Mike Izon – en massör som kan sin sak

Mike Izon - en massör som kan sin sak

Michael Izon, kallad Mike, tar emot på sin klinik som ligger bredvid pro-shopen på Miraflores Golf Academy. Han småpratar trevligt medan jag tar av mig kappan. Därefter ställer han en rad relevanta frågor om mitt hälsotillstånd och undrar vad som fått mig till att kontakta honom. Jag förklarar att jag generellt känner mig bra, men att jag har några besvärliga myoser, (muskelknutor) i min vänstra skuldra/vänster sida av nacken. Jag är mycket uppmärksam på hur jag sitter vid mitt skrivbord på dagen, i soffan på kvällen och i min säng ligger en superbra madrass. Jag gör regelbundet yoga, samt stretchar ut både före och efter träningen. Alltså känner jag mig rätt "i form" just nu. Mike menar att spänningarna kan bero på stress, vilket jag direkt förnekar med ett: Jag är i varje fall inte stressad. Jag har mycket att göra och det gillar jag.
"Stress är inte nödvändigtvis något negativt", säger Mike. "Det är nyttigt att få en adrenalinkick och det är bra att du är upptagen med att göra något som gör dig glad – men det måste finnas en balans. Helt enkelt: Om du stressar till exempel fem timmar i veckan ska det finnas motsvarande 100% avslappad egentid. Gör du nu din del av arbetet här hos mig, nämligen slappnar av medan jag masserar dig, så har du i alla fall en och en halv timme hemma på det kontot".

Vetenskap, teknik och mystik
Michael läste biokemi och marinbiologi på universitetet i England under 80-talet, innan han drog ut i världen för att dels uppleva och dels dyka. De följande 17-18 åren tillbringade han i Indien, Nepal, Tibet, Kina, Sri Lanka, Thailand, Australien och Nya Zeeland, där han förutom att ha glädje av sin marinbiologiska utbildning under vattnet också tog tag i fysiologin, som han hade med sig från biokemin.
"I Asien hittar man de allra bästa lärarna inom massage och jag har utbildat mig inom i stort sett alla områdets grenar. Efter flera års studier och inspiration från de stora mästarna utvecklar man efterhand sin egen teknik. Min specialitet är rörlighet i leder och djupmassage, varvid spända muskler kan lösgöras så att blodgenomströmningen förbättras och syre och näringsämnen tillförs vävnaden.
Utöver den mekaniska delen av massagen påverkas kroppen också till att producera endorfin som är kroppens eget smärtstillande och avslappnande medel. Så massagen har inverkan både på det fysiska och mentala välbefinnandet.
Det finns en instinkt i oss alla att gnida på en öm skuldra eller en värkande nacke, och huvudvärk, ömhet, smärta, sömnbesvär, spänningar och stress kan alltsammans lindras med ett enda instrument – våra händer. Och de här två (Mike lyfter sina händer) har varit med hela resan – jag har diplom i 14 olika terapiformer, är utbildad lärare i reiki, shiatsu och i fyra typer av massageteknik. Jag är även näringsexpert, för nio år sedan när jag under en period flyttade tillbaka till England, tog jag en treårig utbildning till fysioterapeut".

Fusionsmassage

Mike kombinerar flera av de tekniker han har studerat – och kallar det han utför på mig för fusionsmassage. Det tycker jag låter bra, så efter att jag lovat honom att säga till om jag inte ligger 100% bekvämt på britsen, om näsan kliar eller armen sover (varför har ingen massör någonsin sagt det till mig tidigare? Några gånger och då med helt fel hänsyn, har jag legat på en del massagebritsar och önskat att den annars så behagliga behandlingen snart skulle vara slut, därför att jag legat obekvämt), överlämnar jag mig till en och en halv timmes sagolik massage med fokus på skuldror och nacke. Behandlingen går på djupet, det känner jag, men det gör inte ont. Jag berättade för Mike att New Age musik har en inverkan på mig som är helt diametralt motsatt den tilltänkta, så därför spelar han någon trevlig indisk musik i stället och säger, som han lovat, ingenting. Härligt, för hur ska man kunna slappna av om man samtidigt ska berätta om och vart man ska åka på semestern, varför man flyttade till Spanien, hur man lärt sig att tala ordentlig spanska och andra typiska behandlingsfrågor?
Efter massagen känner jag mig lätt i huvudet, lite hög, men kroppen är helt avslappnad. Jag sover som en baby på natten och märker inte något av mina myoser under veckan efter massagen. Mike rekommenderar att jag kommer en gång i veckan under en månads tid och sedan kanske en gång var eller varannan månad framöver. "Så ska vi kanske kunna hålla problemet borta", tror han.

Indisk huvudmassage
Jag har provat det tidigare och gillade det till fullo, men när jag upplever Mikes version så är det först nu jag känner en riktig indisk huvudmassage.
Indisk huvudmassage är en massageform som under många år utövats i Asien, speciellt i Indien. Huvudmassage arbetar med cirkulationssystemet för att förbättra blodgenomströmningen, avhjälper spända och ömma muskler och är en otrolig terapi för mental aktivitet och koncentration. Den djupa avslappningen ger ny energi, vitalitet och kreativitet.
Massagen utförs utanpå kläderna medan kunden sitter på en stol. Huvudbotten, ansikte, axlar, nacke, övre delen av ryggen och armarna masseras.
Mike har lärt massagetekniken av en de stora mästarna, Narendra Mehta, som på 70-talet förde behandlingsformen till Europa.
"I flera tusen år har man använt huvudmassage i Indien i samband med hårvård. Kvinnorna fick massage med olja för att stärka håret och för doftens skull medan barberaren använde det som en extra service när han gick hem till kunderna för att klippa och raka – och det var också från frisörbranschen som Mehta fann inspirationen till sin teknik".
Narendra Mehta har varit blind från barnsben men är trots det utbildad osteopat, fysioterapeut och massör. Han studerade i England och fann det märkligt att huvudmassage inte var en del av utbildningen. Mehta reste tillbaka till Indien för att undersöka olika tekniker och upptäckte att varje frisör hade sin helt egna teknik som utvecklats under generationer. På grund av blindheten var Mehtas övriga sinnen mer skärpta, han utvecklade snart en behandlingsform som eliminerade en lång rad problem hos klienterna – inte bara huvudet utan också nacke, skuldror och överarmar. Mehta har utvecklat sin teknik ytterligare under åren och den inkluderar nu en lätt ansikts- och öronmassage som är till för att balansera energierna.
Och wow, vad det är skönt. Bara en halv timme i stolen och jag känner mig som en ny människa. Då Mike inte använder olja till huvudmassage kan jag åka direkt tillbaka till kontoret med frisyren intakt och med massor av ny energi och glad i hågen.

Miraflores Sports Massage & Beauty Centre
Michael Izon etablerade Miraflores Sports Massage & Beauty Centre för fyra år sedan.
"Som nämnt har jag rest i den stora världen under nästan hela mitt vuxna liv och ofta arbetade jag för en skål ris och tak över huvudet. Det har varit fantastiskt, men efter åren i London där jag utbildade mig till fysioterapeut, fick jag dels lust att ut och resa igen men även att slå mig ner på en fast plats. Och kombinationen av de två önskemål blev till en tillvaro som boende här i Mijas. Jag fick idén att en eller många av kustens golfbanor måste ha behov av en bra massör, delvis för att avhjälpa de idrottsskador som uppstår på golfbanan, men jag skulle också kunna erbjuda skönhetsbehandlingar etc. till de många golfänkor som rastlöst går runt och väntar medan männen spelar".
Mike har nu två kosmetologer anställda på kliniken.
"De är båda duktiga, självständiga och brinner för sitt yrke. De människor jag arbetar ihop med ska investera energi i projektet – annars fungerar det inte för mig". Genom att leva många år i Asien har Mike en gedigen människokunskap. "Det finns otrolig många tiggare i den delen av världen och det bör man lära sig att hantera. Att ignorera en annan människa är aldrig en lösning. I Indien gav jag alltid några rupies till de tiggare jag passerade, men en dag hade jag gått hemifrån utan min plånbok. För att understryka att jag verkligen inte hade pengar på mig vände jag ut och in på mina fickor och munken replikerade genom att erbjuda mig två av de rupies han hade i sin lilla skål. Den dagen glömmer jag aldrig – munken gav mig en av livets viktigaste lärdomar. Det är summan av viktiga upplevelser likt den här som gör en människa – och en behandlare. Jag använder allt jag har lärt mig när jag masserar. Massage är en dynamisk process, så varje klient får sin helt egna massageform. Och därför är det viktigt att vi får en pratstund tillsammans innan jag börjar. Jag hoppas också att det får klienten till att slappna av, för gör han/hon det, är 75% av arbetat faktiskt gjort", avslutar Mike, innan han gör klart för nästa klient som är en svensk golfspelare som lider av smärta nedåt baken och ena benet.

Av Helle Espensen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.