Mötet mellan människan och naturen

Mötet mellan människan och naturen

alt

Man måste inte vara en flåshurtig naturmänniska för att uppleva storslagen natur. Det behöver inte heller innebära blytung ryggsäck, skoskav och frystorkad mat. Om man gör som spanjorerna och lär sig att det ska vara behagligt att njuta av naturupplevelser kan vem som helst ta del av Andalusiens enorma naturprakt.

Om man saknar den svenska naturen kan man i Andalusien hitta det snarlika, men också det helt annorlunda. Andalusien har en fantastisk natur. För att få ett grepp om det unika och storslagna används begrepp som det enda i Europa, största i Europa och bland Europas högsta och bästa.

Andalusien är lika stort som Götaland men med helt andra höjd- och klimatskillnader. På en halvtimmes bildfärd tar man sig från en solig badstrand till bergsmassiv högre än Kebnekaise. På samma resa upplever man upp till 10 -15 graders skillnader och förflyttas mellan olika klimatzoner.

20 procent av Andalusien är skyddat naturområde med 24 national- och naturparker. Totalt rör det sig om 1 417 319 hektar mark och är utan konkurrens den största naturskyddade ytan i Spanien. Regionen Kastilien och León kommer därefter med 291 310 hektar, vilket är en avsevärd skillnad.
Naturen anses vara så specifik i Andalusien att sex parker klassats av UNESCO som biosfärreservat. Det är ett internationellt program som är till för att skydda kulturlandskap som är skapade av människan. I Sverige finns två biosfärreservat och i hela Spanien finns 36, vilket gör Spanien till det tredje landet i världen i antal biosfärområden. Bara USA och Sovjet har fler.
National- och naturparkerna är flitigt besökta i Andalusien. Det är bara i Katalonien som parkerna har fler besökare.

I samtliga national- och naturparker i Andalusien står mötet mellan människan och naturen i fokus. Förutom att skydda miljön har också parkerna en uppgift att värna om arkitektur, traditioner och hantverk som är typiska för landskapet. Därför kombineras naturskyddet med rekreation där vem som helst ska kunna ta del av parkernas unika miljöer. Man kan bli förvånad över att det finns så många hotell, restauranger, barer och campingplatser mitt inne i parkerna.

Men spanjorerna har en annorlunda syn på naturen. Enslighet och tystnad är något man kan stå ut med i högst några timmar. Ut och vandra i skog och mark tillhör inte det allmänna folknöjet. En förklaring är att det inte finns någon allemansrätt och under vissa månader om året är det för varmt för långa vandringar. Istället ser man naturen som något man ska njuta av. Och njuta gör man i sällskap med släkt och vänner där tyngdpunkten ligger på det sociala planet. Långa sittningar med mycket mat i en naturskön miljö är ett spansk sätt att uppleva naturen på.

alt

Men för den som vill vara aktiv i parkerna finns det otaliga möjligheter att vandra, bergsklättra, paddla, vindsurfa, caving, hang gliding, mountainbike, rida etc. I så gott som alla parker kan man hyra cykel eller häst. För den som är intresserad av att studera miljön lite närmare finns det lika stora möjligheter till fågelskådningen, arkeologiska, botaniska och geologiska exkursioner.

Det är en stor skillnad mellan naturslagen i parkerna. I norra Andalusien finns en av Europas största naturparker Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas. Här får man inte missa att äta vildsvin eller hjort som serveras på alla restauranger. 20 mil söder ut finns det kända Sierra Nevada som mitt i nationalparken har en av världens 10 högst rankade skidorter. Så här nära solen kan man inte komma någonstans i Europa och samtidigt åka skidor. Det är den högsta bergskedjan i Europa efter Alperna, med de höga topparna Mulhacen 3482 och Veleta 3392.

alt

Reser man ytterligare 15 mil i sydostlig riktning kommer man till Medelhavet och Almería där Europas enda öken finns och helt orörda sandstränder. Området är skyddat genom naturparken Cabo de Gata, vilket inkluderar ett marint skydd, och är ett eldorado för dykare.

Beger man sig 45 mil bort mot den sydvästliga delen av Andalusien kommer man till Atlantkusten och Cádíz. Här finns nationalparken Doñana som är Europas viktigaste våtmarksreservat med tre olika ekosystem. Den är nu också upptagen i UNESCO: världsarvslista. Nationalparken är unik på grund av sitt geografiska läge. Det ligger vid mynning av floden Gualdalquivir och på gränsen mellan Medelhavet och Atlantkusten. Här passerar så gott som alla europeiska flyttfåglar under hösten och våren. Över 300 olika fågelarter har observerats i nationalparken.

Faunan i Andalusien skiljer sig en hel del från övriga Europa. Det finns bland annat en stor mängd olika reptiler, den utrotningshotade mungon och iberiska lokatten och en mångfald av rovfåglar som inte annars finns i Europa. Det är en maffig upplevelse att stå vid foten av ett av de höga bergen och se rovfåglarna kasta sig ut för stupen för att få luft under vingarna. Är det måntro en av gamfalkarna eller kanske den sällsynta spanska kejsarörnen?

Andalusiens national- och naturparker

Naturpark är den status som följer efter nationalpark.
Kartan finns i www.andalucíanatural.com.

1. Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas
2. Despeñaperros
3. Sierra de Andújar
4. Sierra Mágina
5. Sierra de Cardeña y Montoro
6. Sierra de Hornachuelos
7. Sierra Norte
8. Sierra de Aracena y Picos de Aroche
9. Entorno de Doñana
10. Bahía de Cádiz
11. La Breña y Marismas de Barbate
12. El Estrecho
13. Los Alcornocales
14. Sierra de Grazalema
15. Sierra de las Nieves
16. Montes de Málaga
17. Sierras Subbéticas
18. Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama
19. Sierra de Huétor
20. Sierra Nevada
21. Sierra de Baza
22. Cabo de Gata-Níjar
23. Sierra María – Los Vélez
24. Sierra de Castril

alt

 

Av Elswig Patriksson

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.