En tur i första klass a la 1956

En tur i första klass a la 1956

alt

Klockan är 08.15 och väckarklockan ringer, men jag ligger redan helt klarvaken. Normalt skulle jag ha tryckt på snozzknappen i sömnen flera gånger innan jag hade släpat min morgontrötta kropp upp ur sängen, men inte i dag. Jag hoppar lätt och elegant ur sängen och har redan tankarna inriktade på dagens kommande aktivitet.
En biltur i bergen men inte vilken biltur som helst. Jag har blivit inbjuden till att åka med på en Classic Car tur, i och omkring bergen Sierra de las Nieves.

Jag sätter mig i en taxi och låter tankarna vandra. En liten stund senare befinner jag mig på ECO-Hotell, precis utanför Ojén. Den syn som möter en är helt överväldigande. Framför detta lilla charmerande bergshotell står det 10-15 klassiska bilar. Det första min blick fastnar på är en Rolls Royce från 1965 och en Bentley från 1956, som jag senare förstår ska tillbringa min eftermiddag i.

Utsikten är vackrare från en Bentley
Redan innan jag åkte iväg på den här turen var jag klar över att bergslandskapet på Costa del Sol är värdigt ett vykort, men utsikten från framsätet på denna vackra och välbehållna 1956 serie 1 Bentley är helt enkelt oöverträffad. Från den sekunden jag sätter mig i bilen är jag såld. Att få uppleva de spanska bergen på detta sättet är fantastiskt.
Jag tar intryck av allt och det gör de människor som vi möter på vägen också. Med mycket få undantag så vinkar alla som vi möter och de som är snabba kan också hinna ta ett foto hem till albumet. Vi åker på slingrande småbergsvägar genom byar som Monda, Guaro, Yunquera, El Burgo, Ardales och så naturligtvis tillbaka till Ojén. Åkturen har gjort att denna storstadskille har fått lust på mycket mer av Spaniens vackra natur.

Vad är Classic Car?
Föreningen Classic Car kan bäst beskrivas som ett nätverk av människor som har ett gemensamt intresse för klassiska bilar. Klubben blev grundad för omkring ett år sedan och den är långt ifrån bara för män. Classic Car medlemmarna är huvudsakligen par och det enda som krävs för att bli medlem är intresset och entusiasmen för bilar . De möts 2 – 3 gånger i månaden, dels för att lufta de vackra klassiska bilarna och dels för att lyssna på föredrag om deras gemensamma intresse eller bara träffas för en trevlig kväll.

Inte bara en bilklubb
Efter cirka en halv timmes åktur i bergslandskapet får jag det första exempel på att det inte bara är en bilklubb. En medlem från klubben har kört i förväg och har på en rastplats gjort klart en liten uppgift som alla i klubben ska genomföra. I dag är det en utmaning i precisionskörning, närmare bestämt att backa. Varje gång är det en ny utmaning och klubbens medlemmar skiftas om att arrangera dem.
Tidigare utmaningar har till exempel varit hinderbana och ägg-på-sked- tävling som till min förvåning också föregicks i bil.
Om man skall summera hur dagen förflöt så tillbringade man halva tiden bakom ratten och den andra halvan med att ha trevligt, dricka kaffe och en lunch som avslut på dagen.

Jag har varken en klassiker i form av en Ford Mustang eller för den delen inte heller pengar till det. Dock är det värt att notera att denna grabb som inte under någon tidpunkt i livet har haft en droppe bensin i blodet, har på blott en enkel vårdagseftermiddag blivit allvarligt biten av klassiska bilar. Ge mig ett par miljoner och så skall jag ut och uppleva världen från förarsätet på min egna classic car.

Av Martin Eskesen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.