efter tvångsförsäljningen 2018

– och två målgörare ska nu säkrar för Málaga Club de Futbols nästa, spännande säsong.

Hårt kämpande och mängder med gula och röda kort, och evigt gestikulerande kallade den då 27-åriga Recio shejk Al-Thanis ledning av Málaga CF för en ren cirkus. Han sprang som kapten förvirrat runt på planen tillsammans med tio inhyrda spelare, inkallade under vinteruppehållet för att rädda Málaga CF från att ryka ned i division 2 efter tio år på sträcket i Spaniens bästa fotbollsliga.

Men det lyckades inte. Efter en katastrofal säsong slutade laget på en absolut sistaplats med enbart 20 poäng från 38 matcher. Den lägsta siffran bland de bästa ligorna i Europa. Säsongen, då FC Barcelona lika säkert vann det spanska mästerskapet med 14 poäng innan tvåan, Atletico Madrid.

Pablo Chavarria – forward-material till en ny säsong i Málaga CF.

Lämnade glassbaren

Recio, vars födelsenamn är José Luis Garcia del Pozo, hans fru Gema, som drev den bästa glassbaren i El Palo, och sonen Joe, tvingades härefter, efter bara ett års äktenskap, lämna Málaga. Den dåvarande sportchefen i Málaga CF, Camino, tvingades på grund av den redan då dåliga ekonomin i klubben att sälja honom till högstbjudande. Han såldes för bara 9 miljoner till klubben Leganes i den spanska huvudstaden Madrid. Kontraktet löd på fyra år men Recio har denna säsong varit uthyrd till La Liga-nedryckaren Eibar.  Nu hoppas han på att Leganes ska låta honom gå, så att han kan återvända till Málaga CF och bli en del av klubbens uppryckningsprojekt.

”Málaga är min stad. Jag vill vara med och få tillbaka Málaga CF upp till La Liga efter att jag var en del av nedryckningen 2018. Det är jag skyldig klubben”, har Recio sagt.

Och den explosiva mittfältaren är redo att gå ned i hyra för en returbiljett…!

Löneramarna i klubben för säsongen 2021-2022 är ännu inte kända, men med nytt kapital i ryggen blir ramarna betydligt större än denna säsong.

Stefan Scepovic – forward-material till en ny säsong i Málaga CF.

Inte helt utbytta

Sportchefen Manolo Gaspar och hans scouter har många namn från hela Europa på sina listor. Någonting som verkligen blir ett måste efter en något målfattig säsong är ett par skarpa målskyttar.

Till att börja med tittas det på några av denna säsongens nya ansikten, som klubben inte fått utbyte av helt och hållet – dels på grund av en längre skadeperiod och dels på grund av en sen ankomst.

Den 33-åriga argentinaren Pablo Chavarria, som tidigare spelat i klubbar som Reims och Lens i Frankrike och Kortrijk, Eupen och Anderlecht i Belgien, var Málagas toppmålgörare när han i början av 2012 skadade sig allvarligt och togs ut ur spel. Han ägs av RCD Mallorca, där Gaspar hoppas att få honom fri.

Under skadeuppehållet ersattes Chavarria av den 31-åriga före detta serbiska landslagsspelaren Stefan Scepovic, som kom på fri transfer från japansk fotboll. Han hade tidigare varit i klubbar som Club Brügge och Kortrijk i Belgien, Sampdoria i Italien, Celtic i Skottland, Partizan i Serbien och Sporting Gijon i Spanien.

Utöver deras målmässiga förmåga är det en fördel för Málaga att bägge talar spanska.

Det blir ett spännande sommar-transferfönster för Málaga CF, som räknar med ett tiotal nya signeringar.


José María Muñoz Jiménez (tv) och Francisco Salado markerar här samarbetet.

Storauktionär och huvudsponsor på planen

Viktigt kapital är på väg till Málaga CF genom den ekonomiskt mycket starka amerikanska investeringsfonden RedBird Capital Partners, som äger Toulouse (som ligger i den bästa franska fotbollsligan) och som dessutom är involverad i flera klubbar i amerikansk fotboll.

RedBird, med tillgångar på 500 miljarder dollars, har länge blickat mot de ekonomiskt miserabla förhållandena i Málaga CF. Och nu med möjligheten att få köpa en blygsam aktieandel på 600 stycken av tre minoritetsaktieinnehavare har fonden slagit till för att få tillgång till bolagsstämman och gå in storstilat ekonomiskt när domstolen definitivt avsatt den tidigare klubbägaren och presidenten shejk Al-Thani, från Doha i Qatar, som avsattes för 15 månader sedan.

Tidigare har även två andra större investerare från USA visat intresse för Málaga CF, liksom en del lokala bolagsmatadorer som sagt sig vilja investera i klubben.

Så mycket pekar på att det kan finnas pengar för Málaga CF:s del i strävan på att återvända till La Liga, den bästa fotbollsligan i Spanien.

Täcker åtta löner

Till detta tillkommer en ny huvudsponsor i institutionen provinsstyrelsen Diputación de Málaga, som äger stadion Estadio La Rosaleda ihop med Málaga kommun och Junta de Andalucía. Det tecknar sig för 500 000 euro – åtta spelarlöner på dagsmarknaden i Málaga CF, i alla fall för de kommande två säsongerna (2021/2022 och 2022/2023) och får sin logotyp på matchdräkterna för både divisionslaget, andralaget, akademispelarna och damlaget.

I nuläget betalar Benahavís kommun 300 000 euro per säsong för deras logotyp på ryggen av divisionslagets matchdräkt.

I ett uttalande från Málaga CF:s juridiska administrator, advokat José María Muñoz Jiménez, heter det: ”Vi är tacksamma för att provinsrådet reagerat positivt på att gått in som huvudsponsor. Men vi har ändå behov av att fler backar upp kring vårt projekt Det Nya Málaga.”

Francisco Salado, provinsstyrelsens president, säger: ”Málaga CF har tagit sig igenom många kriser och kommer att övervinna även denna. Vi känner alla till klubbens förmåga att offra och förbättra, så vi vill hjälpa dem på deras väg tillbaka till La Liga.”

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.