Verksamhetsprofil Shop Cristina – Skospecialist som ser till att skorna passar

Verksamhetsprofil Shop Cristina - Skospecialist som ser till att skorna passar


Det hela började med Christine Strannes egna personliga upplevelser av den då revolutionerande MBT-skon. Men aldrig hade Christine och hennes man Jannich kunnat tro att de en dag skulle äga en skobutik på Costa del Sol som specialiserat sig på balansskor.

Egen erfarenhet satte fart på sakerna
Christine har i hela sitt liv lidit av hypermobil led. Det betyder att lederna är lösa och ger efter speciellt vid stor belastning. För Christine har det betytt många stukade fötter, till och med 14 dagar innan hennes eget bröllop. Men hon har också lärt sig något av situationen. Hon har alltid hållit på med gymnastik och läst allt från böcker till medicinska skrifter om kroppens funktioner och om hur man lever bäst, inte bara med hypermobil led utan också med problem som härrör knän, höfter, rygg, fötter, etc.
Då den schweiziska MBT-skon kom 1998 var Christine en av de första att sticka fötterna i ett par. Hon kände snabbt hur hennes kropp hittade sin riktiga balanspunkt och hur belastningen på kroppen minskade. Upplevelsen med skorna var så stark att hon beslutade sig för att bli återförsäljare av MBT-skon. Efter sin utbildning till MBT-instruktör, började Christine sin försäljning hemifrån, men hon upptäckte snart att det fanns många människor på kusten som liksom hon själv hade problem med kroppen och försäljningen av skor tog fart. Men hon hamnade i ett dilemma för skorna borde ju egentligen säljas i en skoaffär där folk kunde komma in och prova de olika modellerna. Samtidigt skulle hon också kunna ha ett större lager och erbjuda fler modeller och reducera leveranstiden.

Från hemförsäljning till affär
Butiken i Fuengirola öppnade 2006, och det visade sig snart att det var mycket lättare att ge den personliga servicen som kunderna önskade och var i behov av. Genom att ständigt hålla sig á jour med de senaste trenderna och modellerna, fick Christine en stor kundkrets. Kundernas feedback har också hjälpt Christine att alltid erbjuda rätt skor. Idag består kundkretsen av allt från skandinaver till engelsmän och spanjorer och gemensamt för denna internationella kundkrets, är att de inte bara köper skor i Christines affär en gång, utan åtskilliga gånger.

Personlig service är ett måste
För Christine är personlig service det viktigaste.
"Jag skulle kunna sälja skor till Gud och alla människor, men om jag säljer ett par skor som inte passar eller avhjälper kundens särskilda behov, har jag inte gjort ett tillräckligt bra arbete. Jag vet av egen erfarenhet hur viktigt det är att de skor man går i ska vara korrekta. Jag har själv prövat alla modellerna här i affären och herrmodellerna får Jannich lov att pröva. Kundernas feedback är mycket viktig för mig, så jag kan hjälpa dem med att hitta skon som passar bäst och lindra problemen," berättar Christine.

Ständig utveckling av balansskorna
För ungefär ett år sedan kom ett helt nytt märke av balansskor på marknaden, som är utvecklade i Tyskland. Christine, som vid det här tillfället bara sålde MBT-skor i sin affär, stötte på den nya tyska balansskon Chung Shi på en shoppingtur på Harrods i London. Hon hade aldrig tidigare hört talas om namnet, men var tvungen att prova dem. Så hon hoppade i ett par och sprang genom Harrods till de andra kundernas stora nöje.
"Upplevelsen var helt fantastisk. Jag kände på en gång vilken skillnad det var mellan Chung Shi-skorna och MBT-skon, som jag normalt gick i. En av de stora skillnaderna var att med Chung Shi-skon behövde jag att inte tänka på om jag gick rätt. Det ordnade skon automatisk. Och man kände hur musklerna aktiverades”, erinrar sig Christine.
När hon kom tillbaka till Spanien började Christine med detsamma att undersöka möjligheten att få Chung Shi-märket i sitt sortiment. Samtidigt beställde hon ett par som hon prövade och hennes första upplevelse av skorna upprepade sig. Hon beställde flera modeller som både Jannich och hon prövade. Kort därefter fick de första modellerna plats på hyllorna i affären.

Kunderna ska få det bästa på marknaden
Christine kunde nu erbjuda sina kunder två olika märken, men snart upptäckte hon att allt fler var intresserade av Chung Shi-skorna.
"Skillnaden mellan de två balansskorna är att man med MBT-skon faktisk kan gå snett utan att själv vara medveten om det. Om man inte sätter hälen i marken först utan istället sätter hela foten i marken kan MBT-skon faktiskt belasta både knä, höfter och rygg. Chung Shi-skon är byggd på så sätt att det inte är möjligt att gå fel. Konstruktionen är nämligen gjort så att man alltid sätter i hälen först innan man vippar över på främre delen av foten och man får en rullade gång. Gångteknik är bra för hela kroppen, eftersom människan är byggd för vara aktiv och använda sina muskler. När vi gör det på rätt sätt upplever de flesta att smärta och fysiska problem minskar”, fortsätter Christine.
Försäljningen av Chung Shi skon växte snabbare än väntat, och snart fanns det mest Chung Shi-modeller i butiken. Därför tog Jannich och Christine beslutet att koncentrera sig på Chung Shi och sluta med försäljningen av MBT. Därmed är det inte sagt att affären inte kan ta fram en sko av MBT-typ med runda sulor om en kund skulle vara intresserade av det. Chung Shi har gjort en modell som har samma form som MBT, dock i en något lättare och mindre instabil version. Chung Shi, som är marknadsledande inom balansskorna, är i ständig utveckling och kan idag erbjuda så många olika modeller att de flestas behov kan tillgodoses.
"Det är viktigt för mig att kunna erbjuda mina kunder det bästa på marknaden, och därför tog vi beslutet om att stoppa försäljningen av MBT-skon. Dessutom har Chung Shi-skorna en modernare design som också tilltalar unga människor, och därmed försvinner ryktet om att balansskorna bara är till för äldre människor med olika åkommor. Chung Shi kan nämligen fås som både sportsko, vandrarsko, stövlar och sandaler."

 Ökad kunskap om balansskon
Christine och Jannichs affär är den enda på kusten som säljer Chung Shi-skorna. Förutom att sälja skor i affären går en stor del av Jannichs arbeta ut på att presentera skon för läkare och sjukgymnaster, vars intresse för balansskon har ökat enormt.
"Våra kunder är en bra blandning av personer som gärna vill träna kroppen och förebygga i stället för att behöva bota senare. Flera kunder har blivit rekommenderade våra skor av läkare eller sjukgymnaster. Vi har också kunder som vill ha ett par balansskor för att avhjälpa en eller flera problem eller besvär. Kort sagt, våra kunder har många olika behov, och Chung Shi erbjuder skon som kan täcka de flestas behov, vilket allt fler läkare och sjukgymnaster nu är medvetna om."
I övrigt deltar Christine och Jannich på olika mässor och ger föreläsningar och demonstrationer för klubbar och föreningar.
"Det enda sättet vi kan göra detta på, är att hela tiden följa med i de senaste trenderna och nyheterna inom balansskorna. Även om vi har ett nära samarbete med Chung Shi, och har stort förtroende för deras sko, säljer vi aldrig ett par utan att vi själva har prövat dem," försäkrar så väl Christine som Jannich.

Shop Cristina
c/ Maestra A. Aspiazu 18
29640 Fuengirola
Tel 952 462 444

 

Av Louise Kathrine Pedersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.