Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Skidskador är en av de mest frekventa sportskador under vintersäsongen. Vanligt är att korsbandet är det som ryker i en krasch. Det framgår av bokslutet från det nationella registret för korsbandsoperationer. Här framgår det att 25 procent av de opererade kvinnorna fick sina korsbandsskador vid alpin skidåkning.

Tar man hänsyn till att det endast ar en liten del av befolkningen som åker skidor och att de flesta endast åker skidor en vecka om året, visar att det är en aktivitet med hög riskfaktor för en knäskada.
Det är därför stor idé att vara väl förberedd, innan man ger sig ut i pisten. T ex:
• Träna de muskler du skall använda vid skidåkning och träna din balans. Träningen skall påbörjas flera månader före skidsäsongens start.
• Var säker på att dina skidbindningar är riktigt inställda (och gör ”självtesten”).
• Åk alltid med kontroll
• Vila när du börjar känna trötthet i musklerna och i hjärnan
Genom att träna under månaderna fram till skidturen undviks i stor utsträckning de flesta överbelastningar av muskler och ledband och andra delar. Samtidigt förebygger träningen att skidturen stoppas p g a överbelastning/ömhet.
Det är möjligt att antingen få ett program via en fysioterapeut med genomgång av din fysiska status eller att se program på flera hemsidor och magasin. Nedanför redovisas ”Självtesten” som förebygger skador
p g a felinställda skidbindningar.

Den alpina skidbindingen har två säkerhetsuppgifter:
1. Att binda pjäxan till skidan så att den sitter fast och säkrar maximal manöverbarhet. Den ska inte lösa ut under normala skidåkningsbelastningar.
2. Att kunna släppa greppet om pjäxan. Bindingen skall lösa ut innan skidan blir en fara för skidåkaren.
Med självtesten har skidåkaren ett redskap att själv bestämma inställning på bindingen som tillgodoser båda funktioner på bästa möjliga sätt.

Självtesten
Knäskador med skadade ledband är den oftast förekommande allvarliga skidkada som främst sker p g a att skidbindningarna inte löser ut vid fall.
Om man gör en enkel test av skidbindningarna innan man tar skidliften, minskar man risken för en ledbandsskada i knäet.
Skidbindningen testas genom att kantställa skidan ut till sidan.
Vrid överkroppen motsatt med bägge stavar i snön och vrid inåt med all kraft. Om du precis kan vrida pjäxspetsen ur skidbindningen är den korrekt inställd.
Bakbindningen testas genom att du sätter skidan så långt tillbaka som möjligt. Båda skidstavarna skall sättas i snön framför dig.
Du skall nu med all din kraft nästan kunna dra pjäxans häl vid bakbindningen.
Du kan lätt justera skidbindningarna med en skruvmejsel.
 

Av Allan Larsen

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco