också är Diegos manager.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.