Skandinaviska Turistkyrkan i Fuengirola – platsen där skandinaver träffas

Skandinaviska Turistkyrkan i Fuengirola - platsen där skandinaver träffas

På strandpromenaden i Fuengirola ligger Skandinaviska Turistkyrkan. Det är många som har gått förbi och undrat vad det är för kyrka.
"Det är en skandinavisk ekumenisk församling och en fristående registrerad kyrka i Spanien”, säger pastor Bernt Nordström som arbetar i kyrkan. "Kyrkan har ingenting med övriga turistkyrkor att göra även om namnen är lika."
Till skillnad från Svenska kyrkan är den Skandinaviska Turistkyrkan en ekumenisk församling som innebär att man inte har fasta trossatser men man bekänner en kristen tro med inriktning på evangeliet. Församlingsmedlemmarna kommer från olika kyrkor som har samlats under ett och samma tak.

Stor gemenskap
"Vi vänder oss till alla nordbor som förstår skandinaviska och det blir i första hand svenskar, danskar och norrmän. Vi varvar också språken i gudstjänsten. Även om jag predikar på svenska så sjunger vi mycket på norska. Vi har två olika sångböcker, en på svenska och en på norska. Det är en tonvikt på de båda språken för att flertalet av våra medlemmar kommer från Sverige och Norge."
Att det är en kyrka med stor öppenhet och förmåga att arbeta över gränserna förstår man också då medlemmar kommer från olika trossamfund.
"Vi har ju i grund och botten samma tro även om det finns skillnader. Kyrkan ska vara till för alla och inte ett slutet sällskap. Våra predikningar har en mer frikyrklig prägling och naturligtvis präglas mina predikningar av att jag är pingstvän. Tidigare har vi exempelvis haft vi en pastor som var från frälsningsarmén. Kyrkan försöker också variera så att pastorn kommer från olika skandinaviska länder”, säger han och förklarar också skillnaden på pastor och präst.
"Det är bara inom Svenska kyrkan man blir prästvigd och får kalla sig präst."

Pingstkyrkan och Hela Människan
Bernt Nordström är född och uppvuxen i Sundsvall och utbildade sig till teleingenjör. Som ung gick han med i Pingstkyrkan, först som frivillig och även som solist i Kjell Lönnås kammarkör. Efter hand blev det kyrkliga engagemanget allt starkare och Bernt gick på bibelstudier och studerade teologi ett år i USA. Han har sedan 35-årsåldern arbetat i församlingens tjänst i bland annat Värnamo, Botkyrka och Järfälla.
"Men sen gjorde jag ett avbrott och arbetade drygt tio år med Hela Människan och Ria-byrån i Järfälla. Ria står för Rådgivning I Alkoholfrågor, som sedan blev en del av Hela Människan. Det är en ekumenisk organisation som arbetar på uppdrag av kyrkorna att bedriva socialt arbete på kristen grund. Jag arbetade med ett behandlingshem för drog- och alkoholmissbrukare som bland annat hade fyra vårdboende, dagcentral och natthärbärge."
Bernt, som i år blir 70 år, har varit på Costa del sol i 1,5 år och hans kontrakt går ut våren 2011.
"Efter det att jag gick i pension fick jag möjligheten att arbeta som pastor i Skandinaviska Turistkyrkan. Jag hade inte varit här tidigare och jag är mycket positivt överraskad av Fuengirola och Costa del Sol. Det är inte en ren turistort utan fortfarande väldigt spanskt även om det finns många skandinaver och engelsmän här."

Sång och musik betyder mycket
Den Skandinaviska Turistkyrkan har funnits sedan 1977. Idag arbetar man med omsorgen inom församlingen och har inte så mycket socialt utåtriktat arbete utanför församlingen, men man försöker ställa upp så mycket det går.
"Under vårterminen i Svenska skolan finns det två s.k. "kamratstödjare" från Sverige, som kommit hit via vår kyrka och som arbetar helt frivilligt i skolan. Vi hjälper också till att ekonomiskt stödja det norska paret Borghild och Eddie som arbetar med hemlösa och utslagna i Marbellaområdet."
Kyrkan får ingen ekonomisk hjälp eller bidrag, utan lever helt och hållet på gåvor och kollekt från gudstjänsterna. Själva kyrkolokalen används också av andra kyrkor.
"På söndagarna är det holländska reformerta kyrkan, en helfinsk församling och engelska evangeliska kyrkan som använder vår lokal. Sen försöker vi ha gudtjänstsamarbete med andra kyrkor. Jag har exempelvis varit i den engelska och predikat och jag hoppas att vi kan få min engelska motsvarighet att predika i vår kyrka och då med tolk såklart."
Återigen kommer vi in på det där att arbeta och samverka över gränserna. Flera av kyrkans besökare är med i Svenska kyrkan men besöker Turistkyrkan när kyrkan har aktiviteter som den andra kyrkan inte har, och vice versa.
"Alla söndagar året om, men undantag för sommarmånaderna, har vi allsångskvällar. Då är det fullt i kyrkan. Vi har också en sångledare, Berno Hallström, som leder vår kör och musikerna i vårt husband."

Vill du komma i kontakt med Skandinaviska Turistkyrkan gå in www.turistkyrkan.info

Av Elswig Patriksson

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.