Ett ögonblick, vad säger panelen? (December 2020)

Ett ögonblick, vad säger panelen? (December 2020)

Frågor

1) Vintern med mörkare dagar och regnväder har under hösten gjort sig påmind på Costa del Sol, samtidigt som vi också njutit av sol och spansk vintervärme. Vad är vinter för dig?

2) Covid-19 pandemin tvingar oss att anpassa livet efter smittrisk, -spridning och allt därtill. Hur mår du just nu, med hänsyn till den allmänna situationen i Europa och större delen av världen?

3) Hur ska du fira jul i år?

4) År 2020 går till historien som ett mörkt år, präglat av covid-19. Men kan du se någonting positivt som skett under året som varit?


Namn: Tony Söderberg

Bor: Skövde

Gör: Kundservicechef på Mio 

1) Vintern är ingen favorit även om det självklart finns dagar, främst på vårvintern, som kan uppskattas. Men, då är ju solen på gång. Då återvänder ljuset och det är närmre grönskan och värmen. Månaderna november-februari är lite för mörka och kalla för min smak. 

2) Givetvis är det en otroligt tråkig trend just i skrivande stund med de skenande sifforna. Tror att det påverkar oss alla på olika sätt. Främst är det ju genom att inte kunna vara spontan, inte kunna resa men även en överhängande oro över när/om personer i ens närhet drabbas och vad som då sker. 

3) Planen var att vi skulle fira jul i Spanien. Det såg ju lite ljusare ut i somras och höstas när vi planerade. Med de nya restriktioner som införts och det allmänna läget i Europa är risken stor att planerna går i stöpet. I det fallet blir de firande på hemmaplan i liten skala. 

4) Utöver det självklara i att familj- och vänner hittills mår bra, så gläds vi åt vårt husköp som vi genomfört nere i Spanien, närmare bestämt i El Penoñcillo, strax utanför Torrox och Nerja. 


Namn: Monica Silverstrand

Bor:     Marbella

Gör:    Sjunger, översätter och säljer bostäder

1) Sedan jag flyttade hit till Marbella stör mig inte vintern nämnvärt, förstås. Vi kan ju till och med ha många dagar med 20–25° och strålande sol under alla vinterns månader. Men visst blir det mer tid vid tv:n, vilket kan vara helt okej och ganska skönt. Just denna vinter kanske blir tyngre på grund av Corona, som tyvärr hindrar oss från att leva våra liv som vi vill. Vamos a ver.

2) Vissa dagar är jag skittrött på alltihop, men det finns inte mycket till alternativ än att försöka stå ut, hålla ut och hålla avstånd till andra. Jag försöker lägga tid på att ta långa promenader med en ljudbok i öronen så att timmarna går, samtidigt som jag får solljus och motion.

3) Att resa till Sverige och träffa släkten är inget alternativ i år. Så jag kommer att stanna här och fira med de vänner som liksom jag tar det försiktigt och inte kindpussas just nu, till exempel. Förmodligen samlas vi några stycken antingen på någon restaurang där vi kan sitta ute om vädret tillåter eller hemma hos någon som har en stor terrass.

I min släkt spelar vi alltid något som vi kallar för julklappsroulette. Det är ingen roulette alls utan bara ett tärningsspel. Alla köper med sig två anonyma paket till ett sammanlagt värde av en summa som man kommer överens om, t ex 15 euro. Alla paket läggs i en hög mitt på bordet och sedan slår man en tärning i turordning. Får man då en sexa får man ta ett paket ifrån högen. När alla paketen är borta sätter man en timer på t ex 15 minuter och sedan lägger man undan den så ingen ser hur lång tid som är kvar. 

Nu börjar det hysteriska: man slår sin tärning och får man en sexa får man sno ett paket från vem som helst runt bordet! Det blir alltid högljutt och galet hetsigt eftersom alla vill hinna med att slå en gång till, och man vet ju inte hur lång tid som finns kvar. 

När klockan ljuder sitter man där med de paket man lyckats roffa åt sig. Vissa kanske har ett halvdussin medan andra kanske inte har något alls. Det är verkligen jätteroligt och julaftons höjdpunkt.

4) Jag har fått barnbarn nummer tre, lilla Penny i Stockholm. Jag fyllde 60 och hade 75 personer här på fest i tre dagar i januari. Ingen blev sjuk och alla hade jättetrevligt! Det är jag mycket tacksam för. 

Och i februari han jag åka på min första resa till Indien och kom tillbaka fyra dagar före lockdown den 14 mars. Det är inte sista gången jag besöker Indien, jag älskade befolkningen och miljön i vackra Kerala. Så jag längtar efter att få återbesöka denna härliga del av världen när allt det här är över.


Namn: Brith Bogårdh 

Bor:     Kungsör och Fuengirola

Gör:    Lärare

1) Eftersom vi inte kom iväg som planerat till vårt älskade Fuengirola har jag anpassat mitt liv på bästa sätt efter omständigheterna. Vi bor på landet där mörkret och isoleringen känns än mer tydligt. Då tar jag en bastu, tänder ljus och sätter mig framför en sprakande brasa med en ljudbok eller musik i hörlurarna. Det känns rätt och solidariskt att stanna hemma tills läget förändrats till det bättre.

2) När jag sitter i min ”bubbla”, är frisk och har allt jag behöver känns det trots allt bra. Men när tankarna går till omvärlden och följderna av covid-19, alla drabbade människor, som på olika sätt fått sitt liv omkullkastat, blir jag förtvivlad och känner mig maktlös. Oron finns naturligtvis även för min egen familj, släkt och vänner, som jag i nuläget endast kan ha kontakt med via nätet. Då blir jag väldigt ledsen och fundersam över den ökade smittspridningen även i Sverige. Jag saknar varma kramar och närkontakt.

3) Jul är ett stort frågetecken just nu. Jag inväntar aktuell information från de spanska myndigheterna och ambassaden. Det känns konstigt att tänka på att jag kanske inte kommer att kunna fira jul i Fuengirola som vi brukar. Ännu konstigare är det att inte kunna fira jul med barn och barnbarn om vi blir kvar i Sverige.

4) Det är och har varit ett mörkt 2020. Vissa ljusglimtar har ändå funnits. Jag har hunnit med att få nya vänner i Fuengirola som jag håller kontakt med. Jag har hunnit med att träffat släkt och vänner både i Spanien och hemma. Jag har arbetat i min trädgård och njutit av allt jag odlat. Tillökning i familjen väntar snart. Till slut och inte minst, vaccinen mot Corona är på gång och valresultatet i USA hoppas jag ska leda till något gott för dem och övriga världen.


Namn: Marie-Anne Taygan

Bor:     Fuengirola

Gör:    Arbetar hos Pro-Nordix

1) Vintern är inte något problem för mig i och med att det inte är speciellt kallt här på Costa del Sol. Jag hittar alltid på något att göra även under vintern. Just nu är det inte så mycket som man kan göra med tanke på alla nedskärningar. Restauranger som stänger tidigt och utegångsförbud efter en viss tid.

2) Personligen mår jag bra och har inte haft några problem. Det tråkiga är att vi inte har kunnat träffa våra barnbarn eftersom de bor i Sverige och Turkiet. Det har blivit Messenger som vi talas vid hela tiden; tur att vi har den tekniken. Vi hoppas på nästa sommar, att situationen har blivit bättre. Nu när det har blivit en ny lockdown så försvinner restaurangbesöken vilket är tråkigt. Jag undrar hur alla restauranger kommer att överleva den här krisen, det måste vara enorma ekonomiska förluster. Vi fortsätter med att bära mask och tvätta händerna noggrant samt hålla avstånd.

3) Julen kommer att firas hemifrån där vi pyntar granen och handlar hem lite julmat från Casa Nordica. Vi kommer också att äta julbord med företaget om det är möjligt. Det är en årlig tradition hos oss. Vi kommer inte att resa någonstans även om jag är ledig från 23 december till 7 januari, så det blir att koppla av och njuta av ledigheten hemifrån.

4) Det positiva var att: det var lätt att hitta plats på stranden även när avstånd hölls, kommunen som gjorde ren stranden hela tiden, människor som alltid bar sin mask och försökte hålla avstånd, busschauffören som sa till om masken inte satt på rätt sätt och spelade rockmusik för att lätta upp stämningen på morgonen. Positivt är också att människor har försökt hjälpa varandra med inköp av varor. Det kom fram flera föreningar som verkligen ställde upp för dem som var äldre med hemkörning av varor. Swespania och Casa Nordica hade gratis hemkörning vilket verkligen underlättade när vi var helt inlåsta.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.