Topp 10 för en härlig maj

Topp 10 för en härlig maj

Självklart ser jag fram emot att vi förhoppningsvis snart får lite frihet, men egentligen tror jag att detta är riktigt bra. Jag är jättetacksam för att jag bor i ett hus med en fin trädgård och att jag har två hundar.

Allt eftersom blir jag allt mer säker på att det faktum att vi håller oss inne hjälper mot smittspridning, trots att jag vet att det drabbar många familjer hårt. När vi förhoppningsvis snart återfår friheten så tror jag att Spanien, spanjorerna och vi som lever här kommer att återhämta oss snabbt. Kanske kommer inte saker att bli på samma sätt som förr men jag tror och hoppas att de flesta av oss kommer att förstå vikten av att lugnt och stilla skapa en mer produktiv, mer framgångsrik, fredligare, mer välutbildad värld, i vilken kriminalitet är mer undantag än vardag. Som Mahatma Gandhi en gång sa: ”Var den förändring som du själv vill se i världen.”

Med till att övertyga mig om att vår påtvingade fysiska isolering från varandra är rimlig finns två olika episoder som jag läst om.

Den första som jag kom över var en gammal bok skriven av den världsberömda, nu döda, klärvojanten Sylvia Brown. Jag hade sådan tur att jag hörde henne när jag var i Los Angeles för många år sedan. Boken som jag tittade i heter ”End of days”. I denna stod det att en lunginflammation kommer att sprida sig över hela världen 2020. Sjukdomen skulle angripa lungor och bronkiter. Det verkar inte vara världens ände då hon även beskriver många händelser i framtiden.

Den andra episoden, som nästan fick mig att falla av stolen, och var ännu positivare med hänsyn till vår karantän, var en artikel skriven av den kända astrologen Susan Miller. Jag skyndar mig dock nu att skriva att min kunskap kring astrologi är mycket begränsad. Men hon skrev att stjärnkonstellationerna på himlen vid detta virus som just nu sprider sig som en löpeld över världen, är den samma som när spanska sjukan plågade världen och dödade över 50 miljoner människor. Jag kommer ihåg att jag som barn kände rädslan krypa in under skinnet på mig när min morfar berättade om lidandet som spanska sjukan orsakade hela familjen. Det var en annan tid och hela världen led under första världskriget, och då fanns inte all den kunskap som vi har i dag kring betydelsen av hygien och avstånd.

Att tappa modet hjälper inte. Vi måste fortsätta och se framåt. Just i maj befinner vi oss i den månad som jag tycker allra bäst om, inte bara för att det är den månad som jag fyller år utan även för att allting är grönt med en obeskrivlig vacker färgorgie överallt där ögat vandrar i naturen. Med det tilltagande ljuset ökar livslusten och vi känner för att ta hand om oss själva och vår hälsa. 

Här följer min topp 10-lista som inspiration, om du känner att du saknar lite energi till denna vackra vårmånad.

