Mycket hundkunskap i Istán

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

I den lilla byn Istán bor Joy och Stefan Schander med sina två hundar. Så långt kan det låta som vilket svenskt par som helst, men till skillnad från de allra flesta är de båda hundtränare på elitnivå, med många års erfarenhet. Stefan har bland annat arbetat med att utbilda och träna tjänstehundar inom polisen och tullen, men också arbetat på uppdrag av FN och Securitas och med minhundar i Bosnien och Libanon. Innan de kom till Costa del Sol och Istán arbetade de under fyra år med hundutbildning i Tanzania.
"Att arbeta som hundtränare innebär till stor del att utbilda hundföraren, eller hundägaren, till att utbilda sin hund”, berättar Stefan.
En av de första som fick hjälp och utbildning av Joy och Stefan sedan de flyttade till Istán, är lokalpolisen Roberto Doña Naranjo med sin polishund Mayo, som är en Malinois.
"Jag skaffade hunden på eget initiativ och försökte själv lära mig hur jag skulle utbilda Mayo till bland annat att söka efter droger. Men som självlärd gjorde jag en del misstag som Joy och Stefan snabbt rättade till. Och nu tjänstgör hunden som polishund och vi håller nu också på att utbilda både mig och Mayo i skydd”, säger Roberto, som till skillnad från andra hundförare inom den spanska polisen har hunden boende hemma hos sig och inte på en hundgård.

Utbildning och kurser
Parets egna hundar blandrasen Knockout och Tessy, en Jack Russel, är utbildade inom drogsök, att leta efter narkotika.
"En del av vår verksamhet är att undervisa om droger och att man anlitar oss vid drogsök. Droger har blivit allt vanligare i vårt samhälle och i Spanien är det ett stort problem. Vi håller kurser och utbildningar om droger och deras vanligaste effekter. Vi vänder oss i första hand till elever, föräldrar och skolan" , berättar Joy. "Men vi arbetar också mycket med privatpersoner. Man kan anlita oss om man misstänker att det finns droger i hemmet. Våra narkotikahundar letar igenom hemmet och markerar var droger är gömda, eller har varit gömda. Men vi arbetar också på arbetsplatser och företag där man misstänker att det finns problem med droger."
"Men vi vänder oss också till vanliga hundägare på kusten och håller bland annat lydnadskurser. Just nu håller vi lydnadskurser i Elviria, och uppe i Istán har vi det vi kallar för walking obedience – promenadlydnad – som går ut på att kunna gå ordentligt med sin hund utan att den ska dra och slita i kopplet samtidigt som vi hittar på olika roliga övningar. Sen kan man alltid kontakta oss om man på ett eller annat sätt har problem med sin hund ."
Man har också kurser för barn, från 8-10 år, där man blandar lydnad med agility. En av deras elever, en pojke i Istán, har verkligen lärt sig mycket av Joy och Stefan.
"Kunskapen om hundar är inte så stor här och barnen lär sig att göra så som föräldrarna gör och många uppfostrar hundar med slag. Därför är det viktigt för oss att lära barnen hur man ska behandla en hund. Den här pojken har ”uppfostrat” hela sin familj till att bli en mönsterfamilj när det gäller hundar. Och nu håller han på med att utbilda hela Istán och han är redan smått känd i byn”, säger Stefan och skrattar.

Ingen hundras är bättre
Enligt Joy och Stefan är ingen hundras bättre än någon annan. Alla hundar är olika individer precis som vi människor.
"Det beror självklart på vad man ska ha hunden till och då är det storleken på hunden som är viktig. Alltför många hundraser är sönderavlade och långt ifrån sitt ursprung och blivit det man kallar för sällskapshundar. Så därför kan hundar som är mer nära sitt ursprung vara bättre rent fysiskt. I princip kan alla hundar bli narkotikahundar. Det är viktigt att hunden exempelvis är föremålsintresserad och social om den ska arbeta med människor”, förklarar Stefan.
Brister i kommunikationen är ett av de vanligaste problemen som hundägare har med sin hund. Ett sätt att komma runt problemet är att lära sig hundens språk.
"På våra kurser lär vi hundägare att prata med hunden på hundens språk. Förstår man hur hundar kommunicerar är det mycket lättare att också förstå sin hund. Har man en väldigt hoppig hund, en sådan som alltid ska hoppa upp och slicka i ansiktet för att hälsa, tar man bort intresset för att hoppa genom att hälsa på hunden när den står på alla fyra och mjukt stryka den längs med morrhåren runt nosen. Hälsningsceremonin motsvarar den som hundarna själva utför när de hälsar på varandra. Om man har en hund som lätt stressar upp sig ska man klappa den framtill på bringan med mjuka och lugna rörelser. Är hunden mer av den slöa typen hjälper det med att klappa den på sidan för att få upp ´stressen".

Hundar behöver kontinuerlig träning
Om hunden gör fel och inte gör som man säger är det inte hundens fel, utan hundägarens. Och lite grovt kan man säga att man får den hunden man förtjänar. Men ibland får man se upp med vad man köper för hund.
"Tyvärr finns det en del bluffmakare inom vår bransch också, och inte minst på Costa del Sol. Det gäller i första hand så kallade PPD-hundar – personal protection dogs. En del personer vill ha en skydds- och vakthund och köper färdigtränande hundar, vanligtvis från Storbritannien. Men efter några månader upptäcker hundköparna att hunden inte vaktar så bra och ibland nästan glömt vad den kunde. Vad hundköparen inte visste eller tänkte på var att alla hundar måste tränas kontinuerligt för att inte glömma bort vad den kan och någon sådan utbildning ingick inte i hundköpet”, förklarar Joy Schander. "När vi utbildar PPD-hundar är vi mycket noga med att följa upp med utbildning så att hunden håller samma klass hela tiden."
Det finns några klassiska frågor när det gäller narkotikahundar och som många undrar över, även om vi i de flesta fall vet att det bara är myter.
"Nej, hundar som tränas att söka efter narkotika får aldrig droger. Hur skulle det se ut om hundarna var narkomaner?" svarar Stefan och fortsätter. "Vi tränar narkotikahundarna med det vi kallar för ersättningsdroger, alltså ersättningar som luktar precis på samma sätt som olika typer av narkotika. Och nej, det går inte att gömma droger i vatten eller liknande i tron om att hunden inte hittar det, för det gör den."

Behöver du hjälp med din hund, vill du träna lydnad eller är du intresserad av att utbilda dig och din hund inom ett särskilt område, ta då kontakt med Joy och Stefan Schander på tel 686 369 358 eller joy.schander@gmail.com.

Vill du komma i kontakt med Joy och Stefan när det gäller information om droger och drogsök så gå in på www.jsm-snifferdogs.com.


"Alla hundar är olika individer precis som vi människor."


Bilder: 100 – 5072 Text: Lokalpolisen Roberto Doña Naranjo med sin polishund Mayo och Joy Schander med sina narkotikahundar Knockout och Tessy.

Av Elswig Patriksson

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco