Rösten bakom Boney M


Liz Mitchell är rösten och hjärtat bakom Boney M. En Sueco träffade den världskända sångerskan, som nu är ute med Boney M på sex månader lång världsturné, och som kommer till Fuengirola den 25 september.

Det var en ung Liz Mitchell, som då i januari 1976 tog flyget från London till Frankfurt. Ett par dagar tidigare hade hon blivit uppringd för ett gästuppträdande i en nystartad tysk grupp. Gruppen hette Boney M och bakom den stod den unga tyske producenten Frank Farian. Frank hade en idé om att skapa någonting nytt och med annorlunda musik, som skulle framföras av alldeles speciella sångare och dansare i en kvartett med tre mörka sångerskor och en dansare. Idén fick han redan tidigt under -75, men den tyske producenten kunde inte hitta personerna som han ville ha, så det hände inte så mycket med projektet då. För Liz del var det egentligen bara tal om ett tre dagars jobb. Efteråt så skulle hon tillbaka till London igen, där hon var sångerska i det talangfulla bandet The Les Humphries Singers. Men hon kom emellertid aldrig hem igen. För Frank Farian insåg redan vid första uppträdandet – som hölls på hans egen nattklubb – att han hade hittat henne, den sångerska som han så länge hade letat efter.

Boney M föddes
Liz fick ett ettårskontrakt med möjlighet till två års förlängning. ”Kontraktet var på tyska och jag förstod inte ett enda ord, men jag skrev under i alla fall för att jag gillade projektet och folket omkring det”, har Liz berättat i flera intervjuer, men samtidigt erkänt att hon nog borde ha låtit en advokat titta på det, innan hon skrev under – men det kommer vi tillbaka till senare. Efter att Liz skrivit under kontraktet, föll de andra bitarna snabbt på plats, och Frank Farian hade fått den kvartett som han länge hade drömt om; Liz Mitchell som sångerska ackompanjerad av Marcia Barratt och Maizie Williams samt den karismatiske Bobby Farrell som dansare. Därifrån gick det riktigt snabbt, för den tyska producenten hade redan alla låtarna, såsom ”Daddy Cool” och ”Sunny” på skrivbordet. Det första albumet släpptes redan samma år och året efter, 1977, släpptes nästa CD – eller LP som det hette på den tiden – som bl.a. innehöll hiten Ma Baker. Under 1978 släpptes skivan med de världskända låtarna ”Brown Girl in the Ring”, ”Rasputin” och inte minst ”Rivers of Babylon”, som fortfarande har sin plats i Guinness rekordbok som världens bäst säljande singel genom tiderna. Succén såg inget slut och fram till 1986 lanserade Boney M en ny platta nästan varje år, som for upp på världens hitlistor. Resultatet efter 10 år visade en försäljning på 105 miljoner skivor och singlar och Boney M skrevs in i historieböckerna som ett av historiens bäst säljande band.

Tjänade inga pengar
Men för gruppens fyra medlemmar var det inte guld och gröna skogar.”Vi älskade vårt jobb och musiken, och njöt i fulla drag av succén, men vi hade också våra inre konflikter. Det fanns mycket avundsjuka mellan oss, och Bobby Farrell uppförde sig så konstigt under en period att Frank Farian avskedade honom från gruppen. Han kom tillbaka året efter, men oron var stor, trots succén”, berätta Liz Mitchell, som ursprungligen kommer från Jamaica och fortsätter: ”Det var också mycket oro i och omkring Boney M då det kom fram att Bobby Farrells stämma till låten ’Daddy Cool’ var playback. Men det är sant. Rösten till ’Daddy Cool’ har alltid varit Frank Farians för Farrell kan inte sjunga. För oss var han bra som dansare, men sjunga kunde han inte. I slutändan tror jag inte att det skadade oss, men det bidrog nog till att skapa ännu mer mystik kring Boney M”, säger Liz Mitchell, som överraskande nog aldrig tjänade några stora pengar på sin succé. ”Det var verkligen inte vi som tjänade de stora pengarna på Boney M:s succé. Vi, fyra sångare och dansare, fick 50 000 D-mark var, av den gamla valutan, efter att den första skivan hade kommit ut. Vi bekostade själva våra scenkläder, transporter och annat. Den första stora checken fick vi två år senare, när singeln ’Rivers of Babylon’ hade sålt bättre än någon annan singel tidigare. Då fick vi 500 000 D-mark, men efter skatt och alla utgifter för resor, scenkläder osv. gav det mig 100 000 D-mark. Det råder inga tvivel om, att jag och de tre andra frontfigurerna borde ha säkrat oss mycket bättre, rent ekonomiskt, då våra kontrakt förnyades efter det första året, men det var helt andra tider då. Vi tillhörde alla flower-power generationen och allt med advokater, kontrakt och paragrafer låg långt bort från vår värld. Vi ville bara uppträda, ha det kul och motta applåderna från publiken, och när vi lämnade scenen var vi lyckliga. I stället var det vår producent, Frank Farian, skivbolaget, låtskrivarna och konsertarrangörerna som håvade in stålarna”, säger Liz Mitchell, som idag bara har ett leende till övers för sin och gruppens ekonomiska medvetenhet under 70 och 80-talen.

