VoxPop: Covid-19, vad säger företagare? (December 2020)

VoxPop: Covid-19, vad säger företagare? (December 2020)

Vi har frågat ett antal svenska företagare om hur de upplever coronasituationen, här är deras åsikter:  


Ulla Ljungström, Librería Teseo (Fuengirola) 

Det är i dag fortfarande obligatoriskt att bära munskydd i Spanien, kan du se poängen i det?

Definitivt, men för att det ska fungera sa måste alla använda det. Det är nog där som problemet ligger, att många slarvar eller glömmer. Att det sedan är obligatoriskt utomhus i alla lägen kan diskuteras.

Hur tror du återhämtningen av marknaden ser ut?  

Det kommer nog ta minst ett par år innan den har återhämtat sig. Många kommer att bli tvungna att stänga, men det kommer att komma många nya verksamhet. 

Kommer du ta vaccinet när det kommer?

Väntar nog gärna tills det har provats ordentligt.

Hur påverkas ditt företag av coronasituationen?

Förutom att vi var stängda i sju veckor, så har vi inte drabbats alltför mycket av situationen. Vi vänder oss främst till den spanska marknaden, och är inte direkt beroende av turismen.

Linda Rise, Hair by Linda Rise (Marbella) 

Det är i dag fortfarande obligatoriskt att bära munskydd i Spanien, kan du se poängen i det?

Ja det kan jag göra. Speciellt i mitt yrke då vi jobbar nära kunden, det är ett extra skydd för både mig och mina kunder.

Hur tror du återhämtningen av marknaden ser ut?

Det är svårt att svara på. Allt beror ju på hur länge vi måste anpassa oss och leva med viruset. Detta är väldigt sorgligt och svårt att ta in. Marbella och Costa del Sol har genomgått olika kriser men har alltid återhämtat sig snabbt. 

Kommer du ta vaccinet när det kommer? 

Jag kommer att avvakta lite men troligtvis ta vaccinet efter ett tag. Hoppas även på en medicin som skulle kunna bromsa sjukdomsförloppet. 

Hur påverkas ditt företag av coronasituationen?

Min business har inte påverkats allt för negativt. Dock har jag fått ändra på väldigt mycket när det gäller mottagandet av kunder, rengöring och desinficering av material och salongen, som gjort att jag varit tvungen att halvera min kapacitet. Detta för att göra arbetsmiljön så säker som möjligt för mig och mina kunder.

Eva Ruiz, Hemlängtan (Nerja) 

Det är i dag fortfarande obligatoriskt att bära munskydd i Spanien, kan duse poängen i det?

Munskydd har ju alltid används inom sjukvården så någon funktion har den. Kan vara användbart i situationer där det är svårt/inte går att hålla avstånd, men jag kan tycka att det kan vara lite överdrivet i andra fall när man till exempel är ute själv utan någon annan människa i sikte.

Hur tror du återhämtningen av marknaden ser ut?

Personligen tror jag att det kommer ta lång tid innan marknaden återhämtar sig. Jag tror att det säkert rör sig om flera år.  

Kommer du ta vaccinet när det kommer?

Svårt att veta i dagsläget. Får ta det beslutet när det blir aktuellt.

Hur påverkas ditt företag av coronasituationen?     

Även om vi har kunder från olika länder så är vår största målgrupp svenskar. I och med att det inte är lika många svenskar som reser hit på grund av den rådande situationen så märks det också av i butiken. Det är alltid svårt att veta hur mycket och vad man ska beställa då kundflödet varierar, och det är ännu svårare i dessa tider. Vi har mindre intäkter men lika mycket fasta utgifter i form av hyra, el, lön och skatt. Så visst påverkar det oss precis som alla andra företag.

Bo Wennertorp, Global Accounting (Marbella) 

Det är i dag fortfarande obligatoriskt att bära munskydd i Spanien, kan duse poängen i det?

Jag ser i vart fall inget negativt i att bära munskydd och hoppas att det är till visst skydd. Jag blir lite småsur när jag ser folk på stan som inte använder munskydd. På vår arbetsplats har vi satt upp en stor skylt att det är obligatoriskt att bära munskydd.

Hur tror du återhämtningen av marknaden ser ut?

Jag tror många tycker att det gått snabbare än beräknat. För många har det överhuvudtaget ej märkts någon minskning. Vissa lider oerhört och det kommer att ta flera år innan återhämtning sker. Hotell, restauranger, biografer och konferensarrangörer är bara några exempel på dem som har det svårt.

Kommer du ta vaccinet när det kommer?

Ja, jag kommer att ta vaccinet, men jag kommer inte att vara den förste. Jag ser det nästan som ett obligatorium att vaccinera mig mot denna dödliga sjukdom. Jag ställer mig i kön efter dem som behöver vaccinet bättre, exempelvis sjukvårdspersonal.

Hur påverkas ditt företag av coronasituationen?

Hela våren, från mars till juni, arbetade alla hemifrån. Vi har färre kundbesök eftersom vi försöker få mer telefonkontakt, zoommöten eller kontakt via e-mail. Arbetsmässigt är det i stort sett samma som innan Corona kom i våras.

Thomas Sundvall, Estate Stockholm – Costa del Sol (Fuengirola)

Det är i dag fortfarande obligatoriskt att bära munskydd i Spanien, kan du se poängen i det?

Nej, jag ser tyvärr ingen poäng i det, jag tror att det vaggar in folk i en falsk trygghet.

Dessutom tror jag inte att de flesta känner till hur man ska använda ett munskydd för att det skall vara effektivt.

Hur tror du återhämtningen av marknaden ser ut?

Jag tror att marknaden kommer att återhämta sig sakta men säkert under 2021.

Kommer du ta vaccinet när det kommer?

Eftersom jag har uppnått lite mer än vuxen ålder och känner mycket stor respekt för denna sjukdom så kommer jag att vaccinera mig.

Hur påverkas ditt företag av coronasituationen?

Vi är självklart påverkade av denna situation. Det är väldigt lite kunder på plats såklart, men tack vare hårt arbete av alla på företaget innan coronasituationen ser vi ljuset i tunneln.

Av Gabriella Elkhouri

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.