Ett besök i Granadas vetenskapscenter, Parque de las Ciencias

 

Ta en hel dag på dig bara för att se Parque de las Ciencias i Granada. Centret, som har en yta på över 70.000 m², är en stor vetenskaplig och utbildande lekplats för alla, oavsett kön och ålder.

Eftersom vi gärna vill undvika den värsta rusningstrafiken, startar vi en tidig morgon, den 154 km långa och vackra resan till Granada.
Parque de las Ciencias är lyckligtvis lätt att hitta med sina stora, vita och mycket moderna byggnader, men det är först när man kommer in genom porten som det går upp för en hur stort vetenskapscentret egentligen är.
Vid informationsdisken blir vi utrustade med en bunt broschyrer och besked om att det finns mer information att få på vägen.

Vi börjar i planetariet
Här ser vi en film eller närmare bestämt ett 35 minuter långt bildspel, som informerar oss om månen och dess olika faser. Om man har varit en ivrig besökare på Cosmonova i Stockholm, bör man nog skruva ner förväntningarna lite.
Planetariet bjuder också på en intressant utställning där det är möjligt att leka med ett gyroskop, se jordens rotation med hjälp av en pendel, testa luftens krafter samt leka med ljud och ljus.

Vidare till rovfåglarna
Rovfåglar är det många som intresserade av och det ser man tydligt när alla platserna på läktaren snabbt blir fyllda vid "flygplatsen" för Parque de las Ciencias rovfåglar. Och imponerande är det, när de stora rovfåglarna susar över huvudet på en, fångar köttbitar i luften och när en falk i en störtdykning kan komma upp i 320 km/t. Efter showen kan man se fågelutställningen där det också är möjligt att tala med falktämjarna.

Upp i observationstornet
En bra sätt att få en överblick över parken är att ta sig upp i det 50 meter höga observationstornet. Det finns trappor (176 steget) för de mest entusiastiska, men också en hiss.
Från toppen av tornet är det en fantastisk utsikt ut över Granada, bergen och själva parken med sina 27.000 m² stora utomhus areal, som erbjuder lek med vatten, botanisk utställning och labyrint, tropiskt fjärilshus och mycket annat.
Nederst i observationstornet finns en utställning med olika världsberömda torn såsom Eiffeltornet och Big Ben.

Det tropiska fjärilshuset
20 olika fjärilsarter, bl.a. en av världens största med en vingbredd på 12 cm, i ett tropiskt klimat med växter, fiskar och sköldpaddor är något helt unikt och också det enda av sitt slag i södra Spanien.
Här visas fjärilarnas livscykel och huset är en liten oas mitt i parken.

Resa genom kroppen
I den här utställningen finns det vetenskapliga tester man själv kan prova på, röra, se och lyssna till. Bland annat testade vi hur många liter vatten vi har i vår kropp, fick det termograferat och på sätt och vis tog vi en tur i vetenskapens namn.

Besöka Darwin
År 2009 skulle Charles Robert Darwin ha fyllt 200 år. Samtidig är det 150 år sedan utgivningen av den revolutionerande boken "Arternas ursprung".
Av den anledningen har Parque de las Ciencias gjort en utställning och workshop om hans arbeten och teorier.

Vilda djur och kryp
Vi ser uppstoppade djur – zebror, lejon, tigrar, vildsvin, renar och springbock – och vi lär oss samtidig hur man stoppar upp ett djur för att få det så naturtroget som möjligt.
Besöket avslutas med en utställning om giftiga djur. Här är allt från maneter och fiskar till långhåriga spindlar och ormar – den ena mer giftig än den andra, bl.a. den västafrikanska Gaboonhuggormen som dödar flera människor än något annat djur i Afrika. De små söta grodorna i gula och blå färger är mycket giftiga. Den gula pilgiftsgrodan är så giftig att den kan döda upp till 10 människor eller 10 000 möss.

Fakta om Parque de las Ciencias
Parken invigdes 1995 och har sedan dess expanderat från 9.500m² till 74.700m².
Den har totalt kostat 72.771.000 euro att bygga. Den senaste byggnaden blev färdig 2008.
Parken har årligen cirka 450.000 besökare.
Det finns ett stort parkeringsgarage under centret.
All information finns tillgänglig på spanska, en del också på engelska.
www.parqueciencias.com

Öppettider
Måndagar: stängt
Tisdag – lördag: 10.00 – 19.00
Söndagar och skollov: 10.00 – 15.00
Stängt på lokala och nationella helgdagar
 

Av Trine Castella Nielsen Foto: Helle Larsen och Trine Castella Nielsen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.