Marbella Design Academy

Marbella Design Academy

Helle Byrn och skolan – ”Go for it, never give up!”

Helle är ensam grundare av Marbella Design Academy, belägen i Monda, men som startades 1995 i Marbella.

Helle Byrn själv är utbildad inredningsarkitekt, med gedigen erfarenhet både som anställd och egen företagare, flyttade från Danmark till Spanien 1993 med idén om att hon ville bidra med en internationell designskola till Marbella. Så, 1995 startade hon Marbella Design Academy, då en liten skola, som med åren, och med stor viljekraft har växt till dagens Design Akademi. Men det har inte varit en dans på rosor, vägen kan snarare liknas vid en uppförsbacke med stora stenbumlingar som hon tvingats ta sig över.

För Helle är det viktigt att skolan är statligt erkänd. Det innebär bl.a. att utländska elever har rätt till studiebidrag från sitt hemland och rätt till ett studentvisum. Så 1998 skickade hon in ansökningshandlingarna till spanska undervisningsministeriet och väntade med spänning på svar. Men hon fick vänta, och hon fick vänta, tills det två år senare kom ett svar att, för att bli erkänd så måste hon bygga en ny skola, och med det följd en rad punkter som skulle uppfyllas. ”Oh God!” tänkte Helle, men det var hennes dröm och hon tänkte inte ge upp.

Efter mycket letande hittade hon, 2002, en tomt i Monda som passade. Nu kom nästa steg, att rita skolbyggnaden. Denna uppgift antog Helle själv, hon designade och ritade hela byggnaden och lämnade över den till en arkitekt, och 2003 godkändes det. Efter flera omgångar med dokument till och från myndigheter, byggnadsherrar, konstruktörer mm, uppgivenhet, envishet och målmedvetenhet, godkändes den färdiga byggnaden 2008 och tillslut, under 2009, fick Marbella Design Academy, som enda internationella designskola i Spanien, det statliga erkännandet. Och inte nog med det, samma år fick skolan ta emot Costa del Sols Business Award för att vara den bäst integrerade utländska verksamheten i Andalusien!

Idag, ett år senare sjuder skolan i Monda av liv. De har för stunden ca 70 elever från 33 olika länder, men till kursstart i september har de över 100 anmälningar och de har plats för ca 200-300 elever. Lärarstaben består av personer som alla är professionella inom sina områden.

Alla lektioner hålls på engelska och skolan ger kurser i inredningsdesign, inredningsdesign med möbel- och produktdesign, grafiskdesign, fashiondesign och webdesign. Kursstart sker hösttermin och vårtermin, och det ges även sommarkurser.

Helle säger själv att det var tur att hon inte kände till den krokiga vägen för att öppna en skola när hon började projektet. Hon arbetade hela tiden med tanken att ta ett steg i taget och fokusera på det problemet man har framför näsan och ingenting annat. Hon säger att det bästa rådet hon kan ge skolans elever är ”Go for it, never give up”, ”kör hårt, ge aldrig upp”, och vem är bättre exempel på detta än Helle Byrn själv!

 

Fashiondesign
Utbildningen är två år och leder till ” Diploma Higher Education in Fashion Design University level” vilket motsvarar en kandidatexamen inom ämnet.

Sharon Aldredc, skolans fashiondesign lärare

Sharon Aldredc – lärare med gedigen erfarenhet av fashiondesign
Sharon har i 25 år arbetat inom modeindustrin i England, där hon bl.a. har designat kläder för stora kända företag och arbetat som chefsdesigner, och hon har även mottagit hederspris inom mode. Hon har varit verksam som egenföretagare med två partners inom design och import, vari hon fortfarande är verksam, och de har nominerats och tilldelats priser för sitt goda arbete. 2003 flyttade hon till Spanien tillsammans med sin familj.

Arbetet på skolan tycker hon är roligt och idérikt. Hon uppmuntrar eleverna till att tänka stort, men också till att möta marknaden och efterfrågan, att man inom branschen måste ha en känsla för trender och ta ansvar. Trender som t.ex. organiska tyger och trådar växer och ansvar som att man inte köper in material som framställts med barnarbete eller under andra missgynnsamma förhållanden.

Hon är glad att få dela med sig av sina egna erfarenheter och se studenterna tänja sina egna gränser för vad man kan göra inom design, samtidigt som skolan ligger i sådan vacker och inspirerande miljö. Hon säger att omgivningen är viktig, det är ju därifrån man som designern hämtar mycket av sin inspiration, och det är ofta känslan som skapar. T.ex. kan en bild av Paris Operan inspirera till en romantisk, kvinnlig stil med lite mystik medans New Yorks nattliv inspirerat till någonting helt annat, det är bara fantasin som sätter gränserna.

Grundaren av Akademin, Helle Byrn

Guillermina Martel – student med stylistframtid
Guillermina är 21 år och har sina rötter i Frankrike och Belgien men har bott i Spanien i 8 år. Hon läser andra och sista året på skolans fashiondesign-linje. Hon kom i kontakt med designervärlden första gången när hon i samband med praktik i skolan, då hon reste på inköpsresa av tyger, med en vän till familjen till Afrika. Hon drömde då om att bli designer, men i och med att hon inte alls tycker om att sy så har hon idag tänkt om och vill inrikta sig på att bli stylist av hår, makeup och kläder. Hon trivs enormt bra i skolan och säger att det absolut bästa är att se resultaten av elevernas designarbeten, och innan hon springer iväg tillägger att Sharon (fashion design läraren) är den absolut bästa läraren hon någonsin har haft, och beskriver sig själv som kreativ och bestämd.

Sigurd Tvedt – student med designerdrömmar
Sigurd är 19 år, är svensk/ norsk, och läser första året på skolans fashiondesign-linje. Sigurd har alltid varit intresserad av design och när han hittade Marbella Design Academy på internet visste han att han ville hit, Spanien är inte okänt för honom då han har spenderat många somrar här. Han tycker att skolan är bra för att de får prova på så mycket ur modevärlden och att de har så bra lärare som stöttar och puschar. När han började på skolan ville han bli fashion stylist, men nu med allt han har lärt sig vill han bli designer. Han beskriver sig själv som unik, hårt jobbande och kreativ, och drömmarna tar honom till Paris när han är färdig med sin utbildning.

Se fashion design elevernas arbeten då de öppnar dörrarna för modevisning 2 juli

För mer information om skolan eller modevisningen, se: www.designschool.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.