Toledo är en av Spaniens äldsta städer och den grundades redan på bronsåldern. Staden ligger på ett berg och på tre sidor om den flyter floden Tajo fram, så Toledo ligger väl skyddad mot angrepp. Läget innebär att staden fortfarande avgränsas av floden. Toledos gamla stadsdel är mycket kompakt med ett myller av smågator, så detta är inte en plats att förvilla sig i med bil. Nu för tiden finns det dock fina rulltrappor som leder upp till centrum nedifrån, så det är lätt. Redan 1986 togs Toledo med på Unescos världsarvslista och staden är huvudstad i regionen Kastilien-La Mancha. I dag bor det 85 000 människor här, i staden som är en av Spaniens mest besökta, och nu ska vi ta oss en närmare titt på denna historiska pärla.
Vi har hittat ett bra hotell precis vid rulltrapporna, så det är bra. Hotellet heter Hacienda del Cardenal, (www.haciendadelcardenal.com) och det ligger liksom inbyggt i den gamla stadsmuren. Det har en fin trädgård och kan rekommenderas på alla sätt och vis, då det är både spännande och värt varje cent. Precis intill finns en parkering, där man som hotellgäst får rabatt.
Så snart vi har lämnat väskorna på hotellet hastar vi iväg till rulltrapporna och kommer på så sätt upp till centrum. Det första vi möter är Toledos rådhus, som ligger inrymt i en vacker byggnad ritad av den berömda spanska arkitekten Juan de Herrera (som även titat El Escorial och många andra kända byggnader från 1500-talet). Detta är en vacker byggnad, men vi skyndar förbi, för vi ska in till centrum.
Toledo är ju en gammal stad, som erövrades av romarna under det andra århundradet e.Kr., men utformningen av staden stod morerna för, som erövrade den från visigoterna år 740. Gatorna är därför smala och anlagda på måfå, och många är enkelriktade. Det är just därför som man rekommenderas att lämna bilen parkerad utanför. Vill man se Toledo bör det göras till fots. Men det finns ett litet turisttåg, som på ca 45 minuter tar runt turister till stadens sevärdheter. Tåget kör även över till den andra sidan av floden Tajo, därifrån man har en fin utsikt över staden och dess landmärke: El Alcázar. Tåget börjar vid Plaza de Zocodover och plats kan bokas online här: www.civitatis.com/es/toledo/tren-turistico-toledo/
På hotellet fick vi en karta men trots att vi har superhittaren Erik med oss är det svårt att hitta. Efter ett tag kommer vi dock fram till Todeldos berömda, jättestora domkyrka, som anses vara höjdpunkten för gotisk arkitektur i Spanien. Den har en mycket detaljerad fasad och är mycket fin. Vi köper biljetter (8 euro för pensionärer) och kliver in i den stora kyrkan. Här är det en hel del turister. Vi går runt lite men kan, som alltid, konstatera att katolska katedraler inte säger oss speciellt mycket. Det är säkert många som fascineras av allt guld och parafenalier, men inte vi.
Toledo är även känd för att konstnären Doménikos Theotokópoulos, mer känd som El Greco, som bodde här från 1577 fram till sin död 1614. I dag finns det ett museum för El Greco, som kallas La Casa del Greco. Detta ligger i en fint restaurerad byggnad från samma period. Dock var det inte här som konstnären bodde. Men det spelar ingen roll. Huset är ett fint herrskapshus med väldiga cuevas (halvvälvda källarrum), som man kan se innan man går in i huset. Här visas ett litet urval av El Grecos verk – de flesta är porträtt av de tolv apostlarna. Museet är helt klart värt ett besök och trädgården är också fin. Personer över 65 år har gratis inträde.
Precis bredvid ligger en judisk synagoga med ett museum, där man kan se olika föremål från ett judiskt hushåll fram till 1492, då de sista judarna utvisades från Spanien – någonting som man senare ångrade, men det är en annan historia.
Ett av El Grecos mest berömda verk, El Entierro del Conde de Orgaz, kan ses i kyrkan Santo Tomé, som ligger ett par gator bakom museet. Detta är ett fantastiskt konstverk som skildrar begravningen av denna hertig med allt som hör till – präster, biskopar, munkar, adelsmän och massa änglar, jungfru Maria, alla helgon och Jesus överst. Som kuriosa har El Greco även målat sig själv som en av åskådarna. Han kan ses som person nummer tre från vänster av de svartklädda herrarna mitt i bilden. Man får inte fotografera konstverket, men utanför kan man köpa olika reproduktioner av verken. Inträdet till kyrkan kostar 3 euro.
