Resetips: Den stora oumbärliga reseguiden 2008

Resetips: Den stora oumbärliga reseguiden 2008

alt

Oumbärliga resetips för sommarens resor. Vad är inne, vad är passé, var kan man få en bra adrenalinkick, vad är det senaste inom gastronomin med insekter, vilka europeiska landsvägar är farligast och mycket annat. Några tips är osakliga, andra politiskt inkorrekt, eller oprövade.

Semesterbada i adrenalin
Är bungy jumping, river rafting, eller bergsbestigning inte längre tillräckligt adrenalindrivande, kan du besöka några av världens farligaste resmål.
Reseförsäkring rekommenderas.

∗ Somalia – världens farligaste
Landet styrs av krigsherrar och skiftande regimer, bortrövande, bombsprängningar, miner och piratangrepp är några av de fotovänliga semesterupplevelser som väntar här.

∗ Kombiresa Afghanistan – Irak
Upplev Taliban och Al-Quaeda i deras egna hemvist i och omkring Kabul. Åk på sightseeing bland nedbrända hus och roadside-bomber i Sadr och i andra stadsdelar av Bagdad, där terrorn är en del av den lokala folkloren.

∗ Haiti – Karibisk slum
Gänguppgörelser och avrättningar i Port-au-Princes slumkvarter Cité Soleil kan upplevas på laglösa Haiti, där det också finns stor risk för orkaner.

∗ Sudan – inbördeskrig och massmord
Afrikas största land är ett av de fattigaste länderna i världen, där inbördeskrig under många år har varit på utflyktsprogrammet. Barnsoldater, våldtäkter och massmord i Darfur är några av inslagen.

∗ Gazaremsan – Hotel Hamas
Granatregn, bortförande och väpnade uppgörelser mellan olika folkgrupper är dagliga upplevelser som man inte behöver hyra bil för att uppleva på remsan som Hamas kontrollerar.

Undvik jetlag
Älskar vi inte alla att hävda att vi har jetlag? Säkert, men sanningen är att resan över många tidszoner kan ödelägga ett par dyra semesterdagar.
Här är ett par tips om hur du undviker det. Bland annat genom att gå till sängs med lokalbefolkningen.
∗ Tag ett flyg som landar så sent som möjligt på dagen, så du kan gå och lägga dig samtidigt som lokalbefolkningen.
∗  Ställ klockan på den lokaltid som är på resmålet så snart du är ombord på planet.
∗ Ta en tupplur och drick mycket vatten under resan.
∗ Gå och lägg dig tidigast klockan tio på kvällen. Landar du klockan 17.00 ska du hålla dig vaken i fem timmar för att gå och lägga dig samtidigt som lokalbefolkningen.
∗ Ta det lugnt första dagen, uppehåll dig gärna utomhus för att hjärnan rättar din inre klocka efter ljuset.

Kör-själv-semester med livet som insats
Grekland är det farligaste landet i Europa att köra bil i. Här dör nästan 16 av 100 000 invånare på landsvägen. Annars bör man köra speciellt försiktigt i Polen, Belgien, Slovenien och Portugal där samma tal ligger på respektive 14.3, 13.0 12.9 och 11.8.  Det är, om du har sluppit levande ut ur Spanien, där 10.3 personer av 100 000 omkommer på vägarna.

Jaktvärldens mest exotiska delikatesser

Du kan tänka om, om du trodde du hade provat exotiska rätter bara för att du har ätit komage i Asturien eller sniglar i Barcelona. Reser man längre ut i världen verkar de spanska delikatesserna så vanliga som köttbullar.
Tarantella i Kambodja
De långbenta och ludna svartbruna spindlarna är en delikatess i Skoun, 75 km från Phnom Penh. De steks i panna med salt och vitlök, börja med att äta benen för att avsluta med den sega kroppen.

Penisar i Kina
Hundar, aphjärnor och ormar är bara så passé. I stället ska man pröva penis som tillreds på oanade varianter. I Peking finns det en penis-restaurang där man kan prova hund-, ap-, tiger-, och tjurpenisar. Testiklarna kommer med som garnityr.

Fugufisk och gräshoppor i Japan
Fugufisken är 1 200 gånger giftigare än cyanid och det finns inget känt motgift, men är ändå en delikatess i Japan.
Därutöver bör man smaka godbitar som kokta getinglarver och stekta gräshoppor som gömmer sig bakom förförande namn som hachi-no-ko och inago.

Lunnefågel på Island
Finn den färgrika fågeln både i varuhusen på Västmannaöarna eller som trerätters lunnefågelmeny på gourmérestaurangerna i Reykjavik.

Vattennymfer på Bali
Denna insekt steks i panna eller kokas tillsammans med ingefära, vitlök, chili och kokosmjölk.

Europas tråkigaste städer
Användarna av hemsidan TripAdvisor har korat Europas tråkigaste städer. På förstaplats ligger Bryssel, som användarna menar är för mycket av Manneken Pis och EU-administration. Zürich ligger nummer två på listan för att de tråkiga bankfasaderna överskuggar allt annat. Bronsmedaljen går till Oslo som alltså är tråkigast i Norden medan Warszawa är nummer fyra och Zagreb nummer fem.
Positivt eller negativt? Bedöm själv.

Hotell med annat än bara rum
Tycker du också att hotell gärna ska vara något mer än blott ett ställe man sover på, så är det här kanske något för dig.

Sexig rumservice
Drake Hotel i Toronto har en ”pleasure menu” som innehåller ett varierat utbud av fräcka leksaker och erotiska DVD-filmer till leksugna gäster. Varorna levereras – efter signering- diskret och snabbt.

Undervattenhotell
För att komma in i receptionen på Jules Undersea Lodge i Florida ska man dyka sju meter ner. Världens enda hotell undervatten har alla moderna bekvämligheter. Man behöver inte vara utbildad dykare för att checka in, men det hjälper om man kan simma.

Terapi till Fido
I Boston ger Hotel Nine Zero ditt sällskapsdjur egen säng och gourmetmat. Personalen pysslar konsekvent om de fyrbenta med promenader, spabad och är beredda att sitta i rummet hos ditt sällskapsdjur så att den inte känner sig ensam.

Teknologisk rumservice
Ritz-Carltons hotell erbjuder teknologisk rumservice som bara genom en uppringning är där. Butlern kan laga din hårddisk eller internetförbindelse med en signal eller skaffa dig en printer eller en laddare.

Savann på rummet
På Giraffe Manor i Kenya är rummen inredda så att farmens giraffer kan sticka in huvudet genom fönstret och ge gästerna en slick i ansiktet.

Världens värsta flygplatser
Málagas flygplats inbjuder inte till att tillbringa mer tid där än nödvändigt. Men ändå i dessa ombyggnadstider är vår lokala flygplats ett sant semesterparadis i jämförelse med andra flygplatser.
Dakars flygplats är den värsta av alla slag. Här kan det lätt ta tre timmar att komma igenom tull och immigration, medan man i avgångshallen riskerar att bli antastad av flygplatsens egna vakter som beskyller de resande för att uppehålla sig där olovligt. New Delhis flygplats är näst värst på grund av en enorm kaos medan man på Mineralnye Vody flygplats i den krigshärjade Kaukasusregionen (Ryssland) riskerar få is och snö innanför dörren samt vildkatter strövande omkring i terminalen. Bagdad International är dålig redan innan flygplanet sätter hjulen på banan eftersom piloterna är tvungna att göra en hårresande manöver, kallad korkskruven, för att undgå missiler under inflygningen.  

Märkliga museum
Det är inte något fel med Picassomuseet i Málaga, Prado i Madrid eller vinmuseet i Mijas, men kolla också dessa möjligheter.

Kloakmuseum i Paris
Hundratals år av avfallshistoria, medeltidens VVS-installationer och livet i de råttäta parisiska kloakerna.

Korvmuseum i Tyskland
På Bratwurstmuseet i Thüringen kan du följa korvens väg, från grisen till matbordet.

Stalin World i Litauen
Heter egentligen Grutas Park Druskininkai. Här kan man se skulpturer av den store ryske diktatorn som gjorde livet outhärdligt för litauerna.

Fallosmuseet på Island
Världens kanske enda fallossamling med penisar i alla upptänkliga former och avbildningar, från både djur och människor.

Museum of Bad Art i Massachusetts
”Art to bad to be ignored” säger de på MoBa i Boston – en ironisk hälsning till MoMa på Manhattan. Museet visar hur eländig och talanglös konst kan vara.

Dyra sängar
Enligt hotels com. är dessa de dyraste städerna att övernatta i:
1.   Moskva
2.   New York
3.   Venedig
4.   Dubai
5.   London
6.   Genève
7.   Cancun
8.   Rom
9.   Edinburgh
10. Oslo
11. Köpenhamn

Rök och res
På Málagas flygplats finns det fortfarande ett rökrum där man kan ta ett bloss innan avresan, men är resmålet till exempel Barcelona eller Oslo kan man inte förvänta sig samma fina rökservice. Det gäller också när man har hittat ut från flygplatsen. Vill man vara säker på att kunna både resa och röka bör man överväga ett besöka till exempel Egypten, Marocko, Tunisien, Indien, Portugal eller Grekland där det fortfarande röks för glatta livet. Eller stanna i Spanien där cigaretterna fortfarande är bland de billigaste i Europa.

Heta souvenirer
Plasttjurar, flamencoklänningar sydda på vykort och åsnor som bajsar cigaretter, bleknar i förhållande till det du kan hitta i den stora världen. Har du vägen förbi Thailand är en souvenir från Tsunami-katastrofen ett måste. Välj mellan DVD-filmer, t-shirts och krimskrams som har förevigat katastrofen och dess offer. Samma entusiasm har man i New York lagt på souvenirer från 9/11 som till exempelvis minnes-T-shirt och kepsar med tryck som Ground Zero 9-11-01 NYC.
I sydostasien kan man ha sådan tur att man hittar uppstoppade kobror, apkranium och fågelspindlar.
I Balkanländerna kan man köpa T-shirts med krigsförbrytare som Ratko Mladic och den efterlyste Radovan Karadzic och patronhölster formade som nyckelringar. I Libanon propagerar T-shirten, med tryck av ett grönt automatvapen på en gul bakgrund, för Hizbollah.

Källor; tgt.dk, Forbes, Time Magazine, Spies Rejser och egna misstag.

Av Jette Christiansen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.