alt

Hans nyhetsbrev ”Le Cool” har ca 300.000 läsare i veckan. På sex år har han från ingenting byggt upp ett företag värt 10 miljoner euro. Lycka kan inte mätas i pengar, säger René Lönngren, svensk entreprenör och mediemogul i Barcelona.

Berätta om Le Cool Publishing. Hur startade allt?

Grunden till Le Cool lades redan 1994 då jag jobbade för nöjesguiden i Sverige, Göteborg. Jag hade flyttat från en liten håla till Göteborg och blev genast fascinerad av energin och den rörelse som en större stad har.
När jag kom till Spanien år 2000 jobbade jag med internationella kundrelationer på en reklambyrå. Att vara på rätt plats vid rätt tillfälle var nästan en besatthet, något jag verkligen brann för. Jag ville uppleva Barcelona från mitt eget perspektiv och dela med mig av det till mina vänner. Jag funderade mycket på hur jag kunde förvandla det här till ett företag. Via en av mina kunder på reklambyrån hittade jag ett format, ett nyhetsbrev som heter flavorpill i USA. Nyhetsbrevet kommer ut varje vecka och handlar om vad som händer i New York och även några andra städer runt om i världen. När jag såg det formatet kändes det som jag hittat en idé, en inspiration för det som jag ville göra. Det var som att publicera en tidning utan att ha allt besvär runt omkring som papper, distribution och andra kostnader. Det var en pusselbit som föll på plats.

Hur kommer det sig att ni växt så snabbt?
Anledningen till att Le Cool fungerar så otroligt bra, att vi har kunnat växa från 200 läsare per vecka första utgåvan till nästan 300.000 läsare per vecka nu, är att vi har byggt alltihop på sunt förnuft. Vi fokuserar allt som vi gör på användarens upplevelse. Vi har aldrig byggt någonting för att bara tjäna pengar eller för att bara kunna utveckla produkter för att det är en kund som driver fram det. Det går nästan inte en dag utan att vi får email från läsare som uppskattar det vi gör som uttrycker sig väldigt starkt om vikten av det vi håller på med. Det är ju fascinerande, för trots allt så är det bara ett nyhetsbrev. Det ger en mening och tillfredställelse att jobba med någonting som verkligen har betydelse för människor. Det har blivit väldigt viktigt för oss och vår vision har alltid varit ”knowledge for better living” och det är en vision som sträcker sig bortom alla format. Det spelar ingen roll om det är nyhetsbrev eller en bok eller om det är en tidning ett tv-program eller radio så handlar det om att vi försöker dela med oss av ett perspektiv som är unikt och speciellt. En av de sakerna som jag håller på med just nu är att försöka förstå och ta alla de här principerna som vi har byggt på företaget på. En av de mest fascinerande slutsatserna jag kommit fram till att för oss är att fort är långsamt och långsamt är fort. Det bygger på att det är bättre att ta den tiden som det behövs för att verkligen göra saker och ting rätt. Ibland är man så upptagen med att man ska tjäna pengar och tillfredställa kunder och det ena med det andra så då missar den detta. Genom att ta det väldigt lugnt har vi kunnat bygga en väldigt stabil affärsmodell att stå på.

Vad är ert mål just nu?
Vi har ett mål att vara världsledande inom vårt segment. Vi har alltid jobbat för att vara så relevanta som möjligt, för så många människor som möjligt. Automatiskt blir det en väldigt ambitiös och stor målsättning. För att se till att det verkligen fungerar inser jag att det måste gå bortanför personliga intressen. Vi måste bygga en organisation som är stark utifrån sina principer och som inte har kommersiella inflytanden. Vilket innebär att målet för 2010 är att konvertera vårt företag till en stiftelse. Målet är att fortsätta utvecklas som en kommunikationsorganisation och att hjälpa människor må bättre genom kunskap.
För mig är det en jättestor grej för det innebär att jag har, helt och hållet, ger bort hela mitt ägarskap av Le Cool. Allt som jag har byggt upp under sex år ger jag till den här stiftelsen. Organisationen/stiftelsen kommer att drivas som om det vore en privat affärsorganisation. Varje projekt har en målsättning att vara vinstgivande och att man följer marknadens regler. Den stora skillnaden är att i ett privat företag plockas vinsten ut och ges till dess aktieägare. Här tar man hela vinsten och återinvesterar den i projekt som drivs under stiftelsens regi för att förbättra vår omgivning och vårt samhälle. Det innebär att det är hela organisationen kommer att fortsätta, precis som nu, med anställda. Jag kommer att vara en av de anställda och ta ut en lön. Det kommer att vara en helt transparent organisation. Det innebär att alla kan veta precis vem som tjänar vad.
Nu känner jag, 36 år gammal, att jag nästan har hittat den nivå av ekonomisk balans i mitt liv som jag söker. Lycka sitter verkligen inte i att vilja ha mer och mer. Det är en sak är att förstå det konceptet och en annan sak är att leva det och inse att ”nu räcker det”. Vi behöver inte driva oss utifrån ekonomiska motiv. Mänsklighet och att vara delaktig är saker som istället borde vara viktigast.

Var i världen kommer Le Cool att finnas i framtiden?
Le Cool Magasin finns nu i åtta städer i Europa. Vi låter andra entreprenörer runtom i världen starta Le Cool i sin egen stad, i sitt eget land. De bygger liknande modeller som vi gjort här i Spanien. Vi hjälper dem med allt material, modell och coaching och tar en viss procent på deras intäkter. Under de närmaste månaderna så kommer vi att finnas med Le Cool i minst 5 städer till. Vi håller bl.a. på att förhandla med Warszawa, Budapest, Tel Aviv, Berlin, Hong Kong och Moskva.

Kommer nyhetsbrevet att ändra sitt format?
Nu arbetar vi med ett projekt där vi gör om nyhetsbrevet till en hel websajt. Där kommer du kunna gå in och titta på allting som händer i dag, i morgon, eller ett datum längre fram i tiden eller bakåt i tiden. Du kommer att kunna söka alla ställen som vi tidigare har publicerat. Om du ska gå på ett evenemang kan du lägga till det stället i din favoritlista och se vilka andra människor som också lagt till det på deras favoritlista och som också ska gå. Vi har jobbat i två år med det här och avancerar med små steg. Vi vill få en produkt som är mer intressant och mer relevant för våra läsare än det som vi har kunnat erbjuda hittills. Det är en stor grej som jag hoppas att vi kan snart kan provlansera i en stad för att sedan att rulla ut projektet till alla städer.

Tidningen Ling som ni gör har ju vunnit ett design pris. Berätta!
Det handlar om ett koncept av illustrationer som vi har använt oss av länge i flygbolagets Vuelings tidning Ling. Det var ett slags annorlunda knep och knåp, något för att hålla resenärerna sysselsatta under resan. Det konceptet vann SPD Award, tidningsvärlden motsvarighet till filmens Oscars. Det var otroligt speciellt för oss. Speciellt med tanke på att vi är en sådan väldigt liten tidning som jobbar med så små resurser. De andra vinnarna var tidningar som t.ex. New York Times. Det var ett erkännande som kändes bra för hela teamet. Ute bland kunder på möten så har jag ofta talat om att göra världens bästa tidning och blivit mött av en del skumma blickar. När vi fick det här priset var det ett sätt att visa att det faktiskt går och att det är viktigt att man har den här typen av tankar och visioner.

Trivs du bra i Spanien? Känner du att det är ditt land nu?
Jag ser absolut ett perspektiv med många år framför mig i Spanien. Fast det finns ju förstås en stark koppling till Skandinavien och Sverige där min familj bor. Jag är gift med en colombiansk tjej och vi har ett barn tillsammans en son som heter Luca som är katalansk och född i Barcelona. Det innebär på ett sätt att jag blivit mer kopplad till Katalonien och Barcelona. Jag tror just som det ser ut nu så har vi jättebra livsbalans och otroligt hög livskvalitet. Balansen mellan jobb och familj är fantastisk. Jag spenderar väldigt mycket tid med min familj. Jag försöker vara så effektiv som möjligt med de saker jag trivs med och kan göra bra på mitt jobb.

Varför är Barcelona enligt dig det bästa stället att bo på i Spanien?
Barcelona är speciellt för mig. Det är två kulturer inbakade i en. Det finns otroligt mycket att lära sig runt den katalanska kulturen, för att inte tala om språket. Det finns en öppenhet här på samma gång som det parallellt existerar ett väldigt slutet samhälle också. Det är en utmaning att bli en del av detta. Jag tycker att som svensk så förstår man katalanerna väldigt bra. Det finns många likheter med den svenska slutenheten. Sedan är det bara så att Barcelona är en väldigt speciell stad, enkel och liten fastän den är stor. Det finns så mycket men det är inte alls så utspritt och svårnavigerat som det kan vara i många andra städer. Jag bor i ena änden och arbetar i den andra och ändå så tar det bara 15 minuter att ta mig till jobbet med vespan. Katalonien är ju dessutom helt fantastiskt både naturmässigt och kulinariskt sett. Det känns som ett bra ställe att åldras på.

Vad är det som du mest saknar ifrån Sverige?

Svensk sommar, min familj, vänner och ibland tryggheten. Nu har jag varit här i nästan 9 år och jag har fortfarande ögonblick då jag tycker att jag inte känner mig så säker. Det finns ett otrygghetselement. När jag reste tidigare i år så var jag på en plats där man ständigt fick vara på sin vakt. Då kom bilder och minnen från Sverige fram. Trygghet för mig är representerat av en fantastisk vacker sommardag ute på västkusten i skärgården på öarna.

Vad värdesätter du extra mycket hos dina medarbetare?

Det första som jag kommer att tänka på är ödmjukhet. Det kanske är för att jag själv inte alltid är så ödmjuk och det är en av de egenskaper jag vill utveckla. Det är något som kommer genom visdom. Ju mer man vet desto mer förstår man att man egentligen ingenting vet.
Ofta så jobbar man med en otroligt stark vilja att bygga sig en förmögenhet och vissa andra vad man går för. Så kommer man helt plötsligt till en punkt där man frågar sig
-Varför håller jag på med allt det här jag är ju ändå inte lycklig? Det blir ju bara en tomhet av att göra saker och ting för att visa andra. Det är ett väldigt bra tillfälle att ge sig in och jobba med oss. Det är först när man gör saker för en själv som de faktiskt på riktigt betyder någonting för andra. Det innebär också att människor kan fokusera mycket mer på kvalitén i det de gör hellre än att fokusera på det ekonomiska perspektivet. Det är en egenskap som de flesta har som arbetar med oss. Att de brinner för att göra det bästa de kan för sin egen skull och därmed också för alla andra. Dessutom så är det väl som i alla företag, att man behöver folk som är väldigt duktiga med mycket talang.

Finns det något recept på framgång?
Ja, ett jättesvårt koncept som jag kan sammanfatta i en väldigt enkel mening: Var nöjd med det du har. Otroligt kraftfullt. Det fungerar alltid. Om du är glad och nöjd med det du har så är du så framgångsrik som du kan vara. Då är du lycklig omedelbart. Den största utmaningen är att faktiskt se det som man har och vara otroligt glad för det så blir man omedelbart oändligt lycklig.

Av Annette Emmoth

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.