Divisionens positiva överraskning 


Onsdagen den 3 februari rundar Manolo Gaspar ett jämnt tal. Den rosade sportchefen i Málaga CF, med de många tatueringarna, fyller 40 år under den mest hektiska tid i hans liv, som har hunnit innehålla en aktiv karriär som professionell fotbollsspelare i klubbarna Almería, Levante, Málaga CF, Cartagena och Olympiakos Nicosia på Cypern samt ett avslutande kapitel i El Palo i Málaga. 

”Manolo blir en stor sportchef”, hörs det från den bästa av sitt slag, nämligen kända Monchi i Sevilla, med 20 år i branschen. Och 52-åriga Monchi är just Manolo Gaspars förebild och arbetar efter mottot ”Köp billigt – sälj dyrt”. 

Efter att shejk Al-Thanis använt kassan i Málaga CF som han själv behagade förvisade det spanska La Liga-förbundet klubben till den lägsta budgeten i division 2 denna säsong, nämligen 3,67 miljoner euro. Det är stor skillnad mot Espanyols budget på 45,34 miljoner euro och andra tidigare toppklubbars budgetar i ligan.

Så ur ett ekonomiskt perspektiv är lågprislaget Málaga CF den stora, positiva överraskningen i division 2.

Sevilla FC:s sportchef Monchi, som har inspirerat Gaspar.

Granska marknaden

Efter att Manolo Gaspar tillträdde som sportchef för snart ett och ett halvt år sedan, i kölvattnet efter den avskedade Caminero, satte sig han tillsammans med sina två scouter, Capote och Viberti, vid skrivbordet för att granska marknaden för spanska fotbollsspelare och deras agenter in i minsta detalj. Inte bara med hänsyn till denna svåra och speciellt utmanande säsong, utan även med tanke på nästa samt kommande säsonger. Det arbetades efter Monchi-receptet i kombination med alla de utmärkta, unga spelarna i Málagas fotbollsakademi, vari tränare Pellicer redan hämtat fler än ett dussin spelare till A-laget.

Målet för Málaga CF är att ta sig upp till La Liga inom två säsonger. Med nya ägare och investerare.

Senaste underskriften i Málaga CF. Vid årsskiftet tecknade Manolo Gaspar Alexander Gonzalez från Venezuela.

Även Sevilla i division 2

Liksom Manolo Gaspar tillträdde Monchi sin tjänst utan erfarenhet i Sevilla FC i division 2, liksom nu Málaga CF. Han studerade andra klubbars metoder för att få inspiration. FC Porto i Portugal och Lyon i Frankrike var några av dem han titta på – klubbar som vann titlar och sålde sina stjärnor, för att sedan börja om från början igen.

Huvudsyftet var att acceptera att förlora sina bästa spelare, samtidigt som det sågs till att dessa ersattes med några med samma kvalitet, men billigare.

Sevilla spenderade inte en enda cent på överföringar under Monchis två första år, men lyckades fortfarande bygga upp ett lag som återigen nådde upp till La Liga. Nyförvärven kom genom gratis transfers. Monchis första investering uppgick till 500 000 euro för backen Dani Alves, från den brasilianska klubben Bahua. 6 år senare köpte FC Barcelona honom för 23,5 miljoner.

Monchi-revolutionen hade börjat

Med nu 20 oavbrutna säsonger för Sevilla FC i La Liga, Copa del Rey-vinnare 2007 samt 2010, UEFA Cup-vinnare i 2006 och 2007 samt Europa League-vinnare åren 2014, 2015, 2016 och 2020. Med enorma tv-intäkter.

Málaga CF största bedrift i historien var kvartsfinalen i Champions League år 2013.

Nu tillbaka till La Liga-ambitionen.

Manolo Gaspar har drömmen, och energin.


Borgmästare Francisco de la Torre (t.v.) tillsammans med advokat José María Muñoz Jiménez på La Rosaleda.

Borgmästare: Nya ägare till Málaga CF står redo

Det finns ingen orsak att oroa sig för Málaga Club de Futbols framtid efter shejk Al-Thani. Det är nog så man ska förstå Málagas borgmästare, Francisco de la Torre, när han säger:

”Jag tror att det kan finnas Málaga-företag i kapitalökningen. Jag har talat i telefon med flera och kanaliserat dem vidare till den juridiska administratorn av klubben, advokat José María Muñoz Jiménez”, säger de la Torre, som rosar advokaten för dennes fenomenala arbete.

Fram till nu är det känt att två amerikanska investerargrupper frågat om klubben, liksom att det uppskattas att hotellkedjan BlueBay fortfarande är med i bilden med sin aktieandel.

Under Málaga CF:s senaste bolagsstämma presenterades resultatet för 2019/2020. Det visade ett underskott på ”bara” 10 miljoner euro. Efter detta offentliggjorda La Liga klubben TV-intäkter för 2019/2020, som uppgick till 9,3 miljoner euro.


Málaga-resultat i division 2 sedan sist

Albacete – Málaga CF 1 – 1

Málaga CF – Real Oviedo 1 – 1

Málaga CF – SD Ponferradina 0 – 2

Efter detta låg Málaga CF på 14:e plats


Málaga-spelarna jublar över ett mål på La Rosaleda, men de saknar de trogna supportrarna.

Säsongskort fås hos La Peña de Dinamarca

Fotbollsintresserade på både Costa del Sol i Spanien samt från andra länder är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för säsongskort och biljetter till matcher på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben har fina läktarplatser i mitten av den ena långsidan – i skydd för eventuellt regn.

Köp av säsongskort, som även gäller i La Liga om det sker – med rabatt – ska göras nu innan stadion öppnar igen!

Innan match intas en lättare måltid med matchupplägg i restaurangen Casa Danesa/Club Danés på Mijas-vägen, därifrån går det sedan buss tur-och-retur till stadion. 

Medlemsrabatter till alla matcher.

Kontaktpersoner:

Ordförande: Morten Møller

 +34 617 700 424

info@Málaga-support.dk

Sekreterare: Ole Hansen

+34 621 214 983

kontakt@Málaga-support.dk

La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben till danske Málaga CF som är upptagen i Federación De Peñas Malaguistas. Den stöttar bland annat cancerhospicet Cudeca i Benalmádena. 

Klubben tar emot nya medlemmar.

La Liga-organisationen och de spanska hälsovårdsmyndigheterna har ännu ej beslutat när åskådare får närvara vid matcher. 

Se: www.Málaga-support.dk

Av Morten Møller

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.