Open de Andalucia de Golf 2010 Parador de Malaga de Golf 25-28 Mars

Open de Andalucia de Golf 2010 Parador de Malaga de Golf 25-28 Mars

Ja det lär bli ett trevligt arrangemang på Costa del Sols äldsta bana, ritad under överseende av konstruktör Harry Sephard Colt för att senare kompletteras av Tom Simson 1925. Förra årets vinnare Sören Kjeldsen gör väl att det kommer många danskar och ser om han kan försvara sin titel. Han vann sin titel på Real Club de Golf de Sevilla. Nu får han försöka försvara den på Real Club de Golf de Malaga. Tävlingen har inte kallats Andalucian Open hela tiden, tidigare hette den Turespaña Masters Open de Andalucia och har tidigare spelat flera gånger på ”Paradoren”. Vinnaren senast var hemma sonen Miguel Ángel Jiménez på smått fantastiska -24 (69-66-62-67= 264) året var 1999. Jag hade turen att gå med Jimenez då han gjorde sin 62 runda och det var bland det svettigaste jag sett. Parador är ju en hyffsat lång bana ca 6300 meter, dock inte om man jämför med alla nya banor som byggs idag, men är den samtidigt small på sina ställen kan den kännas otroligt lång !! Banan byggdes som sagt 1925 då enbart med 9 hål och var tänkt som en sommarbana för det engelska kungahuset. Med tiden byggdes banan ut till 18 hål för att idag inneha 27 hål. De sista 9 hålen invgdes i slutet av 1990 talet, blev väl aldrig någon riktig hit. Men ursprungligen är de riktigt utmanande och helst skall det blåsa en sådär 5-10 meter när man skall spela den, då blir det en utmaning.

Banan
Banan räknas som en links bana, vilket betyder att det går hål i direkt anslutning till havet, och skär du bollen med högerskruv tillräckligt mycket på en del hål hamnar du på stranden. En del av banan går inne bland det stora Eukalyptus träden som kantar fairway på flera hål, men även tallar eller pinjeträd som vi kan kalla dom, tar många bollar som hamnar lite snett utanför fairway. Under alla träden eller i alla fall på många ställen finns det sand och då menar jag inte de 80-tal bunkrar som finns runt greener och längs fairway, utan vanlig sand som troligvis kommer från den närbelägna beachen! Det gäller att spela smart på Parador och på en del ställen lägga upp för att kanske ha en kort pitch in. En del nya vattenhinder ligger fint placerade om man skulle att till exempel försöka nå greenen på ett slag, på något par 4 hål! Bra är som alltid att försöka ha koll på, var på greenen flaggan står, då det finns många luriga flaggplaceringar. Normalt är greenerna på Pardor lagom snabba men jag tror att på tävlingen kommer dom nog att ligga runt 13 på steepen vilket kan jämföras med att stå och putta på ett biljardbord. Förra gången tävlingen spelades, bad spelarna att man skulle vattna mer då dom på inspelet hade svårt att få bollarna att stanna på greenen. Passa nu på att gå och titta på denna fina tävling biljettförsäljningen har inte startat vi denna tidnings pressläggning men på sidan www.europeantourtickets.com finns det info om var och hur mycket dom kommer att kosta och jag tror det kommer att bli billigt om inte gratis.

Prispengar
Vinnaren får futtiga 166 660 €, tvåan 111 110 och sedan faller det med ett par 1000 lappar på varje placering ner till sista och 70 plats som får en check på 1 830 €. Detta är en av de lägsta pris summor på hela Europa touren, bara Portugal är pris summan mindre. Ja den är rent av så liten att den inte skulle räcka till apperence pengar för att få hit Tiger Woods. Men numer får han ju inte betalt för att spela några hål utan han får betala och det visar sig bli väldigt dyrt, men det är en annan historia som jag inte tänker gå in på här. Konstigt det här med golf, jag reflekterar bara så här att visst kan det vara tråkigt ibland att spela hemmabanan och man vill spela andra roliga banor, kanske större greener och lite mer vatten hinder, men man blir ju av med kulorna förlåt jag menar bollarna, och det kan bli dyrt . Nä tacka vet jag hemma banan där känner man sig säker man vet var man skal ligga … alltså placera bollarna för rätt inspel och man vet var flaggan står. Nog om detta.

Tidigare vinnare

De sista åren som tävlingen spelats har haft följande vinnare och du får här en liten presentation om var och en samt vilka jag tror kan bli s.k. runners up detta år.
2007 vann Lee Westwood eller huevo som spanjorerna kallar honom med sin bästa engelska! Tävlingen gick på Aloha och vinnar resultatet var -20 och detta gjorde att den då 34 årige Lee fick spela masters samma år.
2008 vann Thomas Levet på Aloha även han och Thomas har spelat hyfsat de första rundorna på europa touren detta år så han kommer att bli livsfarlig tror jag.
2009 vann så då Sören Kjeldsen på Real Club de Golf de Sevilla på -14.
2010 vinner och jag får tro något antingen Miguel Angel Jimenez och det för att han har vuxit upp på banan och kan den på sina fem fingrar och han visar ju fin form med vinst i Dubai i februari. Uppstickare då ja varför inte vår egen svenske Peter Gustavsson som tränar duktigt. Men även Fredrik Andersson Hed kanske vill vara med och slåss lite grann, han var ju inte så långt efter i New Delhi! Jag säger bara till er alla missa inte detta tillfälle att få se golf i yttersta världsklass.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.