Xátiva glömmer aldrig historien

Xátiva glömmer aldrig historien

alt

Vill Du använda ett par sommardagar till att besöka en av Spaniens mest upplevelserika regioner? Då är Valencia med Ciudad de las Artes y las Ciencias ett självklart måste. Men använd också en dag till att besöka slottet i Xátiva, där Du nästan kan känna historiens vingslag. Borgen kallas för fängelsecell och ett konstverk som hänger upp och ner berättar om områdets blodiga historik, som en av Valenciaregionens viktigaste städer.

I den sydliga delen av Valencia provinsen ligger Xátiva, som genom tiderna har kämpat om statusen som Valenciaregionens viktigaste stad, tillsammans med Valencia och Orihuela. Xátiva är belägen i en dal som gör att klimatet där är förhållandevis kallt på vintern och väldigt varmt på sommaren, Xátiva kan då ha de högsta temperaturerna i regionen, till och med i hela Spanien.

Mercedes logo
Xátiva blev grundat av ibererna och staden växte under den grekiska och feniciska perioden. Ursprungligen var stadens slott iberiskt och romerskt, men största delen av den bevarade muren och tornen har islamiskt eller gotiskt ursprung. Under romerska imperiet blev staden kallad Saetabis och hade en tretaggad logo som påminner om Mercedes logo. Staden fick hedersnamnet Augusta till ära av den romerska kejsaren. Under en senare period härskade muslimerna över staden, men då Kung Jaime I erövrade staden gav han den sitt nuvarande namn, Xátiva.
Jaime I regerade över staden från slottet på toppen av berget. Han använde också borgen som stadsfängelse. När Du går runt överst i slottet kan Du se det 1 meter höga valvet som utgör en besvärlig ingång till en kall och mörk fängelsecell.
I mörkret kan Du nästan känna hur fångarna suttit och frusit om vintern i det fuktiga rummet som fungerade som fängelsecell från slutet av 1200-talet till mitten på 1500-talet.
Här satt kungen av Mallorca, Jaime IV, samt en rad grevar, baroner, adelsmän och munkar fängslade. Xátiva har också fostrat två påvar som var födda i staden. Den ene var Calixto III som var påve från 1455 och fram till sin död i Rom 1458. Den andre var Alejandro VI som var påve från 1492 och fram till sin död i Rom 1503. Bägge påvarna kom från den valencianska Borgiafamiljen, som hade stor makt i slutet av 1400-talet.

Brände ner byn
Under de spanska krigen i början av 1700-talet kämpade invånarna i Xátiva sida vid sida med ärkehertigen Carlos i kampen mot kung Filip V. Borgen kunde dessvärre inte motstå kungens tunga artilleri, som gav slottet stora skador under angreppen.
Filip V firade segern med att tända eld på staden som stod i lågor under 8 dagar.

alt
Stadens kvinnor och barn som befann sig i San Fransiscokyrkan blev dödade under en massaker.
Besöker Du Museo Municipal de l´Almodi i staden kan Du se ett porträtt av Filip V som hänger upp och ned. Det var museets chef som 1940 hängde målningen upp och ner som en symbolisk hämnd mot kungen. Så har målningen hängt hela tiden sedan dess, till spott och spe. Museet är stängt på måndagar men öppet de andra fyra vardagarna i veckan.
Slottet har blivit svårt skadat och träffat av flera bombardemang under krigen, samt led ytterligare skada under jordbävningen 1748.

I bil eller till fots
Du kan gå upp till borgen på sick-sack-vägen eller slå dig en väg fram genom buskaget om du är smidig. Annars kan Du välja att köra upp till borgen och använda krafterna till att gå runt inne i borgen, som ligger 300 meter över havet.
En molnfri dag kan Du se Valencia i horisonten, på knappt 60 kilometers avstånd.
Här kan Du också svagt skymta några stora pelare som är de största kranarna i hamnen i Valencia.
Kyrkklockan i slottet har blivit använd till lite av varje. Den ringde när väktarna skulle skifta vakt. Eller när det var fara å färde, även till och med för att informera de lokala bönderna om när de behövde vattna sina åkrar.

Efter en vandring i borgen med massor av andlig kost, kan Du som en passande avslutning unna dig en god middag på en av restaurangerna i staden.
Det finns flera restauranger och konditorier att välja mellan, inte minst i centrum av den stora allén där de höga träden bildar en vacker inramning av huvudgatan.

alt
 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.