  1. Först och främst, se till att ta en bra multivitamin/mineralprodukt med bra styrka och upptaglighet. Se till att produkten är välbalanserad och allsidig med alla vitaminer och mineraler. Har du svårt med att svälja vitaminpiller finns det bra flytande och välsmakande produkter, en del med aminosyror. Är du trött och matt kan du känna skillnad efter bara några dagar när kroppen får lite hjälp. Är du vegan så finns det vaganska tillskott.
  2. Du har utan tvivel hört talas en massa kring omega 3, och hur viktigt den är för både kropp och hjärna. Om du inte äter rikligt med fet fisk varje dag bör du se till att ta ett dagligt tillskott. Utöver att äta fisk kan du också få omega 3 från linfrö samt olika havsalger. Det kan vara en bra idé att kombinera omega 3 med andra oljor som t ex omega 3-6-7-9. Omega 9 är speciellt bra för att sänka det dåliga kolesterolet, omega 6 är också bra, men se till att få den av bra kvalitet. Den kan hjälpa till att höja energinivån. Omega 7 är speciellt bra för slemhinnorna och senaste forskningen visar att den även kan stötta hjärtat. Alla oljorna finns i olika kombinationspreparat.
  3. C-vitamin är en stark antioxidant och nog det kändaste vitaminet. Medan de flesta djur själva producerar C-vitamin har den förmågan gått förlorad hos oss människor. Under upptäcktsresandeepoken dog tusentals sjömän av skörbjugg då de led av C-vitaminbrist. Vid skörbjugg faller bindväven ifrån varandra, blodkärl brister och det uppstår blödningar i alla slemhinnor, magtarmsystemet, munnen osv. Den kända, nu avlidna, Erik Kirchheiner skrev om den spanska sjukan, som drabbade 80-90 procent av befolkningen och dödade miljontals människor, i en av sina böcker. Han ställde frågan om flera hade kunnat överleva om de hade fått tillräckligt med C-vitamin. En fråga som för alltid kommer att vara obesvarad. Vi bör ta tillskott av detta vitamin. Den rekommenderade dosen är 75 mg dagligen. Många forskare och vetenskapsmän anser dock att behovet dels är högre, kanske omkring 200 mg, och dels att det kan vara mycket individuellt. Är du stressad, röker, solar mycket eller befinner dig i ett område med mycket föroreningar är behovet högre. Vitaminet anses kunna förkorta en förkylning. Själv tar jag ca 2 000 mg dagligen. Har du tagit höga doser C-vitamin under en tid och vill gå ned i dagsdos bör du trappa ned gradvis.
  4. Q10, även kallad coenzym Q10 eller ubiqinon, är ett vitaminliknande ämne som vi själv bildar i levern, men redan från 20 års ålder börjar Q10-produktionen att minska i kroppen. Q10 finns i alla celler med undantag av röda blodkroppar. Effekten av att ta Q10 kommer ganska snabbt. Du märker den oftast 1-4 veckor efter att du börjat ta produkten. Q10 stärker speciellt hjärtmuskelns pumpförmåga och finns speciellt i alla mitokondrier, som är cellernas små kraftverk.
  5. D-vitamin är känt som solvitaminet, som vi själva kan producera om vi får tillräckligt med solljus. D-vitamin är viktigt för utvecklingen av friska och starka tänder och skelett. D-vitamin är nödvändigt för upptag av kalcium till skelettet. D-vitamin är ett av de nödvändiga vitaminerna för att stärka immunförsvaret. D-vitamin var en epokavgörande upptäckt när man för ca 100 år sedan upptäckte vitaminets läkande effekt på engelska sjukan, rakitis. Olika undersökningar har visat att många led av D-vitaminbrist. Misstänker du att du har D-vitaminbrist kan du gå in på ett laboratorium för att låta ta ett blodprov. Har du en belastad lever eller njurar finns extra risk för D-vitaminbrist.
  6. B-vitaminer aktiverar ditt immunsystem. En stor del av människorna i väst har brist på B-vitaminer. Den kända författaren Jens Okholm skrev i en av sina böcker att man kunde göra råttor till alkoholister om de hade brist på B-vitaminer. Det finns många B-vitaminer. Det bästa är om du tar ett komplex som innehåller alla, då de arbetar nära varandra, även om de alla har olika funktioner, allt från att ge energi till att hjälpa till med att bilda blod. Gemensamt för dem är att de är viktiga för nervsystemet och den mentala funktionen. 
  7. Kan Jang är ett naturläkemedel baserat på andrographis (kariyat) och ryssrot. Det är min absoluta storfavorit när det behövs hjälp vid en förkylning och andra infektioner i de övre luftvägarna samt influensa. I en undersökning under två influensaepidemier i Ryssland, 1999 och 2000, visades att en grupp bestående av 677 personer som hade tagit Kan Jang både fick en snabbare och bättre återhämtning än placebogruppen. Kan Jang är bra att ha hemma i husapoteket och börja ta det redan vid de första symptomen. Det har jag själv erfarit fungerar bäst.  
  8. Rosenrot är även känd som Rhodiola. Det är en växt av vilken man använder roten. Den har använts inom alternativmedicin under lång tid för att bekämpa stress, trötthet, nervositet och depression. Den ökar serotoninhalten i hjärnan. 
  9. Ginkgo Biloba kommer från tempelträdet, som är världens äldsta levande träd. Under flera år det betraktats som ett heligt träd av kineserna, just för att det är så motståndskraftigt. Det har gjorts många vetenskapliga analyser på tempelträdet och dessa har avslöjat många förvånande effekter. Ginko Biloba används speciellt vid cirkulationsproblem, kalla händer och fötter, muskelsvaghet, impotens, yrsel, försämrad hörsel m.m.
  10. Det viktigaste är dock din kost. Se till att leva så hälsosamt och nyttigt som det överhuvudtaget är möjligt. Dessvärre tror jag inte att det i dag är möjligt för oss att få en tillräckligt hälsosam kost som täcker alla våra behov. Personligen tror jag att kvalitetskosttillskott är värda vart enda cent. Min erfarenhet är att kosttillskott hjälper till att bevara hälsan.
Av Anni Dahms

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.