En dag med Anna Billqvist – Radio Solymar

En dag med Anna Billqvist - Radio Solymar

 

"Jag är en nyfiken person som vill ta reda på saker om omvärlden”, säger Anna Billqvist, den välkända radiorösten på Radio Solymar.
Varje vardag mellan klockan 15.00 – 16.00 sänder Solymar på svenska och Anna hör vi alla dagar utom fredagar då hennes kollega Anna Berntsson är programledare.
"Det är ungefär 20 minuter med nyheter, båda spanska och svenska. Resten av sändningstiden tar vi upp ämnen som är kopplade både till Spanien samt Sverige, men alltid med ett svenskt perspektiv. Det kan handla om kultur, hälsa, debatter, aktuella händelser eller intressanta personer på kusten."
Radio Solymar gjorde sitt första program 1988 och är därmed Spaniens äldsta utländska radioprogram. Sedan 2007 har de sina lokaler Fuengirola och från den 1 september i år sänder de på en ny frekvens, Radio Mijas FM107,7.
"Tyvärr har vårt upptagningsområde minskat sedan vi bytte frekvens. Vi täcker inte längre hela Costa del Sol. Men vi finns på internet och våra program ligger uppe två veckor efter sändning”, säger Anna.

Inte prata för fort
Anna Billqvist har bott hela sitt vuxna liv i Spanien och är utbildad översättare, svenska-spanska. Innan hon började på radion 2007 levde hon ett helspanskt liv, tillsammans med sin spanske man och son. Men precis som så många andra svenskar har hon också haft en blogg.
"För min del var bloggandet ett sätt att hitta tillbaka till svenskan. Jag upptäckte att jag tappat en del av språket som att hitta de rätta nyanserna och orden."
Att arbeta som programledare i radio var inte något hon hade planerat.
"Jag hade varit gäst här några gånger och bland annat pratat om spanska traditioner. Sen slumpande det sig så att den tidigare programledaren skulle sluta och hon tyckte jag skulle passa som radiopratare."
Som vi alla vet har en del personer lätt för att prata medan andra får tunghäfta när de ser en mikrofon.
"Det första jag fick lära mig var att inte prata så fort, vilket jag gärna gör. När man pratar i radio kan man nästan aldrig tala för långsamt. När man tror man göra det pratar man oftast rätt. Sen måste man också lära sig att under ett samtal inte bekräfta med ord. I vanliga fall säger vi småord, som jaha, precis eller just det, för att uppmuntra eller visa att man är med i samtalet. I radio får man vara tyst och istället jobba med kroppsspråket."

Sköter sändningen själv
Studion som Solymar sänder från är liten och det känns väldigt intimt.
"Den här studion är mycket bättre än de vi hade tidigare. Här sitter vi, jag och mina gäster, nära varandra och det gör att samtalen flyter mycket lättare. Miljön är viktig för att få gästerna att slappna av."
Men Anna är inte bara programledare utan också radiotekniker. Hon sitter framför mixerbordet, dataskärmar och telefoner och sköter hela sändningen själv.
"Det är inte alltid vi har direktsändning. Ibland är vissa inslag förinspelade då våra gäster kan ha svårt för att medverka när vi har vår sändningstid. Det händer då och då att de jag ska intervjua är nervösa, inte vill prata i direktsändning eller att ämnet är svårt och jobbigt. Då är det bättre att spela in det och sedan klippa ihop det."

Vill du lyssna på Radio Solymar via internet gå in på deras hemsida www.svenska.radiosolymar.es.

Fakta om Anna Billqvist:

Född: Lund, 1969
Stjärntecken: Lejon
Familj: Spansk man och nioårig son
Hobby: Resor, natur, litteratur, kultur, språk och arkeologi
Roligaste du någonsin gjort: Det senaste var idén jag fick att bila upp till Sverige och tillbaka i min lilla “tjejbil”, med lätt packning och min son som enda sällskap. Det var inte ett dugg jobbigt, utan bara jättekul.
Favoritmat: Ett bord fullt av skaldjur: vieiras, conchas finas, coquinas, búsanos, cigalas m.m.


Min dag

07.00 Väckarklockan ringer, jag gör mig en kopp kaffe med mjölk, går ut på takterrassen och tittar på soluppgången över havet och båtarna som glider förbi. Sedan tar jag en snabbtitt på nyhetssidorna på internet för att se vad som har hänt i världen.

08.00 Resten av familjen vaknar, jag duschar, klär på mig och fixar frukost.

09.00 Jag ger mig iväg mot jobbet och och på vägen lämnar jag av sonen i skolan. Ett par trafikstockningar och långsamma köer hinner jag alltid med.

10.00 Vid den här tiden brukar jag komma till arbetet, som ligger i köpcentret Centro Idea. Det första jag gör är att kolla mailen. Efter det vet man aldrig vad som kommer att hända under dagen. Klockan tre börjar jag sända och dagens inslag är alltid planerade. Jag producerar reklaminslag, ser vilka utställningar och evenemang som kan vara intressanta, gör telefonintervjuer, planerar kommande program, ringer och mailar, tar emot telefonsamtal eller besök från lyssnare, klipper intervjuer och inslag och skickar material till vår webbmaster. Har något hänt i närheten, som olyckor, bränder eller översvämningar, försöker jag få tag på ögonvittnen som kan berätta något per telefon.

12:00 Tittar på de spanska nyheterna som min chef har valt ut för dagen. Jag väljer själv ut nyheterna från Sverige och utlandet.

13.00 Smiter upp på bistron och väljer några tapas och kanske kaffe och kanellbullar, pudding eller tårta. Sen får jag skäll av mina chefer för att jag äter så onyttigt…

14.00 Spelar in ekot, skriver ut mina papper och slänger ett sista öga på nyheterna på nätet.

14.30 Så här dags brukar livegästerna dyka upp, om jag har några. Om det är första gången de är på radion förklarar jag hur allt fungerar.

15:00 On air. Det danska programmet är slut och det svenska kopplas in. Vi sänder en timmes koncentrerat program, med nyheter och information och ett temainslag varje dag.

16.00 Nu är min arbetsdag slut men jag stannar ibland kvar en stund för att ringa samtal eller göra intervjuer med folk som bara är lediga kvällstid.

17.00 Hämtar sonen från skolan. Det blir alltid en pratstund med andra föräldrar och ibland följer något annat barn med hem.

18.00 Mellanmål. Sen blir det tvätt och disk för min del.

19.00 Hjälper sonen med läxan. Det är verkligen inte det lättaste, men jag lär mig mycket själv också.

20.00 Hinner med lite basket eller bordtennis med sonen ute på gården innan det är dags att börja laga mat.

21.00 Middag och sedan blir det lite TV-tittande eller en stund vid datorn innan läggdags.

 

Några snabba med Anna:

Hur ser en perfekt ledig dag ut för dig?
Jag vandrar gärna i bergen med familjen och har picknick under ett träd. Det finns så många fina platser med fantastisk utsikt här i närheten.
Men så här på hösten skulle jag hellre åka till någon stor stad helt ensam, promenera omkring på vackra gator och titta på julskyltningen. Ta en god kopp kaffe och läsa tidningen på ett café, kanske äta lunch med några vänner på en tapasbar. Sedan mysa med familjen hemma.

Hur tror du man ska göra för att uppnå sina drömmar?
Jag känner mig inte så lockad av att uppnå drömmar. Det verkar ha blivit ett modeuttryck i Sverige. Just nu verkar alla i min ålder vilja försörja sig på författarskap eller silversmide, och det kan ju knappast vara möjligt? För egen del tar jag mer dagen som den kommer och försöker ta vara på de tillfällen som livet erbjuder. Saker blir ändå sällan som man har tänkt sig.

Håller du fast vid svenska traditioner här i Spanien?
För mig hör de svenska traditionerna ihop med svensk natur, stämningen och vädret. Jag firar gärna svenska traditioner i Sverige och då vill jag äta gås och svartsoppa i ett korsvirkeshus, med svarta åkrar och nakna pilträd utanför fönstret. Eller julafton i det svenska mörkret med tända julstjärnor i alla fönster.

Saknar du något från Sverige?
Familj och vänner samt att ha naturen runt knuten. Ibland lite skånsk humor och ironi, och den svenska kreativiteten.

 

Av Elswig Patriksson

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.