Toledo har förövrigt varit hem för många olika kulturer: romarna (vi kan se romerska utgrävningar under en klädesbutik i centrum), visigoterna, morerna, judar och kristna. Det finns flera kloster, kyrkor, moskéer och synagogor än man hinner se, men det är ändå bra att reservera ett par dagar till ett besök i Toledo.
I kyrkan San Roman finns det en samling med arkeologiska fynd efter visigoterna, så denna kultur är också fint representerad i staden. Inträdet är gratis för personer över 65 år, men man måste visa upp bevis på detta, som t ex ID. Som kuriosa kan det nämnas att det på väggarna inne i kyrkan har målats en scen av domedagen, där de döda öppnar kistlocken och kryper ut för att låta sig frälsas.
Den moriska kulturen finns också representerad på många platser. T ex bör man se den mycket vackra moskén Mezquita Cristo de la Lux, som är ganska speciell invändigt, då man vanan trogen har ”dekorerat” den enkla moriska stilen med en Kristusfigur samt bilder av katolska helgon. Det är en kulturell blandning som speglar den eviga religiösa kampen om vilken gud som är störst. Trädgården som hör till moskén är fin och man kan göra ett virtuellt besök här: 360.toledomonumental.com/cristodelaluz/
Då Toledo har varit en stad med många nunnekloster är det också en stad där det tillverkas mycket marsipan. Det finns många butiker här som säljer dessa godsaker, och man bör inte försumma sig själv lite sött. De bästa enligt mig är de små halvmåneformade, som i mitten har det som kallas yema (äggula blandat med socker).
Toledo är även känt för sina knivar, dolkar och svärd. Under medeltiden var de finaste svärden de med en klinga från Toledo. Och butiker med knivar och svärd ses överallt i staden. Så saknar du ett svärd är detta staden att besöka. Det går även att köpa ett online på: www.laespadatoledana.com Här finns till och med svärd som dem i Sagan om Ringen.
Toledos centrumtorg heter Plaza del Zocodover och här är det massa folk. Mitt på torget stor den berömda valvporten, därifrån man kan blicka ut över slätten i öster. Porten ligger i en byggnad som byggdes av Los Reyes Católicos (de katolska monarkerna Isabella och Ferdinand) som sjukhus för fattiga. Ja, de fanns också medmänsklighet på den tiden. Runt torget ligger flera barer och några restauranger, så det är här man ska sitta och titta på stadslivet.
Inte långt från Plaza de Zocodover ligger stadens gamla borg, El Alcázar. Detta är en fin byggnad med fyra torn – ett i vardera hörn. Byggnaden är kännetecknande för Toledo då den är det första man ser när man närmar sig staden från öster. El Alcázar ligger högst upp i staden, precis vid kanten, och den har tidigare varit viktig rent militärt. Under inbördeskriget utkämpades hårda stridigheter här när Francos trupper, under general Moscardó, ockuperade byggnaden. De republikanska trupperna belägrade byggnaden under 70 dagar och mycket av den förstördes. Men så fick Francos trupper hjälp och Franco själv kom till staden för att markera segern. I dag är El Alcázar helt återuppbyggd och huserar ett militärmuseum.
Det roligaste vid ett besök i Toledo är att gå runt på de smala gatorna och gränderna och uppleva folk- och turistlivet. Stämningen är god och det finns massor att se.
När vi besökte Toledo i september så var vädret mycket vackert, men det var varmt! Toledo ligger på La Meseta (den spanska högslätten (med en genomsnittshöjd på 600 m ö.h.) som täcker det mesta av landet) och staden ligger 530 m ö.h. Klimatet i staden är inlandsklimat, vilket inte alls är som det härliga kustklimatet som vi är vana vid här vid det Medelhavet. Los Toledanos, alltså toledoborna själva, säger: ”tenemos nueve meses de invierno y tres de infierno”, vilket betyder: ”vi har nio månaders vinter och tre månaders helvete” – en lång och kall vinter och en kort men mycket varm sommar.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001
Please share your location to continue.
Check our help guide for more info.