Göran Rise har bjudit in En Sueco till urbanisationen La Zagaleta

Göran Rise har bjudit in En Sueco till urbanisationen La Zagaleta

”En dag 1973 flög Adnan Khashoggi över området i sin DC-9 tillsammans med dåvarande prins-en Fahd av Saudi Arabien. Fahd, som senare skulle bli kung, bestämde sig för att förvärva toppen av en kulle på nuvårande Golden Mile i Marbella, var han några år senare byggde det, som idag är känt som Casa Blanca, dvs. en kopia av Vita Huset. Khashoggi valde för sin del det område, som då var känt som ett jaktområde, Coto de Zagaleta.”

Den svenska advokaten Göran Rise har bjudit in oss till att besöka området, som idag är mest känt som bara La Zagaleta. Det breder ut sig över mer än 900 hektar, några 20 kilometer norr om Marbella mot Ronda, i kommunen Benahavís, och 450 meter över havet.
Om det inte varit för inbjudan hade vi inte varit välkomna in på området. Vaktkuren, vid den ena av de två infarter till området, är inte där bara för syns skull som många andra. Här står säkerhetsvakter, och innan jag får lov till att köra in, vill de veta vad jag har för ärende inne på området.
”Ah, el Sr. Rise, vale.” säger en av dem, samtidigt som han skriver ner mitt NIE-nummer.

Fasaner och hundar, hus här och där

Det är denna säkerhet och därmed den garanterade exklusiviteten, som har varit med och skapat myten kring La Zagaleta.
Sr. Rise möter mig vid infarten. Tillsammans kör vi genom området, där villor ligger utspridda på backarnas toppar och det är ingen tillfällighet, att man har valt att bygga villor just här. Det har kommit att bli en av Europas mest prestigefyllda urbanisationer.
Här är vackert och fridfullt. En värld för sig.
”Då Adnan Khashoggi köpte området fanns här omkring 7 000 fasaner, men även kronhjort, villsvin och andra djur, och det var verkligen ett naturskönt område”, berättar Göran Rise, medan vi kör uppför backen mot hans och hans frus hem.
”Tidigare hade vi bostad i Stockholm, Åhus och Nueva Andalucía, då vi nu för 12 år sedan beslöt oss för att skaffa en bostad och kom då att välja La Zagaleta”, fortsätter han, medan vi kör fram utanför hans hus. Den främre pation är byggd efter en patio i Alhambra, medan resten av huset är diskret och mycket smakfullt inrett.
”Tycker du om hundar?” frågar han, medan familjens två fyrbenta medlemmar i förväg har beslutat sig för att jag gör det. När vi tagit plats i skuggan, vid poolen, hoppar de två hundarna glatt upp på mig och slickar mig i ansiktet.
”Det är Cesar och Cleo”, säger Göran och fortsätter: ”De är en Rhodesian Ridgeback – från en kennel som heter Spirit of Ishtar.”

 

Grannar och en urbanisations motgångar
Från terrassen ser man ut över Sierra de Ronda, och under klara dagar ser man både Gibraltarklipp-an och Rifbergen i Afrika. Denna dag når värmediset också till La Zagaleta, och klippan och bergen kan bara anas. Huset däremot smälter naturligt in i den ännu otämjda omgivningen.
“I slutet på 80-tallet tvingades Adnan Khashoggi att lämna ifrån sig sitt residens och sålde Coto La Zagaleta på en offentlig auktion i 1990 i New York.
Ett svenskt bolag, Conata AB som hade stått bakom Los Arqueros i Benahavís, var också intresserade av att förvärva området”, berättar Göran vidare.
”Här finns idag omkring 250 hus. Planen är, att det ska byggas gott och väl 420 villor. Här bor också andra svenskar och några danska och norska familjer.

Heliport och uppstoppad leopard
Vi är återigen ute på La Zagaletas små och mycket backiga vägar. Göran stannar på toppen av en backe, som är en heliport.
”Jag har ännu inte provat att flyga varken hit eller härifrån i helikopter. Jag är medlem av Helicópteros Sanitarios, men hoppas för allt i världen, att det aldrig blir aktuellt”, ler Göran, som gärna vill ta tillfället i akt att klargöra, att han inte har tankar på att avveckla advokatfirman som bär hans namn.
”Ryktena har surrat, men även om jag är 69 år, har jag fortfarande stor glädje och tillfredsställelse med att lösa mina klienters problem och därfor kommer jag att fortsätta min advokatverksamhet
ytterligare flera år”, försäkrat han, medan han ser ut från bergstoppen.

Han är en lycklig man
Han pekar ut La Zagaletas två 18-håls golfbanor, där endast medlemmar får spela, och klubbhuset, där endast ägare kan bli medlemmar.
”Det var Khashoggis residens på över 3 000m2, där det nu också finns tennisbanor, skyttebana och stall. Det är dock något av ett ovanligt ställe. Här finns fortfarande många saker från Khashoggis tid, till exempel en uppstoppad leopard och elfenben, som verkligen ser ut att komma från en elefant”, säger han och skrattar, kvarlämnade effekter från en tid, som i dag inte är politiskt korrekta.
Vi kör tillbaka mot utgången. Det är egentligen bra att bli eskorterad, då man lätt skulle kunna köra vilse.
”Området är ungefär tre gånger så stort som Central Park i New York”, säger Sr. Rise, innan vi skiljs.
Jag blir åter kontrollerad av vakterna, innan jag kör ut genom den ena av de ingångar, som förbinder denna helt egna värld med världen utanför.


Kocken Göran
Göran och Eva besöker inte längre så ofta de många matställena i La Zagaleta och området omkring urbanisationen. ”Vi vill hellre vara hemma med hundarna”, berättar han. Båda njuter av att laga mat och har därför just fått ett nytt kök. När Göran som här står vid grytorna tillreds oftast en fiskrätt, som ibland kan vara en rodaballo – en piggvar – med en kraftig rödvinsås. Den serveras gärna till parets fyra barn (och sju barnbarn), varav tre bor på kusten.

Av Jette Christiansen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.