En Suecos stora, oumbärliga adventskalender

En Suecos stora, oumbärliga adventskalender

 

 

Vi hjälper dig med att skynda på tiden fram till den stora dagen.

1 december
Det var första söndagen i advent den 29 november, men vem bryr sig om sådana bagateller. Tänd du det första ljuset idag. Alternativt första gången man tänder kalenderljuset.

2 december
Skicka härliga varma tofflor till Moster Anna. Det kan fortfarande hinna komma fram innan julafton – detsamma gäller världens minsta radiostyrda helikopter eller en golfbana till toaletten. Checka www.julklapparna.nu.

3 december
Frukost på sängen mitt i veckan? Överraska din sambo med en stor frukost, inklusive ägg och bacon och färskpressad juice.
Chefen förlåter säkert om du kommer för sent till arbetet, det är ju jul. Snart.

4 december
Gör din egen julsnaps – beundran från familj och vänner är gränslös. Köp sprit och massor av spännande julkryddor i mercadon eller följ annars receptet på www.julmaten.se.

5 december
Investera innan årsskiftet – det är sista chansen att spara lite innan du ska göra självdeklarationen inför nästa år. Pensionsbesparingar är fortfarande avdragsgilla.

6 december
Día de la Constitución – Spanien firar sin grundlag, så vifta med din spanska flagga på trottoarkanten.

7 december
Lek svensk vinterdag. Efter en lång frukost, (det är ju ”klämdag”, många spanjorer är lediga idag) drar du för gardinerna ordentligt, sätter på sprinklern i trädgården (regnväder) och ser eller återser först hela Gudfader trilogin och därefter alla Indiana Jones. Finns det fortfarande tid kvar innan sängdags rekommenderas Die Hard trilogin. Alternativt kan samtliga avsnitt av Vita Huset rekommenderas. Du har garanterat energi nästa morgon.

8 december
Den här tisdagen är det helgdag i hela Spanien. Carpe diem – utnyttja dagen till en utflykt – kör till en liten by som du aldrig tidigare har besökt.

9 december
Berätta en hemlighet. Berätta för din sambo en hemlighet du har legat och ruvat på under flera år. Det kan vara en lättnad. Eller också kommer du på varför så många bor ensamma. Glöm inte att det är idag man ska lägga lutfisken iblöt!!

10 december
Ännu inte på Facebook? Ingen tid att spilla, miljoner finns där redan. Ett fräscht och oförpliktande sätt att hålla kontakt med vänner och familj – och kanske hitta gamla bekanta man annars sedan länge hade glömt bort. En liten varning, att ”facebooka” kan lätt bli beroende framkallande. Se www.facebook.com.

11 december
Idag är det den 345:e dagen på året i den gregorianska kalendern. Då är det nationell helgdag i Burkina Faso, men det kan vi ju vara likgiltiga inför. Använd den här dagen till att glädja dig över att du bor i Spanien.

12 december
Det är bara 12 dagar till jul. Fira det med att skämma bort dig själv. En Spa vistelse eller en kryssning finns det kanske inte tid för, men ett besök hos den lokala massören eller en tur till El Corte Inglés, är väl inte heller att förakta.

13 december
Lucia firas – en unik svensk företeelse. Även om du bor i Spanien, så gör dagen till en fest i alla fall.

14 december
Köp ett paket nötgrytbitar och massor av rotfrukter. Lägg allt i en gryta tillsammans med vatten, buljong och kryddor, låt det småputtra i timmar. Njut det med ett stycke gott bröd till.

15 december
Är några av de julklappar du köpt (för du har köpt dem nu) inslagna i tråkigt papper, så riv av det och gör eget julpapper av några tidningar, sätt på en jättestor rosett och ett fint handskrivet kort.

16 december
Ring eller e-posta en person som du inte haft kontakt med på länge. Berätta om ditt liv som det är just nu – det ger ämne till eftertanke för dig – och mottagaren.

17 december
Idag är inte bara en torsdag vilken som helst. Utan det är den enda torsdagen den 17 december 2009 någonsin och i all evighet. Därför: skäm bort dig med ett härligt bad, massera din kropp med en god lotion (och ja, det kan män också göra), gör din favoritdrink och slå dig ned i soffan med en god bok.

18 december
Låt julstämningen breda ut sig. Köp en säck apelsiner – hos en av torghandlarna eller i en supermarket som Mercadona, där de fås för en femma – sätt nejlikor i apelsinerna. Kan eventuellt hålla barnen sysselsatta i flera dagar.

19 december
Gläd dig, gläd dig, för nu är det snart jul. Tänk så långt tillbaka du kan och återupplev en "gammal" jul – gå på julupplevelserna i dina minnen. Ett par glas glögg kan passande förtäras i detta sammanhang.

20 december
Sista söndagen i advent. Tänd det sista ljuset, resterna kan läggas i den öppna spisen.

21 december
Fotografera ditt hem, ditt djur eller din sambo i en trevlig julstämning och sänd bilden ihop med en julhälsning på e-mail. Det är i alla fall för sent att skicka julkort med posten, även om Correos kanske påstår något annat.

22 december
Har du glömt klapparna till familjen i Sverige? Interflora kan rädda dig ur knipan. Se www.interflora.se.

23 december
Gå en promenad på minst en timme och säg hola, hej eller le mot alla du möter. Det krävs så lite och betyder så mycket.

24 december
Den stora dagen har inträffat. Det är nu tid för att gå helt upp i barndomen och är det inte fantastiskt, att man oavsett ålder kan låta sig entusiasmeras? Låt barnet i dig släppas lös den här dagen och se om du kan öppna ett paket i förtid utan att bli upptäckt.

P.S. Skulle du trots allt ha glömt att köpa klappar till någon i familjen, så kom ihåg att man kan hitta spännande julklappar på bensinstationerna; bratwurst på burk, porrtidningar, smörjolja, wunderbaums – listan är oändlig.

 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.