Vad vet spanjorerna om Sverige?

Vad vet spanjorerna om Sverige?

Kyla vad gäller såväl vädret som svenskarna själva och blonda människor så långt ögat kan nå? Är det en typisk bild som spanjorer har av oss svenskar? Det är åtminstone vad jag ofta har fått höra och då inte bara här på Solkusten utan i olika delar av Spanien. I förra numret av ”En Sueco” berättade jag om mina spanska jobbarkompisar, som efter flera månader på samma arbetsplats som jag, fortfarande inte kunde förstå att jag kom från ”Suecia” och inte från ”Suiza”.

I januarinumret av ”En Sueco” undersökte jag vad svenskar i Sverige vet om Spanien. Jag frågade sex slumpvis utvalda svenskar om vad de kände till om EU:s femte största land. Resultatet var, med något enstaka undantag, skrämmande. De flesta kunde inte nämna någon känd spanjor och verkade inte tänka på att Spanien faktiskt är mer än Madrid och Solkusten. Många hade också bilden av spanjorerna som ett lättsamt och lyckligt folk.

I detta nummer bestämde jag mig för att i stället utröna vad spanjorer vet om Sverige och svenskar. Fastän många spanjorer här på solkusten lever sida vid sida med oss, visade sig kunskaperna vara ungefär lika dåliga som svenskarnas om Spanien. Man kan dock fråga sig om de tillfrågade i båda grupperna skulle veta mer om Grekland, Tjeckien eller sina grannar Portugal respektive Norge? Jag vet inte, men jag skulle faktiskt inte tro det.
Stereotyper har alltid existerat och det kommer att förbli så, så länge folk inte har ett brinnande intresse för att ta reda på vad som döljer sig bakom fördomarna. Problemet är väl ofta just detta. Folk bryr sig inte. De tycker sig ha bättre saker för sig än att plugga fakta om andra EU-länder. Kanske skulle det behövas en rejäl satsning. En informationskampanj om samtliga EU-länder kanske skulle medföra att svenskar skulle kunna få fler associationer än ”sol” till Spanien och spanjorer fler än ”kyla” till Sverige.
Och vilka vet minst? Svenskarna om Spanien eller spanjorerna om Sverige? Läs förra numrets artikel samt denna och avgör själv.

Fernando Pestana 44 år, ingenjör

Vad vet du om Sverige?
Ingenting, jag vet verkligen ingenting…

Hmm, vet du var Sverige ligger på kartan?
Ja, ungefär, i norra Europa

Vet du vad huvudstaden heter då?
Nej

Kan du komma på något annat?
Jo, jag vet att det är ett väldigt rent. Till skillnad från Spanien är det nog mer seriöst också, här är allt lite på skämt. Jag gillar sådana där seriösa länder.

Hur tror du att svenskarna är jämfört med spanjorerna?
Jag vet förstås inte, men den bild jag har av svenskar är att de är mer allvarliga och inte lika öppna som spanjorer.

Känner du till några kända svenskar?
Ja, Björn Borg.

Vet du att många svenskar bor här på Solkusten?
Ja, jag antar det, men jag har aldrig pratat med några och jag kan inte engelska.

Vad tänker du om vädret i Sverige?
Att det är mycket kallare förstås. I december och januari brukar det komma en svensk familj med två barn och bo grannar med mig. De badar i poolen på vintern, det skulle aldrig jag eller någon annan spanjor göra.

Rocío Caeeasco Ramos, 24 år, studerar

Vet du något om Sverige?
Att det är kallt, det är väl det. (skratt) Och att det ligger i norra Europa.

Kan du nämna några städer?
Nej… Men jag känner till att ni har någon orange häst…

Hmm… tänker du på dalahästen?
Ja, jag har en. Jag fick den från en svensk, jag satt barnvakt åt hans barn.

Du känner inga andra svenskar här?
Nej, och jag ser ingen skillnad på om någon är svensk, dansk eller engelsman men jag vet att det finns många.

Känner du till några kända svenskar?
Ja… en musikgrupp… Roxette. Mannen som jag fick dalahästen av spelade trummor i Roxette. (Min egen kommentar, kan detta stämma?)

Abba då?
Jaha, är de svenskar, det hade jag ingen aning om.

Känner du till att nobelpriset delas ut varje år i Sverige?
Jaha, jag känner förstås till nobelpriset men jag hade ingen aning om att det var svenskt.

Hur tror du att svenskar är?
Jag tror att de är trevliga och de bryr sig om djur, här behandlar man djur dåligt

Vad skiljer svenskar från spanjorer?
Svenskar är nog mer reserverade, kanske kyligare.

Elena Bernal 35 år, bibliotekarie

Vad tänker du på när jag säger Sverige?
Jag tänker på ett land i norra Europa som jag tror är mer utvecklat än Medelhavsländerna.

På vilket sätt?
Jag tror att svenskar i regel är med bildade än spanjorer. De värnar nog mer om kultur också och har bättre bibliotek till exempel.

Du vet säkert att det bor många svenskar här?
Ja, det kommer till exempel en svensk kvinna till biblioteket där jag jobbar varje dag. Hon använder internet och frågar efter böcker på engelska. Annars är de flesta utlänningarna som kommer hit finländare.

Känner du till några svenska författare?
Stig Larsson är väldigt populär, precis som alla andra här har jag också läst ”Milleniumserien”. Alla Stieg Larssons böcker är utlånade och reserverade. Jag känner också till Åsa Larssons ”Aurora Boreal”.

Jag har hört att Mankell är populär här, stämmer det. Och Jan Guillou?
Mankell, just det ja, han är också populär och alla hans böcker är utlånade. Jan Guillou har vi också.

Astrid Lindgren då?
Hon som skrivit Pippi? Den gick på tv när jag var liten. Men jag har inte läst något av henne

Miguel Àngel Pedraza Trenaz, 34 år, försäljare

Vad är det första du tänker på när jag säger Sverige?
Att det är kallt…

Känner du några svenskar?
Ja, Lars, en pojkvän till en kompis. Och så känner jag Malin som jobbar på samma företag som jag. Men jag vet att det finns en massa svenskar här, de har ju en egen skola och allt.

Tycker att du att svenskarna här är integrerade?
Ja, mer än många andra.

Hur tror du att det är att bo Sverige?
Tjaa, jag tror att det finns många fördelar. Det sägs att man tjänar väldigt bra, bättre än här i alla fall. Men jag antar att det är dyrare också.

Känner du till några kända svenskar?
Ja, fotbollspelare som Ibrahimovic och Larsson.

Visste du att Sverige är det tredje exportlandet i världen vad gäller musik?
Nej, men jag visste att ni har en hel del. Jag tycker att Roxette är bra.

Visste du att nobelpriset är svenskt?
Ja, Svenska Akademin känner jag till

Vet du något om svensk politik?
Nej, eller jo, att de har högst BNP per capita i Europa. Levnadsstandarden i Stockholm är väldigt hög. På grund av vädret gäller det tyvärr bara i sex månader. Det blir väl mörkt klockan fyra på vintern?

Klockan tre… Hur tror du att det påverkar livet?
Folk håller sig nog mer inomhus. Men jag antar att man vänjer sig och att man år ut ändå.

Hur tror du att svenskarna är?
Arbetsamma och kyligare än spanjorer, men jag tror att de blir öppnare när de kommer hit. När de flyttar tillbaka till Sverige blir de som vanligt igen. Men personlighetsförändringen beror nog mycket på vädret.

Trinidad Monoayo Moreno, 32 år, farmaceut

Vad vet du om Sverige?
Jag blandar alltid ihop Sverige och Schweiz… Men det är väl Sverige som ligger i norra Europa och gränsar till Norge?

Ja, du är knappast den enda spanjoren som blandar ihop de två länderna… Vet du vad huvudstaden heter eller känner du till några andra städer?
Ja, Stockholm. Men jag kan inga andra städer.

Känner du några svenskar som bor här?
Nja, jag har inga svenska vänner, men jag har många svenska klienter på apoteket där jag jobbar.

Visste du att det är den svenska premiärministern som är ordförande i EU i år och vet du vad han heter?
Ja det visste jag, men jag vet inte vad han heter eller hur han ser ut.

Några andra kända svenskar?
Nej.

Zlatan kanske?
Ibrahimovic, just det ja.

Hur tror du att svenskarnas personlighet är?
Jag antar att de är ganska öppna, alla som jag träffar på jobbet är trevliga i alla fall

Känner du någon spanjor som har varit i Sverige?
Hmm, nej.

Tycker du att svenskarna här är integrerade?
Ja, de jag har träffat är väldigt integrerade, särskilt om man jämför med engelsmännen.

Vad tänker du om vädret i Sverige, hur varmt tror du att det kan bli på sommaren?
Riktigt kallt, det blir väl högst 20 grader?

Louis Trabajo, 49 år, för tillfället arbetssökande

Vet du något om Sverige?
Nej ingenting, nästan ingenting, jag vet att det är ett land i Norden eller hur?

Vet du vad huvudstaden heter?
Nej.

Klimatet?
Kallt.

Känner du någon som har varit där då?
Nej

Några kända svenskar kanske?
Nej… men just det, jag vet att svenskarna var de första turisterna som kom till Spanien, de åkte till Torremolinos.

Ja, det kommer fortfarande en massa svenskar hit. Känner du några?
Nej, men jag vet att det finns massor, de har en egen skola också.

Har du någonsin pratat med en svensk någon gång?
Nej, det här är första gången.

Några sporter? Björn Borg kanske?
Björn Borg spelar tennis va?

Hur tror du att svenskarna är?
Jag tror att de är bra och skötsamma människor, sociala och sympatiska.

På vilket sätt skiljer de sig från spanjorer?
Svenskarna är nog kyligare, spanjorer är väldigt öppna. Jag kom på en till sak om svenskar… nästan alla svenskor är snygga…

Juan Miguel Rodríguez Gómez, 39 år, jurist

Vad har du för relation till Sverige?
Jag bodde där i cirka sju år.

Oj, berätta! Hur kommer det sig?
Jag träffade min fru, som är svenska, i Cadiz för 15 år sedan. Inte långt därefter flyttade jag till Stockholm och bodde där i några månader. Jag studerade på universitet då, så jag var tvungen att åka tillbaka till Spanien. År 1999 flyttade jag tillbaka till Sverige och bodde där till 2005.

Vad tyckte du om Sverige?
Jag trivdes jättebra. Det är klart, till en början kändes det lite som antropologi att lära känna landet, kulturen och språket. Därefter tror jag att jag anpassade mig ganska bra.

Hur tycker du att svenskarna skiljer sig från spanjorer?
Jag tycker i princip inte att det finns särskilt stora skillnader. Det är klart att Sverige har en lite annorlunda kultur än Spanien men människorna är ganska lika.

Livsstilen då?
Den skiljer sig förstås mellan de två länderna, men det beror på att klimatet är annorlunda. Man har till exempel olika arbetstider och träffas inte lika mycket ute. Men det är inte människorna som skiljer sig åt, livsstilen påverkas av klimatet. Sedan är traditionerna förstås annorlunda.

Firade du alla svenska högtider?
Ja, genom min fru hamnade jag i en ganska typisk svensk medelklassfamilj så jag har fått möjlighet att ta del av den svenska kulturen fullt ut. De firade verkligen allt så jag har firat jul, påsk, midsommar, gått på kräftskivor, alla helgons dag, första advent, andra advent och så vidare…

Har du läst några svenska författare som du tycker är riktigt bra?
Ja, Jonas Gardell, Strindberg och Selma Lagerlöf.

När jag har intervjuat svenskar om Spanien och spanjorer som Sverige har det visar sig att kunskaperna är väldigt dåliga… Vad tror du att det beror på?
Det var något nytt för mig. Jag skulle säga att det har funnits en relation mellan Sverige och Spanien sedan 1600-talet. Jag tror att svenskar kan mer om Spanien än tvärtom, svenskar reser mycket. Jag känner också många spanjorer i Sverige som flyttat dit på grund av sin partner. Spanjorer åker till Sverige på semester eller för att studera i större utsträckning idag än tidigare. Här på solkusten är folk dessutom vana vid svenskar. Jag tror att det finns en stark relation mellan Sverige och Spanien och känner inte alls igen bilden av att kunskaperna skulle vara så dåliga.

Av Matilda Shayn

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.