Gick solo
Efter 10 år med massor av succéer och interna stridigheter upplöstes Boney M, 1986, men bara för en kort period. Med stöd av Frank Farian gick Liz solo och fick den personliga framgången och erkännandet som hon aldrig fått i Boney M. Med albumet ”No One Will Force You” fick hon sitt sologenombrott 1988. Med sin personliga stil har hon vunnit stor respekt som sångerska och som låtskrivare, och är i dag en eftertraktad solist i hela Europa. Hennes senaste album kom ut 2005. Men hjärtat slår fortfarande för Boney M, och vid sidan av sin solokarriär har Boney M med Liz Mitchell i spetsen, sedan 1990, med jämna mellanrum varit på turné. ”Den här gången är vi på sex månaders världsturné. Vi är ett 18 man stort team, varav 12 av oss kan ses på scenen. Ungefär hälften av det gamla, det ursprungliga Boney M teamet, är samlade så det är ett rent nöje. Vi är på turné med en ny och innovativ show ”designad” av Frank Farian i bästa Boney M stil. Publiken får höra alla de stora hitsen, men med en energi och dynamik som de inte sett tidigare”, lovar den erfarna sångerskan, som inte tycks åldras. ”Vi är helt enkelt inte gamla. Kom ihåg att vi var purunga när det hela började tillbaka under -76. Idag är det flesta av oss mellan 58 och 60 år”, avslutar Liz Mitchell som ser fram emot Boney M:s första uppträdande någonsin på Costa del Sol.

 


Frank Farian
Efter en kortare karriär, utan större framgång, släpper Frank Farian, som egentligen heter Franz Reuther, sin karriär som soloartist för att i stället börja jobba som producent. Det har den unge tysken nämligen talang för. Utöver Boney M är Frank Farian mannen bakom Eruption, Milli Vanilli, Meat Loaf, FAR Corporation och många andra. Sedan Boney M:s sista LP, som kom 1986, har den tyska producenten släppt nästan 50 skivor, alla samlingsskivor och nya versioner av gamla Boney M hits. Nästan alla lanseringar har varit stora succéer. Till Boney M:s 30 års jubileum 2006 lanserade han Daddy Cool som musikal i Berlin och London och för närvarande arbetar han på ännu en samlings CD med hittills osläppt extramaterial av gruppen.

Kampen om namnet

Det finns idag flera grupper som kallar sig för Boney M, men originalet är Boney M med Liz Mitchell och Frank Farian. Striden om namnet beror på, att det aldrig blev patenterat. Som Liz säger: ”Boney M kom till mitt i en flower-power period och sådana saker som patent, det tänkte man inte på. Därför gick producenten Frank Farian, efter Boney M:s tillfälliga splittring under -86, igenom en rad utdragna rättsprocesser för att få rätten till namnet. Under tiden hade dock många haft god tid att utnyttja det guldkantade namnet. Bl.a. sångare och dansare, som genom åren hade gjort gästuppträdanden med gruppen, började kalla sig Boney M. Det hände också vid ett tillfälle att en falsk version av Boney M uppträdde på tjurfäktningsarenan i Estepona. ”Frank Farian har gett upp kampen mot de falska versionerna, för han hinner inte med en ny rättsprocess varje gång en falsk grupp uppträder utomlands. Jag själv rycker bara på axlarna åt dem”, säger Liz Mitchell, som kan förstå publikens förvirring.

Dansk arrangör
Det är danska Henrik Andersen från EventHuset, som står bakom konserten den 25 september kl. 22.00. ”Det är en ren tillfällighet, att vi har fått Boney M hit till stan. Gruppen fick en avbokning i Tyskland, precis när jag sprang på deras manager. Då Castillo Sohail samtidigt var ledigt så kunde det ju inte passa bättre”, säger Henrik och fortsätter: ”jag vågar satsa på Boney M för det är ett av historiens största band och de har aldrig uppträtt i Málaga provinsen tidigare”. Biljettförsäljningen har börjat bra och målet är att fylla borgen med 2000 festsugna människor.
Skitse af Castillo Sohail med stå/sittplatser


Biljetter:
Ståplats: 40 €
Sittplats: Nedre sektionen: 50 €, övre sektionen: 70 € (begränsat antal platser)
Här kan du köpa biljetter:
Fuengirola/Mijas: Vitamina (Centro Idea), Hair Inspiración (EuroMarket), UniOptica, Café Copenhagen, Café La Vida, Holger Danske, Karen & Martin, Favoritten, Casa Danesa,
Private Investment v/John Frank
Arroyo de la Miel: Frisör Kazzi
Torremolinos: DSS
Marbella: Handelsbanken
Torre del Mar: DSS + Muebles Piramides Puerto
Almuñecar: Café Rosa + Mette Owens

Boka online på: henrik@eventhuset.es
Info-linje tel. 670 63 57 86

Buss från Almuñecar, Nerja och Torre del Mar. Ring Mette Owens tel. 639 86 13 41

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.